Jesus Christ Superstar
Review

Dave Rijnders is een echte ‘Jesus Christ Superstar’!

Vorige week, op 21 januari, ging de nieuwe versie van Jesus Christ Superstar in première in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Het is Albert Verlinde Producties die deze alombekende rockopera terugbrengt in de Nederlandse theaters. Ivo van Hove heeft voor deze versie de regie op zich genomen. Tel daar een absolute sterrencast bij op en je mag rekenen op een veelbelovende avond uit!

Het verhaal

Het verhaal dat al eeuwenlang leidend is in een groot deel van de wereld en juist nu enorm actueel lijkt, komt naar de Nederlandse theaters. Jesus Christ Superstar gaat over een groep mensen die de wereld wil veranderen. En hoe dat eindigt in de grootste beweging ooit. Een voorstelling over aanbidding en verraad. Verheerlijking en laster. Macht en opstand. Maar vooral: een verhaal van hoop. De meer dan 20 nummers van het originele album uit 1970 vormen het fundament van deze iconische voorstelling.

©Jan Verweyveld

Een gedroomde Jesus

Onze pers-collega’s waren dolenthousiast over Jesus Christ Superstar. Ook door de kranten werd de voorstelling meermaals beloont met een 5-sterren review. Dus konden wij niet achterblijven om deze rock-opera te bezoeken, in het DeLaMar Theater in Amsterdam. 

Anders dan voorgaande voorstellingen, werd de rol van Jesus deze avond gespeeld door Dave Rijnders. Hoewel het publiek aanvankelijk een beetje teleurgesteld was door de afwezigheid van Jeangu Macrooy, werd Dave aan het einde van de avond getrakteerd op een meer dan welverdiend applaus.

Wij sluiten ons daar 100% bij aan en hebben elke seconde van Dave’s performance genoten. Wat een talent heeft deze jonge musicalacteur in huis! Hij draagt de rol van Jesus met volle overtuiging en beschikt over een sterke, intense mimiek. Het is mooi om te zien hoe ‘gewoon’ hij Jesus maakt, als één van het volk, waardoor zijn struggles met zijn uiteindelijke lot extra voelbaar worden. Dit komt mooi tot uiting in het bekende nummer Gethsemane, wat Dave fenomenaal weet te zingen. Voor ons is hij absoluut een gedroomde Jesus.

Jesus Christ Superstar Lucas Hamming
©Jan Verweyveld

Uniek rauw randje

Magtel de Laat mag in deze nieuwe versie van Jesus Christ Superstar de rol van Mary Magdalene op zich nemen. Door haar deelname aan het tv-programma ‘Op zoek naar Danny en Sandy’ weet heel Nederland al dat ze onwijs goed kan zingen. Maar als Mary doet ze daar nog eens een schepje bovenop. Het nummer I Don’t Know How to Love Him zingt ze prachtig, met een uniek rauw randje.

Ook Lucas Hamming valt op tijdens deze muzikale avond met zijn rock-stem. Hij mag de musical vocaal openen en dat knalt er meteen lekker in! Hij speelt de rol vol overgave, wat knap is voor iemand die in de basis geen acteur is. Wel is zijn performance hier en daar wat eentonig, maar zijn eigen stemgeluid maakt veel goed.

Magtel de Laat Jesus Christ Superstar
©Jan Verweyveld

Moment pakken

In Jesus Christ Superstar speelt de muziek een grote rol, alleen al omdat de musical doorgecomponeerd is. Dat vraagt om vocaal sterke castleden en die zijn er in deze versie zeker. Iedere acteur, of die nou een grote of kleine rol heeft, laat zien dat die dit repertoire tot in de puntjes beheerst. Het is dan ook fijn dat bijna ieder castlid even een solo-momentje heeft om te shinen. 

Om dus op te vallen in al dit muzikale geweld, is het dus van belang om echt je moment te pakken. Edwin Jonker is daar het perfecte voorbeeld van. Hij speelt de rol van Pilate en is dus relatief weinig op het toneel. Maar wanneer hij er staat, speelt én zingt hij de sterren van de hemel.

Voor King Herod, die deze avond werd gespeeld door Alex Klaassen, geldt hetzelfde. Alex speelt slechts één scène en die viel een beetje in het niet. De scène kan heel humoristisch worden gespeeld, maar dat gebeurde hier eigenlijk niet, waardoor die in het geheel wegvalt. Zonde, want als je dan voor één scène onderdeel bent van een voorstelling, wil je ook de show even stelen.

Echter is de show stelen in deze voorstelling wel erg moeilijk, met een ensemble zoals deze. Van begin tot eind is iedere speler super krachtig en laat niemand een steekje vallen. Ze zijn waanzinnig goed op elkaar ingespeeld, waardoor het voelt alsof ze met deze voorstelling al máándenlang in het theater staan.

Edwin Jonker Jesus Christ Superstar
©Jan Verweyveld

Jesus Christ Superseats

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan; voor deze musical zijn speciale superseats te koop. Dit zijn stoelen die zich OP het podium bevinden. Daardoor krijg je een soort arena-setting, wat een prettig intiem gevoel oplevert. De vraag is wel of je geen stukken van de voorstelling mist als je op het podium zit, omdat veel toch wel richting het reguliere publiek wordt gespeeld.

Bovendien kan het publiek op het podium ook best afleidend zijn. Als er iemand beweegt, ben je geneigd die richting op te kijken, omdat je denkt dat dit één van de spelers kan zijn. Ook het moment van het laatste avondmaal, waar dit publiek bij wordt betrokken, voelt enigszins ongemakkelijk aan. 

Het heeft dus voor- en nadelen. Het grootste gevolg van de superseats is dat er weinig tot geen decor wordt gebruikt. Een gewaagde keuze, maar absoluut geen gemis. De focus ligt hierdoor echt op de cast, de muziek en het verhaal. Om het publiek toch te verrassen, worden er vette (licht)effecten ingezet en dat levert een indrukwekkend toneelbeeld op. 

We willen hier nog te veel over spoilen, dat moet je zelf maar gaan bekijken. Wel geven we je als tip mee om dicht bij het podium te gaan zitten, om echt in het verhaal te worden gezogen.

Alex Klaassen Jesus Christ Superstar
©Jan Verweyveld

Koop je kaarten!

Jesus Christ Superstar is nog tot en met 18 februari in DeLaMar te zien. Daarna reist de voorstelling door heel Nederland. Eerder is al bekend gemaakt dat de theatertournee van de iconische voorstelling met extra shows in Schouwburg Het Park in Hoorn is verlengd. Nu komt daar nog de extra maand in augustus in Amsterdam bij.

Mogelijkheden genoeg dus om deze nieuwe versie van Jesus Christ Superstar te gaan bezoeken. Wij raden het in elk geval ten zeerste aan. Voor meer informatie over de show en kaartverkoop ga je naar: https://www.jesuschristsuperstar.nl

Header: ©Jan Verweyveld

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *