Top vrouwen
Review

TOP Vrouwen: een gelaagde comedy

Op maandag 22 januari ging in De Schouwburg Amstelveen de comedy TOP Vrouwen in première. Producent REP Entertainment heeft na de series ‘Huisvrouwen bestaan niet’ en ‘Opvliegers’ de smaak van de vriendinnen comedy’s te pakken. Dit keer aan Tanja Jess, Rian Gerritsen en Sandra Mattie de taak om ons een echte lades night te bezorgen.  

Het verhaal

Drie hartsvriendinnen van middelbare leeftijd, Paula, Monica en Sophie, beklimmen in twee dagen de loefzijde van een berg ter ere van hun overleden vriendin Rebecca. Tijdens deze reis blijken de vriendinnen zelf ook nogal wat issues mee te zeulen. Verbroken relaties, wilde seksuele avonturen (of het gebrek daaraan), trouwen op je 50e, familieverpakkingen Toblerone en natuurlijk: mannen. Zal het ze lukken om het verleden een plek te geven en hun vriendschap in stand te houden? Een ding is zeker; eerlijkheid duurt het langst. Maar hoe eerlijk kun je eigenlijk zijn?

Topvrouwen
©Anne van Zantwijk

Een serieuze comedy

TOP Vrouwen is een comedy waarbij serieuze onderwerpen en humoristische momenten elkaar afwisselen. Het is daarmee een iets serieuzere comedy met meer gelaagdheid dan we gewend zijn. Onderwerpen als de dood, een dierbare verliezen en ouder worden zijn nou eenmaal uitdagend om op zichzelf ‘komisch’ te maken. 

Gelukkig kunnen we tussentijds wel lachen om de humoristische momenten zoals het gehannes met een tentje of de zelfgemaakte gedenkstenen voor de overleden vriendin Rebecca. Deze momenten zorgen voor een lichte, lachwekkende noot tussen het verhaal door. De slappe lach hebben wij tijdens deze voorstelling echter niet gehad, vermakelijk was het wel.

Topvrouwen
©Anne van Zantwijk

De TOP Vrouwen in kwestie

De TOP vrouwen in deze voorstelling leveren ieder op hun eigen manier een bijdrage aan het verhaal. Hoewel wij de invulling van de rollen soms wat stereotyperend vonden – een lesbische vriendin, een eetgrage vriendin en een decadente vriendin – was de uitvoering door de dames zelf van goed niveau.

Rian Gerritsen kwam enorm goed uit de verf en had in haar hele doen en laten de lachers mee van het publiek. Sandra Mattie en Tanja Jess hadden deze lachers iets minder mee, omdat hun rollen nou eenmaal ook geschreven waren met veel onderling gekibbel. Dit heeft hun echter wel veel ruimte geboden om hun expressiviteit goed te kunnen laten zien. Daarnaast blijkt tijdens de onderlinge interacties dat alledrie deze dames een prima komische timing hebben. 

Topvrouwen
©Anne van Zantwijk

De weg naar de TOP

De berg die beklommen wordt tijdens de voorstelling is op een mooie manier vormgegeven. Het verhaal bevat verschillende kleine ‘pauzes’ met muziek waarbij we elke keer weer een stukje hoger komen op de berg. Zo beginnen we bij het startpunt, vindt er een overnachting plaats op de helft van de klim en is daar op het einde natuurlijk de top. Hiermee heb je echt het gevoel dat je de reis meemaakt.

Ook willen we onze complimenten uitspreken over het decor. Voor het vaste visuele beeld is gebruik gemaakt van een grote, deels doorzichtige, verrekijker. Tijdens de muzikale pauzes zien we door deze verrekijker hoe de vriendinnen steeds weer een stukje hoger klimmen. De laatste scène, die plaatsvindt op de top, ziet het publiek door deze verrekijker heen. Een mooie artistieke keuze, gezien dat het punt is met de grootste afstand en je in het echt dus ook een verrekijker nodig zou hebben. 

T/m 20 april 2024 te zien!

TOP Vrouwen is een serieuze comedy met humoristische momenten. Of je echt buikpijn gaat krijgen van het lachen is de vraag. Maar aan de komische timing van de TOP Vrouwen in kwestie ligt het in ieder geval niet, want dat is zeker ‘on point’. Voor een gezellige avond uit met vriendinnen zit je hoe dan ook goed met deze voorstelling.

TOP Vrouwen is nog t/m 20 april te zien in verschillende theaters in Nederland. Meer informatie over de kaartverkoop vind je hier.

Header: ©Anne van Zantwijk

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *