recensie next to normal
Review

Plzier Entertainment brengt een overtuigende ‘Next to Normal’

Zaterdag 23 maart ging in het Polanentheater te Amsterdam Next to Normal van Plzier Entertainment in première. In Nederland was deze rock-musical in professionele vorm voor het laatst te zien in 2012, met toen namen als Simone Kleinsma, Freek Bartels en Jonathan Demoor. Het is dus lang geleden dat het Nederlandse publiek heeft kunnen genieten van deze voorstelling. Gelukkig bracht Plzier Entertainment daar verandering in en gingen zij met hun versie van Next to Normal het theater in. Wij mochten erbij zijn en laten je weten hoe het was!

Het verhaal

Next to Normal vertelt het verhaal van een op het eerste gezicht doodnormale vrouw, echtgenote en moeder. Maar schijn bedriegt… Wonend in een alledaagse wijk, lijken Dan en Diana het allemaal voor elkaar te hebben. Huisje, tuintje en ook kinderen: Gabe en Natalie. Het duurt niet lang voor de eerste barstjes in dit mooie gezin verschijnen. De Goodmans gaan namelijk gebukt onder de mentale toestand van Diana, die vecht met een pijnlijke en ingrijpende gebeurtenis uit het verleden en de impact daarvan op haar gezin. Een krachtig, indrukwekkend en bovenal mooi portret van een familie die probeert om te gaan met een pijnlijke situatie die niet ‘normaal’ is, maar wel begrijpelijk.

Next to Normal Plzier Entertainment

Even serieus

Plzier Entertainment staat bekend om hun feelgood voorstellingen. Al een aantal jaar maken zij zelf sinterklaasvoorstellingen en ook hun versie van High School Musical, Hairspray en Legally Blonde brachten veel pl(e)zier in het theater! Maar naast alle vrolijke voorstellingen, waagt Plzier Entertainment zich na Rent opnieuw aan een serieus stuk. 

De cast van Plzier Entertainment’s Next to Normal bestond uit: 

Laura Hohage als Diana Goodman
Déwy Kuiper als Dan Goodman
Mirthe Overhage als Natalie Goodman
Davey Molenbroek als Gabe Goodman
Pierre Thissen als Dr. Madden en Dr. Fine
Nino den Hollander als Henry

Next to Normal Plzier Entertainment
©Anniek with a camera

Niet normaal hoog niveau

Met Next to Normal laat Plzier Entertainment opnieuw zien wat voor kwalitatief goede voorstellingen zij weten te produceren. Te beginnen bij de ijzersterke castleden. Deze musical schreeuwt om sterke spelers en dat heeft deze cast zeker waar kunnen maken. Stuk voor stuk laten ze zien perfect te zijn voor de rol waarin ze zijn gecast. Inlevingsvermogen, timing en een krachtig stemgeluid: ze hebben het allemaal.

Hierbij een extra groot applaus voor Laura Hohage. Zij speelt de gecompliceerde Diana zeer overtuigend en zingt elke noot loepzuiver, van begin tot eind. Het is niet makkelijk om deze rol te spelen, maar Laura laat het moeiteloos lijken. Haar spel én zang is van niet normaal hoog niveau.

Ook Davey Molenbroek speelt zijn karakter met overtuiging en laat zien dat hij goed in zijn rol zit. Zijn spel is consistent en het is een toffe keuze om Gabe echt als een soort ‘bad guy’ neer te zetten. Hij probeert zijn moeder op slinkse wijze te verleiden om “zijn” kant te kiezen, terwijl dit grote impact heeft op de rest van het gezin. De emotie die daarbij komt kijken, wordt zeer goed neergezet door zowel Mirthe Overhage als Déwy Kuiper

Next to Normal Plzier Entertainment
©Anniek with a camera

Emoties vliegen om je oren

In Next to Normal vliegen de emoties om je oren en dat gaat soms van 0 naar 100. Sommige overgangen waren wellicht iets te veel van het goede, zeker in het kleinere Polanentheater. Doordat je er als publiek met je neus bovenop zit, komt de emotie extra hard op je af en was wat nuance her en der beter geweest.

Aan de andere kant laat het wel zien met welke overgave de spelers in hun rollen zijn gedoken. Niks was te gek en ondanks dat het publiek op steenworp afstand zat, werd de vierde wand niet doorbroken.  Zeer knap als je zo ongeremd durft te spelen.

Bovendien was de cast goed op elkaar ingespeeld. De acteurs stonden er als een team en leken elkaar volledig te vertrouwen. Daarmee werden hun onderlinge relaties geloofwaardig en echt voelbaar, ondanks dat de leeftijdsverschillen tussen ouders en kinderen relatief klein zijn. 

Next to Normal Plzier Entertainment
©Anniek with a camera

Intieme setting

Het was voor ons de eerste keer dat we het Polanentheater bezochten. In 2020 werd nog een crowdfunding opgezet, doordat het theater dreigde om te vallen als gevolg van de coronacrisis. Gelukkig is die crownfunding geslaagd, want het is leuk theater met een fijne sfeer!

Bovendien paste het bescheiden zaaltje van het Polanentheater perfect bij het verhaal van Next to Normal. Het zorgde voor een intieme setting, waarbij je als toeschouwer echt het verhaal in werd gezogen. Het goed verzorgde decor droeg hier zeker ook aan bij. Je had écht het gevoel alsof je bij de Goodmans in huis zat. 

Meer Plzier Entertainment

Helaas is Next to Normal niet meer te zien, hoewel wij een reprise zeker geen overbodige luxe zouden vinden. Gelukkig is er ook goed nieuws, want in oktober is Plzier Entertainment opnieuw te zien in het Polanentheater. Op 26 en 27 oktober 2024 brengen zij ‘Spring Awakening‘. Wil je daarbij zijn? Houd dan de socials of website van Plzier Entertainment in de gaten!

Header: ©Anniek with a camera

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *