Nieuws

Nieuwsoverzicht week 20

Het musicalnieuws van week 20. Wat is er afgelopen week allemaal gebeurd in de theaterwereld.

Eerste podcast van MusicalMakers Writer’s Rooms over succesmusicals

Tijdens de MusicalMakers Writer’s Rooms worden succesvolle musicals op de snijtafel gelegd om erachter te komen waarom ze zo goed werken. Ze belichten verschillende elementen van het multidisciplinaire genre zoals de muziekdramaturgie, choreografie of regie.

“De Writer’s Rooms zijn er nu ook als podcast! In iedere podcastaflevering blikken we terug op de laatste live Writer’s Room en lichten we de besproken onderwerpen toe. Zo bouwen we aan een audiobibliotheek over het meest complexe theatergenre!

In de eerste aflevering blikken we terug op de Writer’s Room van afgelopen maart over de Broadwayhit Hamilton. Centraal stonden de musicaldramaturgie en choreografie. Hoe steekt de dramatische structuur van Hamilton in elkaar? Wat zijn de ‘I want’ en de ‘I need song’? Waar zit de climax en het ‘darkest moment’?”

Beluister de podcast hier:

Wil je een volgende Writer’s Room live bijwonen of wil je meer informatie over MusicalMakers? Kijk dan op de website.

Patrick Martens te zien in theaterkomedie ‘Een Nacht in de Efteling’

Deze week is bekend geworden dat Jon van Eerd’s Pretpakhuis en attractiepark de Efteling, gaan samenwerken. De komedie die zij met elkaar op de planken zullen brengen heet ‘Een Nacht in de Efteling’ en is vanaf december 2024 in de Nederlandse theaters te zien. De cast bestaat uit Patrick Martens, Zjon Smaal, Cathalijne de Sonnaville, Suzanna Pleiter, Lars Vaessen en Bente Bo Stoelwinder. Het script en de regie liggen in de handen van de meester van de komedie, Jon van Eerd. De voorstelling is dan ook een mooi huwelijk tussen de Efteling en de stijl van Jon van Eerd’s Harrie Vermeulen voorstellingen en typeert zich als hilarisch, spannend, hedendaags, uitdagend en verrassend fantasievol.

Als de zusjes Julia en Sophie een nacht doorbrengen in de Efteling ontstaat er een dol, dwaas en komisch avontuur. In de Wereld vol Wonderen is namelijk alles en iedereen ontregeld. Van Roodkapje tot de Heks en van Holle Bolle Gijs tot de Fakir. Vinden de zusjes op tijd de kern van de fantasie? Een opeenvolging van misverstanden, briljante decorvondsten en uitdagende luchtkastelen. Precies zoals je van Jon van Eerd gewend bent.

Ga voor meer informatie en kaartverkoop naar: www.pretpakhuis.nl

Ruim 650 acteurs in de race voor rol in musical “Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel”

Francine Oomen en Niels van Doormalen maken deze week bekend dat ruim 650 acteurs zich hebben aangemeld voor de audities van de musical die gebaseerd is op de gelijknamige bestseller van Francine Oomen. Van het boek “Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel” zijn inmiddels maar liefst 135.000 boeken verkocht. De producent heeft opnieuw de aanmeldingen voor de audities voor slechts twee weken opengezet. 

Regisseur Anne de Blok (28) is blij met alle aanmeldingen. Als kind las ze de boeken al, en als millennial was het een feest der herkenning om te zien dat de personages nu volwassen zijn. “Het is ongelofelijk om te zien dat het animo voor de musical zo groot is. Ik vind het een eer om deze grote musical te mogen maken.” 

De voorstelling wordt zeker een volwassen musical met hedendaagse muziek, en dus niet per sé een jeugdvoorstelling in tegenstelling tot de eerdere familiemusicals. “De personages zijn nu 25 jaar en ouder. Er wordt nu druk aan het script gewerkt. We lezen het script met de acteurs uit de voorstelling op maandag 9 september voor publiek in het nieuwe Theater aan de Parade in ’s-Hertogenbosch. De kaartverkoop voor deze avond start 14 mei om 10.00 uur.

De aanmeldingen voor de audities sluiten online op 29 mei om 12.00 uur. Binnen twee weken horen de auditanten dan eindelijk of ze op auditie mogen komen in de studio. 

Studio 100 presenteert in Hotel de Wereld voltallige cast 40-45, de Musical

Deze week is in Hotel de Wereld in Wageningen de volledige cast van 40-45, de Musical bekend gemaakt. Frits Barend (Leon), Sjoerd Pleijsier (Leon), Holly Mae Brood (alternate Leah), Jonathan Demoor (alternate Louis), Jeroen Phaff (Schultze), Marleen van der Loo (Julia) zullen naast Soy Kroon, Dorian Bindels, Gaia Aikman, Niniane Everaert, Babette van Veen, Kees Boot en Renée Fokker vanaf september in de Midden Nederland Hallen in Barneveld schitteren in de musical die nu alle records verbreekt.

‘Ik mag wel zeggen dat we een fantastische groep mensen hebben,’ laat producent Gert Verhulst weten. ‘Het gaat om een grote cast. Maar deze productie vereist een grote cast. Wat wij laten zien, is nog niet eerder in Nederland vertoond. De totale vloeroppervlakte is 90 bij 75 meter. Daarop staan acht tribunes die alle kanten op kunnen rijden. Op de vloer zijn er constant acteurs te vinden (waaronder 40 figuranten en 10 kinderen). De zoektocht naar al die acteurs nam tijd in beslag, en nu kan ik met gepaste trots zeggen dat 40-45, de Musical een geweldige cast heeft.

Dat de cast in Hotel de Wereld in Wageningen zich aan de media voorstelde, was geen toeval. Op deze plek werd op 5 mei 1945 de capitulatie getekend. 40-45, de Musical gaat op 21 september 2024 in première. Meer informatie en kaartverkoop: www.40-45.nl

Pre-promo Saturday Night Fever

100ste voorstelling Jesus Christ Superstar

Deze week speelde de award winnende musical Jesus Christ Superstar haar honderdste voorstelling. In theater Heerlen stond de cast stil bij dit heuglijke feit, maar beseften ze ook wat het letterlijk heeft gekost om zoveel voorstellingen te spelen. 

Voor de iconische voorstelling zijn er inmiddels 185.000 kaarten verkocht en is de speelperiode verlengd tot en met 18 november 2024. ‘Er komt veel bij kijken om deze musical avond na avond te spelen,’ laat medeproducent Jaco Kaasschieter weten. ‘Zowel voor de cast als alle mensen achter de schermen. Honderd keer Jesus Christ Superstar geeft een leuk lijstje bij wat er backstage plaatsvindt. Zo is er 95 liter wasmiddel gebruikt. Na iedere voorstelling worden alle kostuums gewassen. Het zweet, maar ook het bloed moet eruit gewassen worden. Van dat (theater)bloed hebben we inmiddels 245 liter gebruikt. Ook zijn er 575 condooms gebruikt. De microfoons worden hierin verpakt zodat ze beschermd zijn tegen het bloed en het water. Want aan het eind van de voorstelling laten we het in het theater regenen. Na 100 voorstellingen is er inmiddels 180 liter water op Jezus neergedaald.’

Uniek aan Jesus Christ Superstar is dat er op het toneel Super Seats staan, waardoor dit publiek deel wordt van het verhaal. Samen hebben zij, na honderd voorstellingen, inmiddels 781 liter wijn en 200 focaccia’s tijdens het laatst avondmaal mogen ontvangen.

Jesus Christ Superstar is nog te zien in Heerlen, Tilburg, Zwolle, Groningen, Doetinchem, ‘s-Hertogenbosch, Utrecht, Almere, Venlo, Den Haag, Amsterdam, Eindhoven, Hoorn, Breda, Rotterdam, Leeuwarden, Alkmaar, Apeldoorn en Alphen aan den Rijn. Voor meer informatie en kaartverkoop ga je naar deze website.

Stanley Burleson & Brigitte Heitzer schitteren op zee

Musicalsterren Brigitte Heitzer en Stanley Burleson zijn in juni 2025 weer samen op het toneel te zien tijdens de zesde editie van de Zeetours Musical Cruise. De spectaculaire Zeetours Musical Cruise 2025 vindt van 21 tot en met 28 juni 2025 opnieuw plaats aan boord van de Rotterdam van Holland America Line, ditmaal richting Noorwegen en de Shetland Eilanden. Tijdens de cruise zullen beide sterren verschillende optredens verzorgen. Naast Brigitte Heitzer en Stanley Burleson wordt binnenkort nog een derde bekende musicalster aangekondigd. De Zeetours Musical Cruise wordt georganiseerd door reisorganisatie Zeetours Cruises.   

De Zeetours Musical Cruise 2025 zal vertrekken vanuit Rotterdam. Op de route liggen o.a. het pittoreske Kristiansand en kleurrijke Skjolden in Noorwegen en de ruige Shetland Eilanden in Schotland. De cruise eindigt weer in Rotterdam. Tijdens de Zeetours Musical Cruise worden, naast verschillende concerten, ook een Musical Sing-along, Musical Cruise Quiz en een Meet & Greet georganiseerd.

De Zeetours Musical Cruise 2025 is uitsluitend te boeken via reisorganisatie Zeetours Cruises. Kijk voor meer informatie en prijzen op www.Zeetours.nl/Musical-Cruise

Header: ©Annemieke van der Togt, ©AV Fotoreportage

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *