Rijnreisje (6+): een visueel feestje
De voorstelling Rijnreisje reist al eventjes langs de Nederlandse theaters en neemt je mee op avontuur, een barre tocht van honderden kilometers, om via de belangrijkste rivier van Nederland prachtige mythen en verhalen te ontdekken. MusicalSpot bezocht de productie in het Musis Theater in Arnhem en vertelt je hoe wij deze reis hebben beleefd.
Het verhaal
Twee waternimfen nemen je mee langs de ontstaansgeschiedenis van de rivier, langs de Hongerstenen, die zich alleen bij onheilspellend laag water laten zien, via de grootste waterval van Europa tot een ontmoeting met Lorelei, de nijdige meermin die met haar prachtige zang schippers betovert. Maar de Rijn is in beweging. Onder de fantasierijke verhalen sluimert het gevaar van klimaatverandering, overbevissing en vervuiling. Zullen de twee zalmen ooit nog de oorsprong van de Rijn bereiken?
Kijk je ogen uit
Rijnreisje is een korte voorstelling waarbij je je ogen uitkijkt. Het decor, dat is gemaakt door Steef de Jong, is werkelijk waar prachtig. Uit alle hoeken van het toneel worden decorstukken vandaan geplukt waarmee het verhaal van de Rijn wordt verteld.
Het is een dynamisch geheel waarbij je elke keer weer wordt verrast door de slimmigheden die zijn gebruikt in het decor. De kleuren, de bewegende elementen én de eenvoud maken het tot een visueel feestje.
Sterk staaltje teamwork
Maar, zonder spelers geen theatervoorstelling en deze zijn ook zeker nodig. Rijnreisje wordt gespeeld door drie acteurs: Jip Bartels, Lucas Schilperoort en Yung-Tuan Ku. Ze spelen werkelijk alles: de zalmen, de rivier, de dorpen, de bewoners, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Dat op zich is al bewonderenswaardig. Maar daarnaast zijn ze ook zelf verantwoordelijk voor het continu ombouwen van het decor. Er moet met van alles rekening worden gehouden en alles gaat met één vloeiende beweging. Heel erg knap!
Het getuigt daarnaast van een sterk staaltje teamwork. De samenwerking tussen de spelers is mooi om te zien. Ook al onderbreekt dit af en toe de verhaallijn, het is totaal niet storend en geeft juist op een open en transparante manier weer hoe hard er op het toneel wordt gewerkt tijdens een voorstelling.
Magische touch
Ook verdere technische elementen worden foutloos ingezet. Yung-Tuan Ku is naast spel ook grotendeels verantwoordelijk voor de muziek en andere geluidseffecten en dat geeft echt een magische touch aan de voorstelling. Diverse geluiden komen voorbij, waardoor je je echt even in een andere wereld waant.
Bovendien is Rijnreisje niet zomaar een verhaal over twee vissen. Verschillende aardrijkskundige thema’s komen aan bod en maatschappelijke problemen worden aangestipt. Of de allerjongste kijkers werkelijk alle maatschappelijke thema’s meekrijgen, is de vraag, maar het is goed dat dit verhaal echt een boodschap én duidelijke verhaallijn heeft.
Nog maar kort te zien!
Rijnreisje is nog maar kort te zien in de Nederlandse theaters. Wij raden je zeker aan om een bezoekje te brengen aan deze voorstelling, dus wees er snel bij!
Rijnreisje is nog te zien in Eindhoven, Utrecht, Amsterdam en Zaandam. Tickets boek je hier!
Header: ©Sanne Peper