Les Miserables eindapplaus
Review

Les Misérables: een groots spektakel!

Twee weken geleden werd bekend dat Les Misérables, geproduceerd door De Graaf en Cornelissen Entertainment, de grootste kanshebber is bij de Musical Awards van 2023. Daarnaast is Les Misérables één van de genomineerde musicals voor de Vriendenloterij Publieksprijs. Hoog tijd dus voor MusicalSpot om eens een bezoekje te brengen aan deze musicalklassieker.

Het verhaal

De musical speelt zich af in Frankrijk, in een tijd van onrust, armoede en oneerlijkheid, waar na 19 jaar gevangenschap Jean Valjean zijn vrijheid tegemoet lijkt te gaan. Javert helpt hem uit de droom en laat hem weten aan welke voorwaarden hij de rest van zijn leven moet voldoen. Om hieraan te ontsnappen verscheurt Jean Valjean zijn vrijlatingsbrief en neemt een nieuwe identiteit aan. Door de jaren heen bewijst hij een goed persoon te zijn en probeert hij zijn verleden achter zich te laten. Lukt het Jean Valjean om uit handen te blijven van de geobserdeerde Javert, die hem koste wat kost wil bestraffen voor het breken met de voorwaarden?

©Johan Persson

2.0 versie van Les Mis

De musical Les Misérables draait al een tijdje mee in de musicalwereld. Het verhaal zoals de meesten van ons dat nu allemaal kennen is namelijk al sinds 1985 op de planken te zien. In Nederland was Les Misérables voor het eerst te zien in 1991 en daarna nog een keer 2008. Inmiddels is er op West End een 2.0 versie ontwikkeld waarin er afscheid is genomen van de draaischijf. In plaats daarvan speelt het bekende verhaal zich nu af in een nog grootser en imposanter decor. Hoog tijd om deze 2.0 versie ook naar Nederland te brengen, moet De Graaf en Cornelissen Entertainment gedacht hebben.

Een groot succes!

En wat is het een verademing om deze musical des musicals weer terug in het Nederlandse theater te hebben. Dat Nederland hier meer dan klaar voor was, blijkt wel uit de goedlopende kaartverkoop. Recent werd zelfs bekend gemaakt dat er nog extra voorstellingen bijkomen. Wat een succes en wat ons betreft is dat meer dan verdiend!

De musical is op zeer professionele wijze opgetuigd door producent De Graaf en Cornelissen Entertainment. Dat de muziek prachtig is en het decor schitterend, is bijna een feit. Maar het is dan ook van belang om daar een cast te hebben staan die dit niveau waarmaakt. Daar is deze cast met verve in geslaagd. Het is dat de musical volledig vertaald is naar het Nederlands, maar anders heb je bijna het gevoel dat je naar een West End productie zit te kijken.

©Johan Persson

Een cast waar je u tegen zegt

Alleen al Milan van Waardenburg als Jean Valjean is een genot om naar te kijken. Wat zet hij met zijn 29 jaar deze rol fenomenaal neer. Zijn spel gaat door merg en been, maar ook vocaal zorgt hij voor verschillende kippenvelmomenten. Freek Bartels als zijn aartsrivaal Javert speelt ook fantastisch en geeft de morele innerlijke strijd van Javert goed weer. Samen spelen én zingen de heren werkelijk de sterren van de hemel.

Ook nieuwe musicalgezichten als Sem Gerritsma (Cosette), Michael Muyderman (Marius) en Mark Roy Luykx (Enjolras) zijn perfect gecast voor hun rollen. Het vuur die deze jonge personages nodig hebben, weten ze in hun relatief korte speeltijd sterk weer te geven. Bovendien is het fijn om te zien dat De Graaf en Cornelissen Entertainment ook jonge talenten de kans geeft om te schitteren in een grote professionele productie. 

Ook de rest van de cast is om door een ringetje te halen. De samenzang én solo’s zijn allemaal loepzuiver en het is heerlijk om een avond naar deze klassieke geluiden te luisteren. Ieder castlid heeft zo weer een eigen uniek stemgeluid, waarbij je zintuigen opnieuw worden geprikkeld. Vooral de prachtige lage stem van Yoran de Bont valt hierin extra op. Fun fact: Yoran zal zo nu en dan ook de rol van Jean Valjean en Javert op zich nemen. Stiekem zijn we hier dus heel erg benieuwd naar!

©Johan Persson

Zo nu en dan slecht te verstaan

Als we een minpunt moeten noemen van de voorstelling, is dat de verstaanbaarheid. Het verhaal van Les Misérables gaat redelijk vlot met diverse tijdssprongen. Als je dan regelmatig een paar zinnen niet kunt verstaan, ben je de rode draad al snel kwijt. Helemaal als je het verhaal niet kent.

Bovendien zijn de teksten die worden gezongen ook niet het meest makkelijk. Er wordt moeilijke taal gebruikt om zo de prachtige metaforische Engelse tekst te kunnen evenaren. In het Nederlands komt dit alleen niet altijd even lekker uit de verf, waardoor het eerder voor verwarring kan zorgen. Dat samen met de onverstaanbaarheid maakt dat je als publiek zijnde soms extra je best moet doen om te begrijpen wat er precies gaande is op het toneel.

Onze tip voor de Les-Mis-Maagd: lees van tevoren het verhaal óf kijk de film. Dan hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken over de verstaanbaarheid. In plaats daarvan kan je heerlijk ontspannen genieten van het grootste spektakel dat zich voor je afspeelt.

Echt avondje musical

Een écht avondje musical? Dan zit je bij Les Misérables goed! Deze 2.0 versie van De Graaf en Cornelissen Entertainment heeft het allemaal! En wacht niet te lang met het bestellen van tickets, want de kaartverkoop gaat als een malle. De speellijst en meer informatie over de show vind je hier.

Header: ©MusicalSpot

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *