Nieuws

Nieuwsoverzicht week 18

Het musicalnieuws van week 18. Wat is er afgelopen week allemaal gebeurd in de theaterwereld?

Zes kanshebbers voor de publieksprijs Beste Musical en Beste Familiemusical bekend

Deze week is bij de Musical Award Nominatielunch bekend gemaakt welke producties kans maken op de VriendenLoterij publieksprijs Beste Musical en Eventim publieksprijs Beste Familiemusical. De drie musicals die voor de publieksprijs Beste Musical de meeste stemmen hebben gekregen zijn Les Misérables, Grease en Dagboek van een Herdershond. De drie kanshebbers voor de publieksprijs Beste Familiemusical zijn De Kleine Zeemeermin, Kruimeltje de Musical en Assepoester de Musical. Het publiek heeft wekenlang kunnen stemmen op de publieksprijzen. Iets waar massaal gebruik van is gemaakt. 

Met deze twee extra categorieën voor de Musical Awards, die op 15 mei in het AFAS Circustheater Scheveningen worden uitgereikt, is ook duidelijk geworden dat De Graaf & Cornelissen Entertainment en Albert Verlinde ieder in totaal kans maken op negentien en twaalf awards. 

Op maandag 15 mei presenteren Frits Sissing en Marlijn van Weerdenburg vanuit het AFAS Circustheater in Scheveningen live de uitreiking van de Musical Awards bij de AVROTROS op NPO 1. De uitzending begint om 20.30 uur. 

Auditie voor A Christmas Carol van Alan Menken

Theatergroep Manteau uit Gorinchem is verheugd om aan te kondigen dat ze op zoek zijn naar getalenteerde en gepassioneerde performers voor de aankomende productie van de kerstmusical A CHRISTMAS CAROL, gecomponeerd door niemand minder dan Alan Menken (o.a. Beauty and the Beast).

Deze prachtige musical vertelt het verhaal van de chagrijnige en hebzuchtige zakenman Ebenezer Scrooge, die op kerstavond bezoek krijgt van drie geesten die hem zijn verleden, heden en toekomst laten zien. Door deze ervaringen wordt Scrooge gedwongen om zijn leven te heroverwegen en zijn hart te openen voor de ware betekenis van kerst.

Theatergroep Manteau is op zoek naar musicaltalent voor alle rollen en zoekt zowel semi-professionals als amateurs.

Voor meer informatie over het auditieproces, ga je naar de website.

TapasTheater gaat verhuizen + vacatures

Ondanks de afgelopen onstuimige (Covid-) jaren gaat het goed met het TapasTheater. Veel artiesten beleefden hier inmiddels hun landelijke doorbraak en zijn bezig met veelbelovende carrières. Daarnaast zijn ze tegenwoordig de meeste avonden volgereserveerd. Mede daarom verhuist het TapasTheater in juli naar een groter pand aan de Van Hallstraat in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam. Ook hier blijft de sfeer huiselijk en de theaterzaaltjes blijven intiem. De komende tijd zal er meer info gedeeld worden.

Met het oog op de uitbreiding van TapasTheater, zijn er ook drie nieuwe vacatures vrij: Shiftleader Horeca, Theatermedewerker en Allround stagiair Productie/Marketing/Events. Mocht je hierin geïnteresseerd zijn, vind je meer informatie op de website

Ook Thomas Cammaert en Cystine Carreon in Piaf

Ook Thomas Cammaert en Cystine Carreon zullen te zien zijn in de nieuwe Nederlandse musical Piaf. Eerder maakte producent De Theater BV dat Suzan Seegers de rol van Edith Piaf zal gaan spelen. Job Bovelander en Hein Gerrits maken de cast compleet. Piaf gaat op donderdag 12 oktober 2023 in première in DeLaMar in Amsterdam.

Het verhaal

Edith Piaf is zojuist overleden. En ze is danig in de war. Dit is niet wat ze wilde. Dit is niet wat ze ooit bedacht had. Ze zou sterven in Parijs met een priester aan haar bed. Niet in een of ander gehucht. Pas overleden, komt de verwarde Piaf vier karakters tegen. De Engel (Cammaert). De Duivel (Bovelander). De Dwaas (Gerrits). En de Dood (Carreon). Dan blijkt dat haar man Theo Sarapo goed naar geluisterd heeft. Hij heeft een ambulance gebeld en tegen de chauffeur liegt hij dat Edith slaapt. De tocht is een lange. Bijna duizend kilometer. Piaf houdt tegenover haar vier levensgezellen vol dat ze niet dood is zo lang ze niet in Parijs is. En zo lang ze niet weet wat ze achterlaat. Zo zit ze voor de duur van de tocht naar Parijs opgescheept met deze vier passagiers, waarvan eenieder een onuitwisbare indruk op haar bestaan heeft achtergelaten. Piaf wil weten waar deze vier in haar leven waren. Aan de hand van hun verhalen en de onvergetelijke muziek van Edith Piaf herbeleefd de legende verschillende belangrijke momenten in haar leven om te ontdekken wie ze was en erachter te komen wat het is dat ze achterlaat.

Marleen van der Loo, Jeroen Phaff en Maaike Widdershoven in indrukwekkende musical Ganesha

Ganesha vertelt het verhaal van twee vriendinnen, Karin en Margreet, die samen door India reizen en daar geconfronteerd worden met hun emotionele bagage. Het stuk bespreekt thema’s als liefde, vriendschap, acceptatie, rouwverwerking, verlies en afscheid en wordt verteld door Ganesha, de Hindoegod van de reizigers. Van 22 tot en met 26 juni is de indrukwekkende voorstelling ‘Ganesha’ exclusief te zien in De Gelderlandfabriek in Culemborg.

“Ganesha is een ontroerende en herkenbare voorstelling die zeker de moeite waard is om te zien. Het is een verhaal over universele thema’s als vriendschap, acceptatie en rouwverwerking, verteld vanuit een uniek perspectief. Bezoekers zullen zich kunnen laten meevoeren door de emoties en inzichten die ‘Ganesha’ biedt.”, aldus Marleen van der Loo van Stichting Theater.

De voorstelling is gebaseerd op het toneelstuk ‘A Perfect Ganesh’ van Terrence McNally en wordt gespeeld door Maaike Widdershoven (Margreet), Marleen van der Loo (Karin), Jeroen Phaff (Ganesha) en Alexander Boone (De andere man). 

Meer informatie en tickets zijn te vinden op de website.

12½-jarig jubileum Soldaat van Oranje een feit!

De voorstelling van Soldaat van Oranje eindigde met een bijzondere toegift van Als wij niets doen, gezongen door alle acteurs uit de tot nu toe 23 casts. Voor de deur van de TheaterHangaar op voormalig vliegveld Valkenburg in Katwijk vormden meer dan 150 acteurs de bekende V. Dat deden zij in aanwezigheid van vele bezoekers, waaronder op het balkon Prinses Margriet, Professor mr. Pieter van Vollenhoven, prins Pieter-Christiaan & prinses Anita en prins Floris & prinses Aimée.

Primeur in musicalland

De Stille Kracht is voor het eerst te zien als musical. Storytellers, een theatergezelschap uit
Zoetermeer gaat de musicalversie van de Stille Kracht uitvoeren in het Buytenpark Openlucht
Theater. Dit gebeurt van 28 juni tot en met 9 juli.

De Stille Kracht is het boek van Louis Couperus over toenmalig Nederlands Indië. Het verhaal is erg bekend geworden door de televisieserie met Pleunie Touw en Willem Nijholt. Storytellers brengt deze musical juist dit jaar op de planken vanwege het Couperusjaar.

In de Stille Kracht volgen we het leven van resident Otto van Oudijk en zijn gezin. Zijn vrouw bedriegt
hem met zijn zoon uit zijn eerste huwelijk en verleidt zelfs het vriendje van haar stiefdochter.
Ondertussen krijgt Van Oudijk een conflict met het lokaal bestuur. Als hij waarschuwingen afdoet als bijgeloof, krijgt de Stille Kracht steeds meer grip op het leven van de familie en gebeuren er gruwelijke en mysterieuze zaken.

Het is voor het eerst dat er van een boek van Couperus een musical is gemaakt. Sebastiaan Smits heeft het verhaal bewerkt als musical en Tjeerd de Haas heeft de muziek gecomponeerd. Het tweetal heeft al veel musicals op hun naam staan zoals Carthago en Vliegende Hollander. Smits roemt het
verhaal van Couperus: “Het biedt veel. Zoals de spanning van het bovennatuurlijke, de koloniale
geschiedenis en natuurlijk veel intriges. Genoeg aanknopingspunten voor een mooi verhaal. Ook de
locatie in het Openluchttheater is een meerwaarde tijdens de voorstellingen”, aldus Smits.
De musical wordt groots opgevoerd in het Openlucht Theater Buytenpark in Zoetermeer. Dit theater
gelegen naast SnowWorld en biedt plaats aan 450 mensen.

Kaarten voor de musical zijn te boeken via Eventim of via www.storytellers.nl.

Header: ©Theatergroep Manteau, ©Stichting Theater

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *