Bare: a pop opera MAE Stage Productions
Review

Een geslaagde versie van Bare: A Pop Opera door MAE Stage Productions

In samenwerking met MAE Stage Productions bracht Stichting MAE op 3 en 4 juni 2023 de coming-of-age rockmusical Bare: A Pop Opera naar de Gelderlandfabriek in Culemborg. Wij waren erbij en mochten cast Julia zien spelen. Benieuwd wat we ervan vonden? Lees dan snel verder.

Het verhaal

Bare: A Pop Opera volgt een groep eindexamenscholieren op de katholieke kostschool St. Cecilia. De scholieren worstelen met kwesties als homoseksualiteit, identiteit, depressie, zelfbeeld en geloof. Zo is Jason, de populaire atleet, bang voor de gevolgen van zijn geheime homoseksuele relatie met Peter, terwijl Peters drang om uit de kast te komen alsmaar sterker wordt. Terwijl de groep probeert een productie van Romeo en Julia op te zetten, laaien de spanningen op, begint iedereen aan zichzelf te twijfelen en lijkt Gods pad moeilijker te volgen dan ooit.

Bare: a pop opera
©Anniek with a camera

Nog altijd urgent

Bare: A Pop Opera is een prachtig stuk en (in ieder geval voor ons) een onbekend verhaal. Hoe fijn dat MAE Stage Productions ervoor kiest om deze productie op de planken te brengen met een hoop jonge talenten. Hoewel de thema’s van dit stuk erg lijken op het vorige stuk dat MAE produceerde (namelijk Spring Awakening), blijkt er nog altijd veel urgentie te zijn voor het bespreekbaar maken ervan. MAE ontving namelijk naar aanleiding van de aankondiging van het stuk een aantal serieuze bedreigingen. Hoe stoer dat MAE de productie van deze voorstelling alsnog heeft doorgezet!

Tijdens dit proces heeft MAE er bewust voor gekozen om te werken met twee groepen die de rollen in het stuk vervullen. Zo was er een cast Julia en een cast Romeo. Op die manier krijgen meerdere mensen de kans om hun talenten ten tonele te brengen. Wij houden hier wel van!

MusicalSpot bezocht de voorstelling van zaterdagavond en mocht cast Julia in actie zien. Deze cast bestond uit Rolando Sanabria Mongelos (Peter), Jarmo van Zantwijk (Jason), Marije Slingerland (Nadia), Melissa Zijsling (Ivy), Mike Kross (Matt), Matthijs Janssen (Lucas), Sydney Kuipers (Tanya), Eveline van Grootel (Diane), Kim Matthieu (Kyra), Twan Hamelink Zach), Kiek Prins (Rory), Vincent van Eekelen (Adam), Sven Bäcker (priester), Yvette Elonda (zuster Chantelle) en Daphne Groot (Claire). 

Bare: a pop opera Rolando Sanabria Mongelos
©Anniek with a camera

Vol passie

Eén van de opvallende aspecten van deze productie is de muzikale uitvoering. De castleden weten de poprock-nummers van Bare goed tot leven te brengen. Het is duidelijk dat ze echt genieten van het (samen)zingen en hun passie straalt door in hun uitvoeringen. De cast slaagt er duidelijk in om de essentie van de nummers over te brengen en het publiek emotioneel te raken.

Dezelfde passie is te zien bij de castleden op het gebied van spel. De acteurs zijn goed op elkaar ingespeeld en voelen elkaar feilloos aan. Vooral Rolando Sanabria Mongelos als Peter en Jarmo van Zantwijk als Jason vielen extra op. Rolando en Jarmo spelen hun personages vol overtuiging met een oprechte intensiteit en chemie. Bovendien zingen ze beide prachtig.

Ook de rest van de castleden weten de emotionele lading van het verhaal over te brengen en de complexiteit van de verschillende personages komt goed tot uiting. Gelukkig was er daarnaast genoeg ruimte voor humor. Het is bijvoorbeeld fantastisch hoe Eveline van Grootel en Vincent van Eekelen in het ensemble helemaal opgaan in hun “stille spel”.

Bare: a pop opera Jarmo van Zantwijk
©Anniek with a camera

Verstaanbaarheid

Ook is er duidelijk veel aandacht besteed aan het decor, die goed de sfeer van het stuk neerzette. Ondanks wat gestuntel met de grote kerkbanken, waren de diverse decorstukken zeker functioneel voor de verhaallijn. Dat was soms ook wel nodig, want de acteurs waren niet altijd even goed verstaanbaar. Deels kwam dat door het te laat aanzetten van microfoons, maar ook de articulatie was niet altijd optimaal. Het helpt dan ook niet dat het stuk bijna volledig doorgecomponeerd is. 

Ondanks dat heeft het publiek met volle teugen kunnen genieten van een prachtige voorstelling. Wij zijn erg benieuwd wat de volgende productie gaat zijn van MAE Stage Productions.

 

Header: ©Marije Slingerland Photography

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *