fame
Review

Fame – Muze Musicalproducties: een mooie samensmelting van de drie musicaldisciplines

In het weekend van 24, 25 en 26 november was het zover: Muze Musicalproducties speelde hun versie van de musical Fame. Wij waren erbij en vertellen je hoe het was.

Het verhaal

In de musical Fame maak je kennis met de studenten die aangenomen zijn op New York’s High School for the Performing Arts. Onder leiding van hun docenten worden ze opgeleid in muziek, spel of dans. De studenten willen niets liever dan doorbreken. Gedurende de vierjarige opleiding merken de studenten dat de weg naar roem niet gemakkelijk is. Het vak is keihard. Zal het iedereen lukken om hun diploma te halen en hun dromen na te jagen?

©Anna Wester
©Anna Wester

Sterk staaltje teamwork

Het mooie aan de musical Fame, is dat het alle drie de musicaldisciplines belicht: zang, dans én spel. Alle drie zijn eigenlijk even belangrijk. De leden van Muze Musicalproducties konden hier dus goed hun musical ei in kwijt. Dat was te zien ook, want de energie en het plezier spatten van het podium.

Tegelijkertijd vormt dit ook een uitdaging. Er wordt namelijk het maximale gevraagd van de cast als het gaat om zang, dans en spel. Doordat gevoelsmatig de focus meer lag op de prachtige zang, deed dat hier en daar af aan de geloofwaardigheid van het verhaal. Maar dankzij het sterke staaltje teamwork van deze cast, vergeef je ze al snel kleine foutjes. Hier staat een groep die het vooral ontzettend leuk heeft met elkaar en dat werkt aanstekelijk.

De cast van Fame bestond uit Naomi Meijer, Lisa Veldema-Sars, Teun van Boekel, Karlijn Luk, Jorieke van Essen-Pansier, Jente van Langerak, Famke Witjes, Sterre Noothout, Denise Joan, Fleur Kremer, Ashley Reulink, Heleen Visser, Roos Prinssen, Jara Mulder, Roos Sebregts, Vera Hillemans, Rinske Preijde, Ilja Stoot, Liz Wiellersen-Jansen, William Ford, Josanne Holtland, Flori Boone, Merlijn Krale, Jeroen Sol, Lieke Dillen en Kim van Zomeren.

©Anna Wester
©Anna Wester

Prachtige stemmen

Qua zang laat Muze Musicalproducties zien heel wat in huis te hebben. Samen klinkt de groep erg sterk. Daarnaast zijn er een aantal castleden die hierin extra opvallen. Josanne Holtland laat als de ijverige en dromerige Serena zien wat voor prachtige stem ze heeft. Eerder speelde Josanne al Elle Woods in Legally Blonde en wij snappen maar al te goed dat ze voor deze productie opnieuw een grote rol te pakken heeft.

Ook Denise Joan is als Carmen erg overtuigend. Haar twee solo’s zijn ijzersterk en ook qua spel brengt ze veel diepgang aan in haar karakter. Fame bevat veel verschillende verhaallijntjes, waardoor meerdere mensen de kans krijgen om hun talenten te showen. Het gevaar is wel dat al die verhaallijnen ervoor zorgen dat spelers weinig ruimte krijgen om de groei van hun personage te laten zien. Ondanks de beperkte speeltijd, belicht Denise toch veel verschillende facetten van haar karakter. Chapeau!

©Anna Wester
©Anna Wester

Overtuigend spel

Andere spelers die zeer overtuigend spelen, zijn William Ford als Nick en Teun van Boekel als Schlomo. Beiden mannen stoppen echt gevoel in hun spel, waardoor je hun struggles en onzekerheden écht begrijpt en voelt. Knap werk!

Aan de andere kant bevat Fame ook de nodige humor. Dit blijkt vooral als Liz Wiellersen-Jansen in haar rol als dramadocent het podium betreedt. Ze zit gedurende het stuk heel goed in haar rol en het publiek ligt continu in een deuk als zij op het podium is. Dat Liz gevoel voor humor en timing heeft, blijkt hier onmiddellijk uit.

©Anna Wester
©Anna Wester

Gecontroleerde dans

Voor Iris, die wordt gespeeld door Heleen Visser en Tyrone, die wordt gespeeld door Ashley Reulink, is dans het belangrijkste vak. Ze blijken er ook goed in, want ze mogen samen dansen op de eindvoorstelling. Bij zowel Iris als Ashley zie je dat ze met veel gevoel en controle de dansen weten uit te voeren. Erg knap!

Ze worden begeleid door Sterre Noothout als dansdocent. En als er iemand veel indruk maakte met haar dansskills, dan was Sterre het! Tijdens een korte danssolo zien we hoe prachtig en soepel ze kan dansen. Deze solo duurde wat ons betreft veel te kort! Bovendien heeft Sterre een fijne podiumprésence en heeft ze een prettige articulatie. We want more!

©Anna Wester
©Anna Wester

Zéér actuele thema's

Fame haalt veel maatschappelijke en actuele thema’s aan. Ook al is de film uit 1980, de onderwerpen die aan bod komen, zijn van alle tijden. Denk hierbij aan verslavingen, eetstoornissen en vooroordelen.

Maar om hun versie van Fame écht actueel te maken, heeft Muze Musicalproducties ervoor gekozen om Tyrone non-binair te maken. Dit in tegenstelling tot het oorspronkelijke script, waarin Tyrone wordt gespeeld door een man. Muze laat het gender van Tyrone ook niet onbesproken. Het wordt een belangrijk thema in de musical, vooral als blijkt dat niet iedereen lijkt te accepteren dat Tyrone non-binair is. Een mooie toevoeging aan dit verhaal en bovendien sterk gespeeld door Ashley Reulink.

Ook lid worden van Muze?

Heeft deze recensie je enthousiast gemaakt over Muze Musicalproducties? En wil je graag lid worden van deze vereniging? Dat kan! Meer informatie daarover vind je hier.

Header: ©Muze Musicalproducties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *