Nieuws

Nieuwsoverzicht week 23

Het musicalnieuws van week 23. Wat is er afgelopen week allemaal gebeurd in de theaterwereld

Willem Junior speelt 200ste voorstelling en verlengt met een jaar!

De succesvolle theatervoorstelling Willem Junior, over de reis door het leven van de jonge Willem van Oranje, speelde 5 juni in het Calypso Theater in Wijk bij Duurstede haar 200ste voorstelling. Tevens is besloten dat de voorstelling minimaal t/m medio 2025 te zien zal zijn in de theaters en op scholen.

‘’Het is erg tof dat er ieder seizoen toch besloten kan worden om er nog een jaartje aan vast te plakken. We spelen voor veel theaters, scholen, culturele instellingen maar ook voor grote foundations en stichtingen die zich inzetten voor kinderen die niet naar het theater kunnen. Middels ‘Willem Junior’ steken de kids veel op over de Vaderlandse geschiedenis, maar zonder dat ze het eigenlijk door hebben. Het is een humoristische voorstelling met veel herkenbaarheid voor de jonge doelgroep. We gaan zien wanneer onze koets écht stopt met rijden, voorlopig nog niet en daar ben ik erg trots op!’’ aldus producent Sturkenboom.

‘Willem Junior’ vertelt het verhaal van twee nieuwsgierige twaalfjarige jongens Willem en Jan die middels een magische app teruggaan in de tijd. Waar ze de jonge Willen ontmoeten en mysteries proberen te ontrafelen rondom deze ‘Grootste Nederlander Aller Tijden’. Script, liedteksten en regie zijn in handen van Florus van Rooijen, muziek is geproduceerd door Marnix Wetzer.

Op dit moment worden de rollen van Willem en zijn vriendje Jan afwisselend gespeeld door Calvin Kromheer, Wesley Florijn, Max Hameeteman, Sem van der Hijden, Thijmen de Koeijer, Kylian de Rooij, Jeroen Sigterman en Lucas van den Elshout. 

De voorstelling is sinds september 2021 te zien en blijft boekbaar voor scholen én theaters, voor meer informatie kan je een kijkje nemen op de website.

Nieuwe Classical Pop-sensatie van eigen bodem, vanaf september 2024 voor het eerst in de Nederlandse theaters te zien!

Muziekliefhebbers kunnen hun hart ophalen wanneer de vier jonge tenoren met grootse stemmen op het punt staan om het podium te betreden met een nieuwe draai aan het ‘Classical Pop’-genre. Vier getalenteerde vocalisten bundelen hun krachtige stemmen met het vormen van The Dutch Tenors en komen voor het eerste naar de Nederlandse theaters.

Hun repertoire bestaat uit een mix van klassieke pophits, tijdloze operafavorieten, indrukwekkende filmmuziek en hedendaagse songs, heruitgevonden met hun unieke stijl en flair. Alles op het hoogste niveau vocale gymnastiek, met bombastische klanken en indrukwekkende, lyrische samenzang.

In 2023 brachten ze hun debuutalbum uit, waren ze te zien met hun eigen TV special bij Omroep Max en zetten ze internationaal de eerste voetstappen met een groot optreden in Petra, Jordanië.

The Dutch Tenors hebben snel naam gemaakt in de muziekwereld dankzij hun eigenzinnige benadering van klassieke popmuziek. Hun jeugdige energie en charmante persoonlijkheden maken hen een feest om naar te kijken en hun uitzonderlijke zang laat het publiek elke keer weer ademloos achter.

Meer informatie en tickets, zie: www.dutchtenors.com/agenda2024  

Soy Kroon en Thomas Cammaert terug met Trompettist in Auschwitz

Acteurs Soy Kroon en Thomas Cammaert zijn vanaf maart 2025 terug in het theater met het succesvolle toneelstuk Trompettist in Auschwitz, naar het gelijknamige boek van Dick Walda. Dat maakte producent De Theater BV deze week bekend. De voorstelling vertelt het bijzonder aangrijpende en ware verhaal van Lex van Weren. Het stuk ging op 4 april 2022, in aanwezigheid van H.K.H. Prinses Margriet, in première in Leiden.

Lex van Weren wordt geboren in 1920 en groeit op in Amsterdam. Het spelen op de trompet leert hij zichzelf aan. Als in de Tweede Wereldoorlog het hele gezin Van Weren wordt opgepakt en op transport wordt gezet naar vernietigingskamp Auschwitz, is het juist de trompet die hem het leven redt. Als enige van het gezin weet hij, als lid van het kamporkest, de verschrikkelijke tijd in het kamp te overleven als gevangene 16848. In 1980 haalde schrijver Dick Walda hem, na jaren van zwijgen, over om zijn verhaal te vertellen. Dat schokkende en emotionele relaas vormt het hart van deze intieme productie.

“Bijzonder dat we 80 jaar na de bevrijding deze intense voorstelling nog een keer mogen spelen en zo de kans krijgen om dit verhaal over de kracht van muziek in één van de donkerste periodes in onze geschiedenis, met het publiek te kunnen delen,” zegt Soy. Thomas vult hem aan: “De verhalen en de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog moeten verteld blijven worden. Zodat we beseffen dat dit nooit meer mag gebeuren.”

Trompettist in Auschwitz is vanaf 5 maart 2025 slechts 37 keer te zien in heel Nederland. De laatste voorstelling is op 4 mei 2025 in DeLaMar in Amsterdam. 

Meer informatie vind je op www.trompettist.eu

Masterclass Jurrian van Dongen over het schrijven van musicalliedteksten

MusicalMakers organiseert meerdere Masterclasses met toonaangevende makers, uit het binnen- en buitenland. In deze Masterclasses geven ze een inkijkje in het maakproces en delen ze hun lessen en ervaringen, zodat duidelijk wordt hoe musical- en muziektheater ontstaat. 

Aanstaande maandag 17 juni vindt de Masterclass van Jurrian van Dongen ‘’Dingen om over na te denken als je een musicalliedtekst schrijft’’ plaats in Klein Bellevue, Amsterdam. Liedteksten schrijven voor een musical is een complexe bezigheid. Omdat zo’n lied een verhandeling op zich is, maar ook een onderdeel van een groter verhaal. Hoe herken je een mededeling die het waard is om gezongen te worden? Welke vorm tilt de inhoud op? Wanneer is het karakter aan het woord en wanneer de schrijver?

De afgelopen maanden hebben een aantal aanstormende, talentvolle schrijvers tijdens de Writer’s Lab onder leiding van Jurrian van Dongen lessen gevolgd over de voorwaarden die ze voor zichzelf kunnen creëren om een nieuwe musicalliedtekst te kunnen schrijven. Dit Writer’s Lab wordt nu afgesloten met een Masterclass waarin de oogst wordt getoond en Caroline Borgers met Jurrian over deze materie in gesprek gaat.

Met Jurrian van Dongen, Carolien Borgers en de volgende negen aanstormende schrijvers:
Elaine Hakkaart, Elly Scheele, Jip Verwegen, Judith Boesen, Pepijn van der Berg, Quinten de Smedt, Sanne Thierens, Sem Anne van Dijk, Teuntje Post.

Link naar de kaartverkoop.

OVA Musicals speelt hartverwarmende en nostalgische musical Petticoat op 21 & 22 juni in Schouwburg Amstelveen

Na een jaar hard repeteren is het zo ver! Op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni speelt OVA Musicals driemaal de hartverwarmende en nostalgische musical Petticoat in de grote zaal van Schouwburg Amstelveen. Deze musical, speciaal geschreven voor Chantal Janzen, vertelt het verhaal van Pattie Jagersma die dolgraag zangeres wil worden. De hoofdrol wordt gespeeld door Indra de Bree-van der Meer. OVA Musicals wordt tijdens de voorstelling begeleid door een live orkest. Er zijn nog kaarten te koop via Schouwburg Amstelveen.

Petticoat vertelt het verhaal van Patricia Jagersma. Later wil zij als Pattie Hunt de nieuwe Doris Day worden. Opgegroeid in een klein plattelandsdorp, lonkt de grote stad. Ze trekt haar stoute schoenen aan en gaat op avontuur. Met vallen en opstaan ontdekt Pattie dat de showbizz helemaal niet zo glitter en glamour is als het lijkt. Lukt het haar om alle tegenwinden te trotseren? Petticoat is een hartverwarmende musical over het najagen van je dromen, het loslaten van je kind en het luisteren naar je hart. Met heerlijke muziek, ruisende petticoats en vooral heel veel humor!

Header: ©Stent Producties, ©De Theater BV, ©The Dutch Tenors

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *