Kraaij & Kroon Papadag Bestaat Niet
Review

Kraaij & Kroon – Papadag Bestaat Niet: de lach staat centraal

Maandag 29 januari was het dan zo ver. De officiële première van Kraaij & Kroon – Papadag Bestaat Niet. Bijzonder veel BN’ers reisden af naar Schouwburg Amstelveen om te genieten van deze nieuwe productie van De Theaterjongens. Wij van MusicalSpot waren ook uitgenodigd en laten je dan ook graag weten wat we ervan vonden.

Het verhaal

Wij beginnen onze recensies eigenlijk altijd met een korte samenvatting van het verhaal. Nu is dat voor deze voorstelling vrij lastig. Het is namelijk niet een verhaal dat je van A tot Z volgt om de voorstelling te begrijpen. Wel zit er een duidelijke opbouw in de voorstelling. Het is moeilijk om dit uit te leggen zonder een aantal elementen van de voorstelling te verklappen.

Wel hebben we een rode draad kunnen bespeuren. Namelijk familie. De voorstelling heet natuurlijk ook Papadag Bestaat Niet, dus dat had je misschien kunnen verwachten. Maar het is veel meer dan papadag. Het is ook je moeder, je (klein)kinderen en mensen om je heen.

Zelf beschrijven ze deze voorstelling als een combinatie van toneel en cabaret, en dat helpt bij het thema familie. Leuke sketches wisselen zich af met intieme scènes over familie. Soms kwamen ze een beetje uit het niets en van sommige stukjes was de toegevoegde waarde niet helemaal duidelijk. Maar het zorgde wel voor een heerlijke afwisseling.

Kraaijkamp verleert het nooit

Kraaij & Kroon – Papadag Bestaat Niet wordt gespeeld door niemand minder dan Johnny Kraaijkamp en Soy Kroon. Een verrassende, maar ook weer logische combinatie. Beide heren zitten in een hele andere levensfase, maar lijken ook weer erg op elkaar. Het zorgt voor een fijne dynamiek in deze nieuwe voorstelling.

Hoe leuk is het überhaupt om Johnny Kraaijkamp op het toneel te zien? Heel Nederland weet wel dat hij een goede acteur is, maar ook zijn stage presence is zo natuurlijk en komisch. Wij denken niet dat hij dit ooit zal verleren. Het is bovendien heerlijk om naar iemand te kijken die met zoveel overgave en passie op het toneel staat. Hij geniet en dat straalt er vanaf.

In de persoonlijke stukjes van de voorstelling wordt benoemd dat het hem met de paplepel is ingegoten, omdat hij is opgegroeid met een komiek als vader, Johnny Kraaijkamp Sr. Zelf geeft hij aan dat dat juist niet altijd makkelijk was en dat hij er zelf ook gewoon hard voor heeft moet werken.

En dat laatste geloven we meteen. Hard werken levert uiteindelijk het beste resultaat. En dat Johnny Jr. hard gewerkt heeft, is te zien. En daar plukken wij nu nog steeds de vruchten van. Hij is namelijk ijzersterk in deze voorstelling en dat was puur genieten.

Kraaij & Kroon Johnny Kraaijkamp
©Annemieke van der Togt

Muzikaal talent van Soy

Om ook de jongere generatie aan te spreken, wordt Johnny Kraaijkamp op het podium (letterlijk en figuurlijk) bijgestaan door Soy Kroon. Heerlijk om Soy na wat zwaardere stukken, ook eens in een komische voorstelling te zien.

In de voorstelling zelf wordt aangegeven dat ze wel eens de reactie krijgen: “Maar Soy is toch helemaal niet grappig?” Hier zijn wij het absoluut niet mee eens. Soy Kroon is wel degelijk grappig en heeft echt een goede timing in huis. Een onmisbaar aspect als het op komedie aankomt.

Nóg liever staan we stil bij het muzikale talent van deze jongeman. Elke keer als we hem horen zingen zijn we opnieuw onder de indruk. Het is zijn acteertalent waar Soy bekend mee is geworden, maar vocaal is hij ook ontzettend sterk.

Laten we dan ook maar meteen uitlichten dat er een liedje in de voorstelling zit dat hij zelf geschreven heeft. Want ook dat kan dit multi-talent, liedjes schrijven. Dit nummer was een schot in de roos als je het ons vraagt. Wat een prachtig nummer is dat geworden.

Kraaij & Kroon Soy kroon
©Annemieke van der Togt

Het gaat alle kanten op

Eerder benoemden we al even dat het hier gaat om een combinatie van cabaret en toneel. Of ‘kaneel’ zoals de mannen het zelf noemden. Een concept waar je alle kanten mee op kan, en dat ging het ook. Het voordeel is dat dit het publiek betrokken houdt bij de voorstelling. Je blijft je namelijk afvragen wat er allemaal nog gaat komen. Maar het zorgt er ook voor dat de échte verdieping in het stuk uitblijft.

De lach staat in dit stuk dan ook centraal. Zo hebben we golfende mensen met een bekakt accent voorbij zien komen, een humoristische vertolking van een muzikaal optreden bij een crematie en tot slot een geheimzinnig figuur die handelt in grapjes. Het klinkt vreemd en grappig tegelijk en dat is precies de kracht van deze voorstelling.

Zoals gezegd worden deze knotsgekke momenten afgewisseld met persoonlijke stukjes over de acteurs en hun familie. Soms is de timing van die momenten wat gek, maar het is mooi om zo nu en dan de kwetsbare kant van de acteurs te zien. Dat heeft het stuk ook wel nodig, om te voorkomen dat het één grote lach-je-rot voorstelling wordt.

Kraaij & Kroon Papadag Bestaat Niet Soy kroon
©Annemieke van der Togt

Woordgrappen

Tot slot maken we nog even een buiging voor Roel Bloemen & Joep Onderdelinden, die het script hebben geschreven voor deze show. Het tempo in de voorstelling gaat op weinig momenten verloren en de humor is rijkelijk aanwezig. Een moeilijke taak om zoiets te bedenken én op papier te zetten.

De woord- en taalgrappen waren ruim vertegenwoordigd in de voorstelling. Deze zijn zo in het script verwerkt, dat ze voor iedereen leuk en herkenbaar zijn. Wederom geen makkelijke taak, maar een Kroon op het harde werk. Padum tss…

Papadag bestaat niet
©Annemieke van der Togt

Dit wil je niet missen!

Het feit dat de acteurs soms zelf hun lach niet konden inhouden op toneel bewijst hoe leuk deze voorstelling is. Dus gun jezelf een leuke avond en ga naar deze voorstelling!

De voorstelling is tot en met 13 april 2024 te zien in verschillende theaters door het land. Dus boek je tickets hier.

Alvast veel plezier!

Header: ©Annemieke van der Togt

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *