Vreemde Vogels
Review

Vreemde Vogels: een voorstelling waarbij je je ogen uitkijkt

Op 4 augustus 2021 ging de familievoorstelling Vreemde Vogels in première. Alleen de locatie was al top; de voorstelling wordt in de buitenlucht opgevoerd en kende zijn première op Landgoed Schuttersveld in Enschede. Een ideale plek om je als publiek onder te dompelen in de wereld van de vreemde vogels.

Het verhaal

Het verhaal gaat over Johannes de Parkiet, die wordt gespeeld door Emiel de Jong. Johannes houdt van routine. Hij is gek op zijn eigen plekje in zijn kooitje en weet precies waar die aan toe is dankzij zijn punctuele baasje Gijs. Op een dag besluit Gijs echter dat hij het zielig vindt voor Johannes dat hij zo alleen in zijn kooitje zit. Zijn oude vertrouwde kooitje wordt omgebouwd tot volière en als klap op de vuurpijl wordt deze gevuld met allerlei “vreemde vogels”. Of Johannes deze nieuwe bewoners kan waarderen, valt nog te bezien.

Vreemde Vogels is gebaseerd op het prentenboek ‘Johannes de Parkiet’, dat is geschreven door Mark Haayema, die al meerdere kinderboeken op zijn naam heeft staan. Waar haalt Mark zijn inspiratie vandaan? Hij vertelt hierover: “Ik schrijf over zaken waar ik me boos om maak of waar ik me over verwonder. Dus over eerlijkheid, over waarom sommigen het voor het zeggen hebben en anderen niet, over tolerantie. Vaak wel thema’s waar ik de andere kant ook van snap. Om dat begrijpelijk te maken, doe ik dat in mijn eigen taal, die een beetje kinderlijk wordt genoemd. Dus dat past goed bij mijn doelgroep. Daar komen boeken en voorstellingen uit voort met thema’s voor alle leeftijden. Ik maak voorstellingen die volwassenen leuk vinden en kinderen begrijpen.”

zebravinken vreemde vogels
Zebravinken ©Tjeerd Derkink

Een grappige voorstelling met een diepere laag

Dat deze nieuwe voorstelling van Mark Haayema leuk is voor jong en oud, dat blijkt. De muziek is vrolijk en je kijkt je ogen uit bij de mooie kostuums en poppen. Iedere keer als een nieuwe vogel zijn intrede doet, heb je als publiek weer wat nieuws te bewonderen. Dat houdt de voorstelling interessant, voor zowel jong als oud. 

Daarnaast bevat de voorstelling ook de nodige humor, die zowel de kinderen als de volwassen in de zaal aan het lachen maken. Enerzijds is dat te danken aan de fantastische Emiel de Jong die zichzelf wederom bewijst als komiek. In één van de eerste scenes weet hij perfect het herkenbare en tegelijkertijd maffe gedrag van de parkiet na te bootsen. Ook Dennis de Groot als de Moederkloek is een heerlijke verschijning die je zeker aan het lachen zal maken. 

Vreemde-Vogels-Emiel-Dennis
Emiel de Jong (links) en Dennis de Groot (rechts) ©Tjeerd Derkink

Naast de nodige entertainment bevat de voorstelling ook een leerzame boodschap. Het theaterspektakel gaat namelijk over het wennen aan het vreemde en dat daaraan wennen eigenlijk helemaal niet zo vreemd is. Dat geldt voor hoofdrolspeler Johannes de Parkiet, maar ook voor de vreemde vogels die in zijn volière terechtkomen. Uiteindelijk accepteren en waarderen de vreemde vogels elkaar voor wie ze zijn, iets wat wij in het echte mensenleven nog weleens vergeten. 

Deze levensles is niet het enige wat je als publiek bij Vreemde Vogels kunt leren. Ook je kennis over de verschillende vogelsoorten die voorbij komen wordt bijgespijkerd. Daarnaast wordt er in de voorstelling ook een woordje Engels gesproken.  Als ‘vreemde vogel’ spreek je immers niet altijd elkaars taal. Het doet een beetje denken aan het kinderprogramma Dora, maar is zeker niet vervelend. Voor het jonge publiek zal dit leerzaam zijn en voor het oudere publiek vooral een grappige toevoeging.

Allerlei soorten vogels in een levensgrote volière

Gedurende de voorstelling komen er allerlei soorten vogels voorbij. Wie is de favoriete vogel van schrijver Mark Haayema? Hij geeft toe: “In de voorstelling duiken allerlei soorten vogels op als danser, zanger of pop: kanaries, kippen, zebravinken, dwergpapegaaien. Maar mijn favoriete karakter is de parkiet zelf. Johannes de parkiet, dus. Hij staat voor de doorsnee Nederlander. Johannes is trots op zichzelf, op zijn eigen kooitje en op hoe hij het leven heeft gecreëerd, hoewel het hem eigenlijk allemaal is overkomen. Ik snap heel goed dat hij moet wennen aan die vreemde vogels. En het is leuk om te zien hoe hij het uiteindelijk prima vindt dat er een gevluchte zijdehoen binnenkomt.”

Al deze vogels komen terecht in het kooitje van Johannes, die door de slimme decorkeuzes razendsnel wordt omgebouwd in een levensgrote volière. Als publiek word je ook daadwerkelijk onderdeel van deze volière, waardoor je verwacht dat je als toeschouwer zelf ook onderdeel wordt van het verhaal. Helaas blijft een bepaalde vorm van publieksparticipatie uit, iets wat deze voorstelling misschien nog wel sterker had gemaakt. 

Vreemde-Vogels-Voliere
Levensgrote volière ©Tjeerd Derkink

Boek nu jouw tickets voor Vreemde Vogels

Vreemde Vogels is een voorstelling voor het hele gezin en vormt het perfecte dagje uit gedurende de zomervakantie. De voorstelling Vreemde Vogels is nog te zien tot en met 11 september in verschillende steden in Overijssel. Tickets én meer informatie over de voorstelling vind je hier

Afbeeldingen: ©Tjeerd Derkink

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *