
HEADSPACE: mentale gezondheid in een muziektheater jasje
Op 20 en 21 januari speelde de cast van Stichting MAE’s Resound Mind de voorstelling HEADSPACE in theater De Kom in Nieuwegein. In dit theaterconcert stond het thema mentale gezondheid centraal en werd er korte metten gemaakt met het taboe wat hierop rust. Lees hier wat wij ervan vonden.
Het concept
Resound Mind maakt zich hard voor het bespreekbaar maken van thema’s rondom mentale gezondheid. De groep bestaat uit gedreven deelnemers van verschillende leeftijden en artistieke achtergronden. Zo hoopt de groep op meer herkenning en begrip, om uiteindelijk korte metten te maken met het taboe wat op deze thema’s rust.
Onderwerpen als depressie, eenzaamheid en onzekerheid worden aangekaart door middel van (koor)zang, dans en spel. De nieuwe voorstelling laat zich kenmerken als muziektheater waarbij een mooie verzameling van inspirerende, opzwepende en ontroerende nummers het verhaal van de groep zal begeleiden. Een vermakelijke en meeslepende voorstelling voor liefhebbers van het genre en sympathisanten van de thematiek!
Niet je eigen verhaal vertellen
De cast bestond uit jongeren en jongvolwassenen die tevens ervaringsdeskundigen zijn op het gebied van mentale gezondheid. Zij brachten een goed gevulde setlist van musical- en popnummers. Denk hierbij aan nummers uit Waitress, Soldaat van Oranje, Book of Mormon, Tick..Tick..Boom! en Jagged Little Pill en interpretaties van songs van Froukje, S10, Billie Eilish en Wende.
De nummers waren aan elkaar verbonden door persoonlijke verhalen, over onder andere misbruik, zorgen over maatschappelijke thema’s, depressie en meer. De voorstelling was verdeeld in 4 blokken, waarin telkens 1 kleur centraal stond. Hierbij werden de uiteenlopende verhalen in een bepaald kader geplaatst, waardoor de voorstelling toch een goed volgbaar geheel werd.
Wat wij een mooi concept vonden, was dat de verhalen niet door de persoon zelf verteld werden, maar door iemand anders. Hierdoor was je als publiek niet bezig met ‘oh dus dit is jouw verhaal’ en was er meer ruimte om het verhaal echt te horen en over het onderwerp na te denken.

Diversiteit in presentatie van de nummers
De setlist was goed gevuld en dan is het een uitdaging om de aandacht van het publiek toch vast te kunnen houden. Hier is Stichting Mae in geslaagd door af te wisselen in setting en aantal personen. Van het grote groepsnummer “Revolting Children” waarbij zelfs de zogeheten ‘mini’s’ hun shinemoment konden pakken, tot het intieme “What Was I Made For” met een solodanseres op de voorgrond. Er is bij ieder individueel nummer een originele invulling gegeven aan de presentatie hiervan en dat maakte het boeiend.
Een hoogtepunt van de avond was het nummer “Dansen op de Vulkaan”. De uitvoering van dit nummer was niet alleen vocaal sterk, maar vonden wij vooral visueel opvallen dankzij de strakke choreografie en het lichtdesign. De cast beeldde het nummer op overtuigende wijze uit, waardoor de gezongen tekst in de context van de rest van de voorstelling heel goed overkwam.
Stichting MAE
Voor meer informatie over komende producties van Stichting MAE, kan je terecht op de website.
Header: ©Stichting MAE


Dit vind je misschien ook leuk

Robin Hood de Musical: Steelt zeker je hart
19 januari 2023
Vreemde Vogels: een voorstelling waarbij je je ogen uitkijkt
7 augustus 2021