before after
Review

Before After: een proces van trial en error

Het is de allereerste musicalproductie van producent Oatmilk: Before After. Op 7 november ging deze voorstelling in première in theater De Meervaart in Amsterdam. Wij waren aanwezig en vertellen je hoe het was.

Het verhaal

Wanneer de jonge dertigers Ami en Ben elkaar tegenkomen, herkent zij hem gelijk als haar grote liefde die na een ruzie uit haar leven verdween. Hij herkent haar niet. Sterker nog, hij herinnert zich niets meer van voor zijn auto-ongeluk. Terwijl Ben een nieuw bestaan probeert op te bouwen, probeert Ami het verleden verborgen te houden en zo hun relatie een nieuwe kans te geven. Before After springt heen en weer tussen nu en toen – wat ging er mis tussen hen? En kun je werkelijk opnieuw beginnen?

Authentiek spel

In de hoofd- en enige rollen van deze voorstelling zien we Desi van Doeveren en Coen Bril. Desi was de laatste tijd vooral te zien in wat hysterische rollen, zoals in Showponies en Diana&Zonen. Het is heel fijn om haar ook in een wat ingetogenere rol te zien en dit staat haar goed.

Coen is een nog onbekende naam in het musicallandschap. In Before After maakt hij dan ook zijn musicaldebuut. Dat is overigens niet aan hem af te zien. Hij combineert het acteren en het zingen moeiteloos. Bovendien heeft hij een hele eigenzinnige manier van toneelspelen die heel interessant is en blijft boeien.

Coen en Desi zijn samen fijn om naar te kijken. Ze acteren heel puur en authentiek. Ze lachen samen, maken gekke geluidjes en geven elkaar hier en daar een porretje. Het voelt alsof je naar een écht liefdeskoppel zit te kijken en dat maakt de hele situatie heel herkenbaar.

©Annemieke van der togt

Tempo!

Het verhaal an sich is goed bedacht. Een tweede kans.. wanneer krijg je die nou? En hoe vul je die in? Toch weet Before After je niet helemaal te pakken. Dat komt enerzijds door de muziek. Wanneer Desi en Coen hun mono- of dialogen opvoeren, blijft je aandacht erbij, maar zodra de liedteksten komen, is de concentratie weg. De muziek is mooi, maar de lyrics voegen vrijwel niets toe aan het verhaal. Daarmee kakt de voorstelling aardig in en dat is zonde, want er zit absoluut potentie in dit stuk. 

Anderzijds zijn de tijdssprongen tussen ‘before’ en ‘after’ ook niet altijd duidelijk. Er is geprobeerd om dit door middel van zowel licht en decor als kostuums vorm te geven, maar eigenlijk brengt het vooral veel verwarring. Ook gebeurt er vrij veel in het decor. Dat voelt rommelig en het leidt soms erg af van waar het verhaal eigenlijk om draait.

©Annemieke van der togt

Creatieve ideeën

Before After is de allereerste voorstelling van Oatmilk, dus een beetje trial en error hoort erbij. In de voorstelling zitten veel goede creatieve ideeën, die nu misschien niet helemaal lekker uit de verf kwamen. Het is in ieder geval fijn dat Oatmilk een eigen stijl uitprobeert en Nederland met een ander soort theater laat kennismaken.

Benieuwd naar dit gloednieuwe stuk van Oatmilk? Meer info vind je hier!

©Annemieke van der togt

Header: ©Annemieke van der Togt

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *