Review

Trompettist in Auschwitz: intrigerend en ontroerend

Maandag 4 april waren wij in de Leidse Schouwburg voor de koninklijke première van Trompettist in Auschwitz. Dit toneelstuk, geproduceerd door de Theater BV, gaat over Lex van Weren en is gebaseerd op het gelijknamige boek geschreven door Dick Walda. Dick haalde in 1980 Lex, na jaren van zwijgen, over om zijn verhaal te vertellen. Eerst dus middels een boek en sinds kort is zijn verhaal ook te zien op het toneel.

Het verhaal

Lex van Weren wordt geboren in 1920 en groeit op in Amsterdam. Het spelen op de trompet leert hij zichzelf aan. Als in de Tweede Wereldoorlog het hele gezin Van Weren wordt opgepakt en op transport wordt gezet naar vernietigingskamp Auschwitz, is het juist de trompet die hem het leven redt. Als enige van het gezin weet hij, als lid van het kamporkest, de verschrikkelijke tijd in het kamp te overleven als gevangene 16848. 

Ontroerend en intrigerend

De Tweede Wereldoorlog is inmiddels zo’n 77 jaar voorbij. De meeste mensen die deze verschrikkelijke tijd hebben meegemaakt, leven niet meer. Des te belangrijker is het voor verhalen als die van Lex van Weren dat ze verteld blijven worden. In Trompettist in Auschwitz krijgen Soy Kroon en Thomas Cammaert de eervolle, maar ook zware taak om in de voetsporen te treden van Lex om zijn emotionele verhaal te vertellen.

Het is een ontroerend en eerlijk verhaal. Als publiek reis je als het ware mee langs alle herinneringen van Lex aan de verschillende concentratiekampen waar hij heeft gezeten. Daarnaast leren we ook Tilly kennen, de vrouw van Lex. Doordat zij niet Joods was, mocht zij in Amsterdam blijven. Als Lex eindelijk weer thuis komt, is het een gebroken man en toch blijkt hun liefde onoverwinnelijk.

De diverse verhaallijntjes lopen door elkaar. Er worden sprongen gemaakt van het verleden naar het heden en ook de karakters die de acteurs spelen wisselen continu. Hierdoor moet je goed blijven opletten om het verhaal te kunnen volgen en blijf je bovendien geboeid dankzij de voortdurende aanwakkering van je verbeeldingskracht. De enkele geluiden die in de voorstelling worden gebruikt, zoals dat van een denderende trein of een muziekstuk, leveren hier zeker een bijdrage aan en zorgen ervoor dat je echt wordt meegenomen in het moment. 

Pijnlijk actueel

Iedere keer als het onderwerp van de Tweede Wereldoorlog wordt aangesneden, heerst er een gevoel van ongeloof. Zo ook bij deze voorstelling. De verschrikkelijke en mensonterende verhalen blijven indruk maken. Hoe kan het dat er zulke vreselijke dingen kunnen gebeuren in deze wereld? En hoe kan het dat 77 jaar na dato er nog altijd idioten in deze wereld rondlopen die denken dat ze alles maar kunnen maken? Het onderwerp van deze voorstelling is helaas pijnlijk actueel.

Toch zit er in deze voorstelling een puntje van hoop. Lex van Weren vond dit in het gras wat 7 jaar nadat hij er had gezeten weer groeide in Auschwitz:

  “Het slechte, het lelijke wordt altijd verslagen door het goede.” 

Een mooie boodschap die blijft hangen en waardoor je tevens als publiek toch hoopvol de zaal uitstapt. 

Soy en Thomas: de perfecte combi

De voorstelling wordt enkel gespeeld door Soy Kroon en Thomas Cammaert. Naast diverse bijrollen, vertolken zij ook beiden om-en-om de rol van Lex. Het is een prettige combinatie om naar te kijken. Het jeugdige en energieke van Soy en het zelfbewuste en kalme van Thomas maakt dat er een fijne variatie in de voorstelling zit. Ook zijn beide heren ontzettend goed op elkaar ingespeeld.

Het decor van de voorstelling is minimalistisch. Toch wordt je compleet meegezogen in het verhaal. Deels komt dat natuurlijk omdat de beelden van de oorlog (helaas) bij ons allemaal wel bekend zijn. Maar het komt ook door de overtuigingskracht van de beide mannen. Zowel bij Soy als bij Thomas voel je dat elk woord en elke emotie oprecht is. Zelfs wanneer de heren een Duitse kampcommandant spelen, en ook daadwerkelijk in het Duits praten, komt ieder woord en iedere emotie keihard binnen. 

Deze perfecte combi maakt ons alleen maar meer nieuwsgierig naar The Passion van 2022. Daarin is Soy te zien als Jezus en speelt Thomas zijn steun en toeverlaat Petrus.

Nog maar te zien t/m 6 mei

Benieuwd naar deze intrigerende voorstelling? Wacht dan niet al te lang meer met het boeken van je tickets. Trompettist in Auschwitz is nog tot en met 6 mei te zien in diverse theaters in Nederland. Kaartjes koop je hier!

Foto’s: Annemieke van der Togt

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *