recensie melk
Review

MELK: een motherfokking goeie musical!

Het vraagt veel lef om als kleine musicalproducent een nieuwe musical uit de grond te stampen. Toch deed Stichting NANOEK het en werd op 29 oktober 2023 hun nieuwe voorstelling MELK geboren. Wij waren bij deze geboorte en durven wel te zeggen dat het een prachtig kindje is geworden!

Het verhaal

MELK is een brave new musical over liefde, woede, spijt, teleurstelling en blijdschap, waarin het moederschap in al haar facetten wordt getoond. Verhalen voorbij de roze wolk worden verteld en omarmen de twijfels en tegenstellingen van het ouderschap.

Je ziet een moeder die uit wanhoop in haar kofferbak gaat liggen, de enige plek waar ze echt niets meer moet. Ouders die niet alleen hun kind verliezen, maar langzaam ook elkaar. Het kind dat het ge-moeder soms spuugzat is. De persoon die geen kinderen wil, het stel bij wie het niet lukt, de vrouw bij wie het er gewoon nooit van gekomen is. De aanstaande vader die zich misschien ook wel moeder voelt. 

Ieder onderwerp komt binnen

MELK raakt veel verschillende thema’s aan, met als rode draad het ouderschap. Want wat als je wel kinderen wil, maar onvruchtbaar blijkt? Of wat als je bewust géén kinderen wil? En hoe zit dat eigenlijk met abortus in Nederland? Allemaal onderwerpen die door de cast wordt verteld op een ingrijpende en emotionele manier.

De cast, bestaande uit Mylène d’Anjou, Jonathan Demoor, Roben Mitchell, Lisa Schol, Lieke van den Broek, Charlotte Dommershausen en Jules Christopher, heeft innig meegewerkt aan het maken van deze voorstelling. Dat merk je aan alles, want ieder onderwerp, verdrietig of juist grappig, komt extra binnen

Het nummer dat Lieke bijvoorbeeld zingt over haar vrouwelijkheid, óók zonder moeder te zijn, is ijzersterk! De monoloog van Charlotte over abortus en de groep die hiertegen is, weet je écht te raken. Ook Jonathan bezorgt je op diverse momenten kippenvel als hij de gevoelens van hem als (niet-)vader bezingt. En samen met Lisa, weet Jonathan je hart te breken als blijkt dat dit koppel hun kindje is verloren.

©Sjoerd Derine

Talent in de spotlight

De muziek, uiteraard ook volledig nieuw, is prachtig! De teksten vertellen het verhaal en de samenzang klinkt als muziek in je oren (letterlijk én figuurlijk). Sowieso bestaat de cast uit knettergoeie zangers, met als hoogtepunt het prettige, eigen geluid van Lisa en de fijne, vertellende stem van Lieke

Het groepsgevoel in deze voorstelling is heel erg sterk en daarnaast is er ook gepoogd om de groep één gezamenlijke verhaallijn mee te geven. Helaas komt die net iets te weinig aan bod om als kern van de voorstelling te fungeren. Maar eerlijk is eerlijk, die kern is niet per se nodig, want de losse scènes zijn los van elkaar intrigerend en meeslepend. Ze lopen moeiteloos in elkaar over en je kan zien dat deze groep keihard heeft gewerkt om deze voorstelling op poten te zetten.

Dat kan ook niet anders met zulke sterke spelers. Bijna iedere acteur heeft een moment waarop die diens talent in de spotlight kan zetten. We zeggen bijna, want het viel wel op dat Jules maar weinig “solo-momenten” had. Jammer, want we denken dat ook hij veel potentie in zich heeft om menig toeschouwer te raken.

Dat de voorstelling veel doet met het publiek, blijkt uit de wijze waarop men geruisloos zit te kijken. Er wordt bijna geen enkele keer geklapt. Niet uit desinteresse of omdat het slecht was, maar omdat de verhalen en boodschappen écht iets met je doen. Geen voorspelbare liefdesverhalen of kluchtige humor, maar pure gevoelens van échte mensen zoals jij en ik.

©Sjoerd Derine

In gesprek met de cast

Na afloop van deze indrukwekkende première mochten we de cast van MELK nog een aantal vragen stellen. Benieuwd naar dit interview? Lees dan hier verder!

Een voorstelling voor iedereen

Of je nou wel of géén kinderen hebt, een kinderwens hebt of juist totáál niet. Deze voorstelling is voor iedereen! Bezoek de musical MELK en laat je raken door de bijzondere verhalen en sterke acteurs. De voorstelling speelt tot en met december 2023 in verschillende theaters in Nederland. Meer informatie vind je hier!

Header: ©Sjoerd Derine

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *