Review

Plzier Entertainments ‘RENT’ brengt veel emoties teweeg

Producent Plzier Entertainment draait musicaloveruren! Waar we twee weken geleden nog aan het genieten waren van de sixties met Hairspray, waanden we ons gisteren in de jaren ’90 voor een totaal andere voorstelling, namelijk RENT. Een productie met een lach en een traan die neergezet werd door een ijzersterke cast in de Vorstin te Hilversum.

Het verhaal

RENT omvat een jaar uit het leven van vrienden die in New York wonen en om moeten gaan met relaties, liefde, verlies, armoede en aids. 

Het verhaal speelt zich af in de jaren ‘90 waar het hebben van aids vaak een doodvonnis is. Mark, een documentairemaker, besluit op 24 december 1989 een film (zonder script) te maken van het leven in de kunstenaarswijk waar hij samen met zijn vrienden woont. Mark en zijn vrienden leven in een groot kraakpand die de huisvesting is voor honderden kunstenaars en daklozen. Ze leven in een benarde situatie. De jonge bohémiens moeten zien te overleven in de snelle en chaotische New Yorkse maatschappij. Ze worden uitgespuugd doordat zij anders zijn. Zo krijgen we te maken met heel veel kleurrijke personages die bijvoorbeeld lesbisch, travestiet, nachtclubdanseres, muzikant of homoseksueel zijn. Velen van hen zijn helaas ook drager van het aids-virus. Hun excentrieke levensstijl vergt veel van ze en zorgt ook voor onderlinge conflicten.

RENT, een productie met een overweldigend en ontroerend verhaal, heeft maar één duidelijke boodschap: Leef iedere dag alsof het je laatste kan zijn!

Een emotionele rollercoaster

Plzier Entertainments RENT krijgt het voor elkaar om je mee te voeren door één grote emotionele rollercoaster.

Vanaf moment één gaat de aandacht van het publiek uit naar wat er zich op het toneel afspeelt. Dit komt mede dankzij de artistieke keuze om de cast aan het begin één voor één op te laten lopen in de hoedanigheid van hun personage. Ondanks dat er nog mensen binnendruppelen in de zaal, is het publiek hierdoor al direct muisstil en gefocust op de spelers op het toneel. Vanaf dat moment kan de emotionele rollercoaster beginnen!

Van intense woede-uitbarstingen, jolige momenten tot aan verdrietige scènes. RENT heeft het allemaal! Een specifiek duet waarbij de opbouw van emoties heel mooi naar voren komt is het duet ‘Take me or Leave me’ tussen Maureen (Charlotte Faas) en Joanne (Linde van Melsen). De ijzersterke stemmen van deze meiden zorgen ervoor dat dit zeker een vocaal-geweld-hoogtepuntje was.

Daarnaast laat Charlotte ook op spelvlak zien dat ze makkelijk kan spelen met haar emoties en écht lelijk durft te zijn. Zo weet ze de zaal volledig mee te krijgen met haar vertolking van ‘Over the Moon’. Ook Milou Margaroli valt op in haar spel wanneer ze de sexiness van Mimi ongegeneerd neerzet. De passende chemie met tegenspelers Koos Geelmuijden (Roger) en Denyell de Waal (Benjamin Coffin III) versterkt dit nog eens.

Déwy Kuiper brengt in zijn rol van Mark een stukje humor en oprechtheid mee. Aan hem de uitdagende taak om het publiek mee te nemen in de toch wel complexe verhaallijnen van RENT. Aangezien er veel tegelijk gebeurd is vooraf inlezen geen overbodige luxe wil je het verhaal helemaal kunnen begrijpen.  

De emotionele rollercoaster is ook te voelen in het personage Angel, gespeeld oor Kai Brasdorp. Hij brengt luchtigheid in zijn rol als drag queen en weet tegelijkertijd de mensen in de zaal te ontroeren tijdens zijn sterfscène. De opgebouwde intensiteit en chemie met Rowan van Kanten (Tom) zorgt ervoor dat deze verdrietige scène nog eens extra hard binnenkomt. Tot slot een speciaal compliment voor de souplesse waarmee Kai op zijn hoge hakken manoeuvreert. Wat ons betreft een potentiële Lola in Kinky Boots! 

©Plzier Entertainment

Kleine cast, maar ijzersterk

De cast van RENT bestaat uit slechts 14 personen, maar is ijzersterk. Waar weet Plzier Entertainment toch elke keer zulke sterke vocalisten vandaan te halen?!

De muzikale lijnen en timing zijn niet makkelijk en toch doet deze cast het wel makkelijk lijken. De korte voicemail berichten zijn strak ingestudeerd en de groepsnummers zoals ‘Seasons of Love’ zorgen voor kippenvelmomenten. Aan alles is te zien dat de cast goed op elkaar is ingespeeld en keihard heeft gerepeteerd. 

Nadat alle zangpartijen erin zijn geramd door niemand minder dan vocaal coach Jeroen Sigterman en muzikaal leider Guido Dijkstra, heeft Maarten van Schalm zich ontfermd over de choreografieën. De choreografieën zijn afwisselend, verrassend en speels en bieden ruimte voor de cast om hun eigen ding te kunnen doen. Dankzij deze insteek zie je dat ieder castlid zich comfortabel voelt en de grenzen op durft te zoeken tijdens de pikante momenten van de voorstelling. 

Van RENT naar Legally Blonde

Plzier Entertainment heeft met RENT een geslaagd uitstapje gemaakt naar een ander musicalgenre en hiermee een andere kant van zichzelf laten zien als amateur musical producent.

De volgende productie van Plzier Entertainment die op de agenda staat is Legally Blonde! Wil jij in deze productie stralen? Geef je dan hier op voor de audities! 

Header: ©Anniek_with_a_camera

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *