Ver van je bed Annick Boer
Review

‘Ver van je bed’: ligt helemaal niet zo ver van je bed!

De voorstelling Ver van je bed tourt inmiddels al een aantal maanden langs de Nederlandse theaters. Hoog tijd voor MusicalSpot om deze voorstelling die musical en cabaret combineert te bezoeken.

Het verhaal

Op bezoek in het ouderlijk huis zit Hannah (Renée de Gruijl) samen met broer Pieter (Martijn Kardol) bij moeder Marjan (Annick Boer). Hannah is bijna 30 en had eigenlijk verwacht haar leven nu wel zo’n beetje op de rit te hebben. Een koophuis kan je in deze huizenmarkt niet manifesteren en een relatie vinden zonder te hoeven swipen lijkt een onmogelijke opgave. Pieter zoekt met spoed naar een betaalbare woning voor hem en zijn baby wegens een relatiecrisis. Tot overmaat van ramp, zit er opeens een andere man op de plek van hun vader: Jan Dirk (Bart van Veldhoven), de nieuwe “lifecoach” van Marjan. Een ideaal uitgangspunt voor een komische voorstelling.

Ver van je bed Bart van Veldhoven
©Annemieke van der Togt

Combinatie musical en cabaret werkt als een malle

Ver van je bed is de tweede musical van producent Oatmilk Studio. Eind 2022 brachten zij de voorstelling Before After ten tonele. Waar hun eerste productie wat meer drama bevatte, gooit Oatmilk Studio het nu over een andere boeg. In Ver van je bed combineren ze musical met cabaret en dat blijkt al snel een goede keuze. Het werkt als een malle!

Bij binnenkomst van de zaal wordt het binnendruppelende publiek al getrakteerd op de instrumentale versies van de muziek van ABBA. Bij (bijna) elke musicalliefhebber zit je dan meteen goed. Vervolgens volgt een dramatische opening die keihard wordt onderbroken door de spelers zelf. Een leuke twist, waardoor meteen duidelijk wordt dat in deze voorstelling meerdere malen zal worden geschakeld tussen het hier-en-nu en het verhaal van de musical zelf.

Ver van je bed Renee de Gruijl
©Annemieke van der Togt

Sterke castleden

Voor deze nieuwe musical zijn een aantal sterke castleden opgetrommeld. Te beginnen bij Annick Boer, die natuurlijk al meerdere musicals op haar naam heeft staan. Annick is gewoon Annick en als ik vanuit mezelf spreek: dat doet het altijd goed! Ze is een heerlijke down-to-earth actrice met een fijne stem. Ook de soms wat flauwe humor weet zij goed over te brengen op het publiek. Dat geldt overigens ook voor Renée de Gruijl. Haar acteerwerk is heel natuurlijk en gevat. Bovendien heeft ze een prettig stemgeluid, waar je uren naar kunt blijven luisteren.

Vocaal gezien is het sowieso een fijn geheel, mede door de prachtige, diepe stem van Bart van Veldhoven. Bart speelde hiervoor veelal in voorstellingen met een wat zwaarder thema, maar ook komedie lijkt hem goed te liggen! De zweverige life-coach weet hij overtuigend en herkenbaar te spelen. Iemand voor wie komedie niet vreemd is, is voor cabaretier Martijn Kardol. Een goede toevoeging aan deze cast! Voor Martijn is het zijn eerste musical, maar hij staat absoluut z’n mannetje tussen de ervaren musical-acteurs. Zijn personage weet hij goed neer te zetten en zijn spel samen met zijn toneelzus Renée is heerlijk authentiek.

Ver van je bed Martijn Kardol
©Annemieke van der Togt

Leuke connectie tussen publiek en cast

Het verhaal van Ver van je bed is grappig, origineel en treffend. Herkenbare thema’s volgen elkaar moeiteloos op. Bovendien zitten er een aantal terugkerende grapjes in, die zorgen voor een leuke connectie tussen publiek en cast. Wat dat precies is, moet je zelf maar ervaren 😉 

Ver van je bed ligt dus eigenlijk helemaal niet zo ver van je bed. Het is een feel-good musical zonder echt ‘cringe’ te zijn. Het bevat een verhaal met een kop én een staart. De enige vraag waar ik als kijker mee blijf zitten is: waar is Mitch Wolterink gebleven?

Nog een klein maandje te zien

Ver van je bed is nog maar tot en met begin juni 2024 te zien in verschillende theaters in Nederland. Wees er dus snel bij als je deze cabaret-musical nog wil zien!

Meer informatie over de voorstelling en kaartverkoop vind je hier.

Header: ©Annemieke van der Togt

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *