Musicalgroep Utrecht
Review

De cast van ‘9 to 5’ van Musicalgroep Utrecht is gemáákt voor musical!

Op donderdag 8 juni was het tijd voor de eerste voorstelling van ‘9 to 5‘, geproduceerd door Musicalgroep Utrecht. We reisden af naar het ZIMIHC Theater Stefanus in Utrecht om de show te bekijken. Lees hieronder wat wij ervan vonden.

Het verhaal

In deze komische musical besluiten drie tot het uiterste gedreven vrouwelijke medewerkers op een dag hun seksistische, ego-centristische, leugenachtige baas aan te pakken. In hun wildste fantasieën zouden ze hem van alles willen aandoen. Omdat dit uiteraard niet kan besluiten ze het anders aan te pakken. Ze geven de werkvloer een make-over en nemen de controle over om te laten zien waar vrouwen toe in staat zijn. Hoe zal de rest van het bedrijf hierop reageren?

Musicalgroep Utrecht
©Musicalgroep Utrecht

Hele cast schittert

De musical opent met een feestelijke groepsscène waarin de hele cast schittert. Met deze veelbelovende start weet de productie meteen de aandacht van het publiek te grijpen. De cast en creatives van Musicalgroep Utrecht laten hiermee duidelijk zien er een leuke avond van te willen maken.

Deze enthousiaste cast bestond uit Aafke van Welbergen, Sterre Smits, Merit de Valk, Tom van Mourik, Mirja van de Stouwe, Erik Keller, Suzan Oldenbeuving, Alexander Otgaar, Elle Zwinkels, Evelien van Egmond, Roca Rinia-du Bosc, André Veenstra, Raf Cornelissen, Simone de Jager, Sigrid van Setten, Annemarie Pijnenburg, Maaike Meerlo, Daniëlle van der Kooij, Carlijn Backx, Marieke Braat en Anna-Maria Schwarze.

Extra knap is dat zo ongeveer ieder castlid een dubbele rol vertolkt. In de ene voorstelling speelt een deel van de groep de hoofdpersonages en in de andere voorstelling is diezelfde groep te zien in het ensemble. Dat betekent dat de castleden dubbel zo veel hebben moeten onthouden. Petje af daarvoor! 

Musicalgroep Utrecht
©Musicalgroep Utrecht

Musical is voor iedereen

Eén van de hoogtepunten van de musical was het indrukwekkende zangtalent van de drie vrouwelijke hoofdrolspelers, die deze avond werden gespeeld door Merit de Valk (Violet), Sterre Smits (Doralee) en Aafke van Welbergen (Judy). Hun stemmen vulden de zaal en zorgden voor diverse kippenvelmomenten. Het was geweldig om te zien hoe zij de emoties van hun drie totáál verschillende personages overbrachten door middel van hun krachtige zangkwaliteiten.

Niet alleen de drie vrouwelijke hoofdrolspelers sprongen eruit. Deze cast is namelijk duidelijk gemaakt voor musical. Zo viel Marieke Braat extra op door haar all-round talent en had Roca Rinia-du Bosc als Margaret een geweldig gevoel voor humor.  

Daarnaast is het inspirerend om te zien hoe Musicalgroep Utrecht spelers van alle leeftijden samenbrengt en hen de kans geeft om hun talenten te tonen. Dit draagt bij aan een gevoel van gemeenschap en laat zien dat musical voor iedereen is, ongeacht leeftijd.

Ook de choreografieën van Alisha Barendregt werden door iedereen goed uitgevoerd en zorgden voor een energieke en levendige sfeer op het podium. Het is duidelijk dat er veel tijd en moeite is gestoken in het aanleren en uitvoeren van de choreografieën. Dit geldt ook voor de meerstemmigheid, die mooi doorklonk in de zaal van het ZIMIHC Theater Stefanus.

Musicalgroep Utrecht
©Musicalgroep Utrecht

Origineel muziektheater

Hoewel de musical een sterke opening heeft en de karakters goed worden geïntroduceerd, raak je als toeschouwer na verloop van tijd de rode draad een beetje kwijt. Er gebeurt te veel en de verhaallijn wordt onrealistisch. Daardoor gaat er iets van de focus verloren. Zowel bij de cast als bij het publiek.

Dat is zonde, want in principe kijkt het verhaal van ‘9 to 5′ lekker weg. Tegelijkertijd biedt het een pijnlijke weergave van de huidige gang van zaken. Het verhaal behandelt serieuze thema’s zoals genderongelijkheid en seksuele intimidatie op de werkvloer, iets wat helaas nog steeds voorkomt, ook al is het verhaal van deze musical geschreven in 1980. Het publiek van deze voorstelling wordt op humoristische wijze met de neus op de feiten gedrukt.

Al met al slaagt Musicalgroep Utrecht erin om met ‘9 to 5’ een entertainende musical neer te zetten. Musicalgroep Utrecht toont hiermee hun talent en toewijding in het creëren van origineel muziektheater. Wij zijn heel benieuwd naar de volgende productie! Deze zal na de zomer bekend wordt gemaakt!

Header: ©Musicalgroep Utrecht

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *