Frozen musical
Review

Frozen: Magisch, kleurrijk en hartverwarmend

De langverwachte musical Frozen is vanaf 31 mei dan eindelijk ook in Nederland te zien in het AFAS Circustheater in Scheveningen. De première is op zondag 9 juni, maar wij van MusicalSpot konden niet wachten en bezochten alvast de try-out op 6 juni. Lees hieronder snel wat wij ervan vonden!

Het verhaal

Het verhaal speelt zich af in koninkrijk Arendelle, waar de prinsessen Anna en Elsa leven. Elsa heeft van jongs af aan een magische ijskracht. Op jonge leeftijd verwondt ze per ongeluk haar zusje Anna met haar krachten, waardoor Elsa zich uit paniek voor verder onheil begint af te sluiten van alles en iedereen.

Wanneer de ouders van de prinsessen sterven, dient Elsa als oudste zus de kroon van Arendelle op zich te nemen. Op dit kroningsfeest ontmoet Anna prins Hans waarop ze direct verliefd wordt en in een waas van pure liefde met hem beslist te trouwen. Elsa veroordeelt deze snelle beslissing, waarna Anna per ongeluk de krachten van Elsa ontdekt en onthult aan het volledige volk.

Elsa vlucht weg in de bergen, waarbij haar paniek een blijvende sneeuwstorm voor het land veroorzaakt. Anna gaat haar zus achterna, gesteund door ijsverkoper Kristoff (vergezeld door rendier Sven) en magische sneeuwman Olaf. Op pure Disneywijze komt alles natuurlijk goed en leven de prinsessen lang en gelukkig.

Hartverwarmende zussenband

Het verhaal begint met de jonge Elsa en jonge Anna. En geloof ons maar; de cuteness overload hierbij is enorm! Tijdens de voorstelling die wij bezochten, werden deze rollen vertolkt door Vieve Kuijpers (jonge Elsa) en Aurelia Fontijn (jonge Anna). En wat hebben deze meiden het knap gedaan! Ze zetten gelijk de sterke zussenband neer en je merkt dat de energie van het podium afspat.

De volwassen Elsa en Anna worden gespeeld door Vajèn van den Bosch en Nienke Latten. Wat ons betreft is dit een hele goede keuze geweest. Hun spel als zussen is natuurlijk en zorgt ervoor dat je zowel meeleeft met Elsa als met Anna wanneer de magische krachten hen steeds verder uit elkaar drijven. Daarnaast is het opvallend hoe mooi hun stemmen samen klinken. Het nummer ‘Jou verliezen‘ is op dit vlak zeker een hoogtepunt.

Ook solistisch knallen Vajèn en Nienke allebei van het podium. Wanneer de eerste instrumentale noten van het nummer ‘Laat het los‘ door de zaal klinken, gaat er een golf van opwinding door de zaal. Een behoorlijke druk als je dan je eerste zangnoot moet inzetten, maar bij Vajèn hoef je je daar allesbehalve zorgen om te maken. De krachtige manier waarop zij de noten zingt, zorgt ervoor dat het echt binnenkomt. Nienke kan in de rol van Anna haar enorme veelzijdigheid laten zien, zowel op acteervlak als zangtechnisch. In het nummer ‘Voor het eerst na al die jaren‘ maken we kennis met haar verfrissende, komische Anna terwijl ze daarnaast – alsof het niets is – de hoogste noten eruit gooit, al dansend in een enorme baljurk. 

Frozen Nienke Latten
©Johan Persson

Frozen is zeker niet alleen Anna en Elsa

Zeg je Frozen, dan zeg je Anna en Elsa. Toch is er in de musical ook wat meer ruimte voor de andere karakters. Zo is er niet alleen het bekende liefdesduet ‘Liefde geeft ons ruim baan‘ tussen Hans (Tristan van der Lingen) en Anna, maar ook een liefdesduet tussen Kristoff (Naidjim Severina) en Anna genaamd ‘Liefde, wat weet je ervan‘. Beide liefdesduetten geven voldoende ruimte voor een onderlinge, komische en lompe speelsheid tussen de tortelduifjes (in spé). Die speelsheid en ongemakkelijkheid was nu al een beetje te proeven, maar de echte chemie heeft nog een aantal voorstellingen nodig om optimaal tot uiting te komen. Maarja, dat is natuurlijk helemaal logisch met een try-out. Met alle choreografieën en stunts zit het in ieder geval helemaal goed. Zonder enige angst en resoluut beklimmen Nienke en Naidjim de – toch wel hoge – brug en dansen ze hierop alsof het niets is. Wij hopen in ieder geval dat ze geen hoogtevrees hebben 😉

Een ander karakter wat natuurlijk niet mag ontbreken in Frozen is Olaf. Aan Steven Roox de eer om gestalte te geven aan de geliefde sneeuwpop die dol is op warme knuffels en altijd verlangt naar de zomer. Stevens versie van Olaf is ontroerend, grappig en dynamisch. Een groot compliment voor hoe Steven de pop Olaf bedient en tegelijkertijd met veel dynamiek en overgave weet te acteren en te zingen. Olaf is overigens niet de enige pop. De rol van Sven, het rendier, vereist ook een enorm uithoudingsvermogen waarin Mathijs Pater en Nicholas Li elkaar mogen afwisselen. Ook grote complimenten voor deze heren, gezien zij continu in een ‘planking’-positie moeten staan!

Frozen Vajen van den Bosch

Magisch decor en kleurrijke kostuums

Frozen is geen Frozen zonder magie. Maarja, hoe breng je dat naar het toneel? Disney heeft daar uitgebreid over nagedacht en dat is te zien! 

Het decor is imposant en de special effects zijn in vol ornaat aanwezig. Hoogtepunt hierbij is toch wel wanneer Elsa haar ijspaleis bouwt en de schitterende kristallen je tegemoet komen. Al moeten we wel eerlijk zeggen dat wij een voorkeur hebben voor de grote trap zoals wij die zagen bij Die Eiskönigin in plaats van deze 4 bescheiden traptreden, maar goed als dat letterlijk het enige is mogen we zeker niet klagen. Verder is aan ieder detail gedacht; in het kasteel maar ook in de ‘Hygge’ scène, die overigens ook heel humoristisch is neergezet met Martijn van Voskuijlen als Eik van Houten. Je valt bij dit nummer letterlijk van de ene verbazing in de andere. 

Datzelfde geldt voor de prachtige kostuums. Voor iedere scène lijkt weer een nieuwe kast aan kleding te zijn open gegaan. Het is iedere keer anders en je kijkt je ogen uit. Echt een kleurrijk geheel, met als hoogtepunt natuurlijk de razendsnelle kledingwissels in de nummers ‘Laat het los‘ en ‘Voor het eerst na al die jaren‘.

Lekker afkoelen in het Circustheater

De musical Frozen is magisch, kleurrijk en hartverwarmend. Wil je komende zomer even ontsnappen aan de hitte? Boek dan zeker hier je kaarten en geniet van deze ijzig sterke voorstelling! En genieten kan ook zónder van tevoren popcorn te halen, want eerlijk is eerlijk, dat hoort toch niet in een theater 😉 

Header: ©Johan Person

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *