recensie Macbeth Theater de Leeuw
Review

Absoluut geen ‘bad luck’ voor de Leeuw Producties’ Macbeth

Op donderdag 15 februari ging in Theater de Leeuw in Arnhem de experimentele versie van Macbeth door de Leeuw Producties in première. Naast dat Macbeth een wereldberoemd toneelstuk is, kent de theaterwereld het ook van ‘vloek’ die deze naam bij zich draagt. Als je namelijk de naam Macbeth in het theater noemt, zou dit zorgen voor ‘bad luck’. Voor de Leeuw Producties is dit overigens niet het geval. Zij zetten een ijzersterke versie van Macbeth neer. 

Het verhaal

Macbeth, een Schotse generaal, krijgt van drie heksen te horen dat hij voorbestemd is om koning te worden. Aangemoedigd door zijn ambitieuze vrouw, vermoordt hij de zittende koning om zelf de troon te bestijgen. Echter, onverzadigbare honger naar macht leiden uiteindelijk tot zijn ondergang.

De veelzijdige cast, die zich dynamisch door alle rollen beweegt, onderzochten gezamenlijk het stuk. Wat drijft Macbeth tot zijn daden? Zijn de heksen schuldig, of wakkerde zij slechts aan wat al in zijn aard lag? En Lady Macbeth, een vrouw met vele gezichten, zeker in deze voorstelling. Wat is haar rol en welke invloed heeft haar kinderloosheid op haar daden? Terwijl het verhaal zich ontvouwt, zie je de personages transformeren, een reflectie van de realiteit en illusie in het stuk. Bereid je voor op een experimentele voorstelling waarin iedereen, iedereen kan zijn.

Macbeth Theater de Leeuw
©Wessel Donkervoort

Nieuwe interpretatie

Macbeth is geschreven door de wereldberoemde toneelschrijver William Shakespeare. Het is de kortste tragedie die Shakespeare heeft gemaakt. Het verhaal is deels gebaseerd op de waargebeurde geschiedenis van de Schotse koning Macbeth van Schotland, die op de troon kwam door in 1040 bij Elgin in Schotland koning Duncan I te doden.

Het tijdloze verhaal van ambitie, macht en lotsbestemming wordt opnieuw geïnterpreteerd door de Leeuw Producties in hun versie van Macbeth. De cast hiervoor bestaat uit: Arash Jabbarie, Ashley Reulink, Bart Broekhuijsen, Chris Hillen, Cindy Postma, Jolijn Tuenter, Justine Buijserd, Kim Groenendaal, Meike van Wijk, Robert-Jan de Goede en Shari Schmidt.

Theater de Leeuw Macbeth
©Wessel Donkervoort

Dood & verderf spektakel

Dat de Leeuw Producties een eigen draai heeft gegeven aan dit eeuwenoude toneelstuk moge duidelijk zijn. Ook als je Macbeth nog niet kent, zie je meteen dat de manier waarop deze versie is vormgegeven, niet de manier is zoals die door Shakespeare is opgeschreven. Dat is heel erg positief, want het laat het hoge niveau van creativiteit zien van deze amateurproducent in Arnhem.

Een voorbeeld daarvan is het decor, wat voor het grootste gedeelte bestaat uit doorzichtige plastic zeilen. Deze zeilen worden als coulissen gebruikt, maar worden ook door de spelers ingezet om indrukwekkende visuele effecten te creëren. Tel daar een aantal emmers nepbloed bij op en het dood & verderf spektakel is compleet. Alles tezamen zorgt voor een indrukwekkend toneelbeeld waar je maar naar blijft kijken.

Ook in de rolverdeling is te merken dat Theater de Leeuw vernieuwing heeft aangebracht. Mannenrollen worden door vrouwen gespeeld, zonder dat hier een grote verkleedpartij aan te pas komt. Het is modern en stoer, maar zorgt ook voor verwarring. Zo moet je als toeschouwer in het begin echt even goed opletten wie nou welke rol speelt. Als je hier eenmaal aan gewend bent, is het verhaal goed te volgen.

Dat komt ook doordat er slim gebruik wordt gemaakt van kostuums. Dat is zeker voor Macbeth een praktische oplossing, want deze rol wordt gespeeld door vier verschillende acteurs. Sterk hieraan is dat hiermee duidelijk de transformatie van Macbeth wordt neergezet. Wel is het zonde dat als je eenmaal ‘gewend’ bent aan een acteur, deze alweer wordt vervangen door een ander. Als publiek moet je dus extra aan de bak om bij de les te blijven!

De Leeuw Producties Macbeth
©Wessel Donkervoort

In hun kracht

Naast de imposante visuele effecten, is ook de cast van Macbeth super sterk. Het acteerwerk is van onwijs hoog niveau en je ziet dat elke speler zich voor de volle 100% geeft. Dat draagt bij aan de geloofwaardigheid van dit toch wel wat absurdistische stuk. 

Daarnaast is het fijn om te zien dat de spelers door de Leeuw Producties volledig in hun kracht wordt gezet. Zo wordt er naast spel regelmatig gebruik gemaakt van muziek en kan de cast ook laten zien hoe goed ze in harmonie kunnen zingen.

Ook de discipline dans zit in het stuk verwerkt, waarin opvalt hoe gelijk de cast is als het gaat om techniek. Wat je vaak ziet bij amateurvoorstellingen is dat er sprake is van niveauverschillen. Dat is bij Theater de Leeuw niet het geval! De cast is gelijkwaardig aan elkaar en dat zorgt ervoor dat er een sterke voorstelling kan worden neergezet.

Wel maakt Theater de Leeuw slim gebruik van de talenten van hun spelers. Zo is er voor Meike van Wijk een danssolo weggelegd. Een slimme keuze, aangezien Meike prachtig kan dansen. Daarnaast past het perfect bij haar karakter en de emotionele staat waar dit personage zich op dat moment in bevindt.

Twijfel niet te lang!

Of je nou van Shakespeare houdt, of niet, Macbeth door Theater de Leeuw is zeker een stuk die je gezien moet hebben. Twijfel niet te lang, want deze versie van Macbeth is enkel nog dit weekend te zien in Theater de Leeuw in Arnhem.

Dus last-minute nog tickets scoren? Dat kan hier! Meer te weten komen over Theater de Leeuw en hun producties? Klik dan hier!

Header: ©Wessel Donkervoort

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *