Spring Awakening
Interview,  Review

Spring Awakening: de ontwaking van nieuwe musicaltalenten

Op 25 juni waren wij aanwezig bij de eerste voorstelling van Spring Awakening van OpusOne. Spring Awakening is van 25 juni t/m 18 juli te zien in DeLaMar West. Deze gloednieuwe theaterzaal is onderdeel van het DeLaMar Theater en te vinden in Amsterdam-West. In DeLaMar West staat de ontwikkeling van eigentijdse musicals met nieuwe talenten centraal. 

Het Verhaal

Spring Awakening is al jaren een bekende musical, maar er zijn altijd mensen die hem nog niet hebben gezien en die het verhaal nog niet kennen. Zo ook wij deze keer. Daarom geven we je hieronder een korte samenvatting van het verhaal:

In de met 8 Tony Awards bekroonde musical Spring Awakening volgen we een groep jongeren die hun identiteit en seksualiteit probeert te ontdekken, terwijl hun kerk, school en ouders elk ontluikend gevoel onderdrukken. Dit leidt tot een kruitvat aan opgekropte emoties, dat wel móet ontploffen in de vorm van indringende scènes en explosieve rocksongs die over elkaar heen buitelen. De musical is gebaseerd op een toneeltekst van Frank Wedekind, dat bij verschijning als controversieel werd bestempeld door de uitgesproken manier waarop thema’s als abortus, homoseksualiteit, kindermisbruik en zelfdoding behandelde. De musicalbewerking van het stuk actualiseert deze onderwerpen en combineert ze met zinderende rockmuziek. Een gedurfde show over liefde en seks, maar ook over leven en sterven.

De kracht van het stuk overgebracht door nieuwe talenten

De cast van Spring Awakening bestaat uit: Aniek Venhoeven (Ilse), Bas van Rijswijk (Ernst), Bente Mulan Nanayakkara (Thea), Dave Rijnders (Melchior), Juul van de Laar (Moritz), Lot Berendse (Martha), Luuk Haaze (Hänschen), Shay Lachman (Otto), Sterre-Luna Zangirolami (Anna), Sterre Verschoor (Wendla), Thijs Snoek (Georg), Ad Knippels (alle volwassen mannenrollen) en Wieneke Remmers (alle volwassen vrouwenrollen).

Doordat de meeste rollen weggelegd zijn voor nieuwe (net afgestudeerde) talenten, wordt er heel veel energie gegeven. Hierdoor word je er als publiek direct van overtuigd dat het om jonge personages gaat, waardoor de problemen waar elk individueel karakter mee worstelt nog indringender en tragischer overkomen. 

Het intieme theater zorgt ervoor dat je wordt meegesleept

Het intieme karakter van het nieuwe DeLaMar West draagt er aan bij dat je vanaf de eerste seconde in het verhaal wordt meegezogen. Het maakt niet uit waar je in het theater zit, je zit altijd dicht op het toneel. Tijdens de voorstelling zaten de castleden ook regelmatig tussen het publiek, wat het stuk letterlijk dichterbij bracht. Het decor is heel simpel gehouden. Meer bleek achteraf ook niet nodig, doordat de akoestiek en het licht ervoor zorgden dat de focus volledig naar de acteurs ging en zij er op hun beurt uitstekend in slaagden hun boodschap over te brengen. 

De verschillende verhaallijnen van alle personages die gedurende het hele stuk door en langs elkaar liepen, zorgden ervoor dat de aandacht geen moment verzwakte. Wij hadden er bewust voor gekozen om ons vooraf niet té veel in het verhaal te verdiepen en ons te laten verrassen. Hierdoor zorgden de hoge snelheid van het stuk en de verschillende verhaallijnen wel af en toe voor kleine verwarringen. Maar gedurende de tweede akte vielen alle puzzelstukjes helemaal op hun plek en met het slotnummer ‘The Song of Purple Summer‘ kwam alles wat we de uren ervoor hebben mogen aanschouwen prachtig samen. Het is dus zeker te zeggen dat deze versie van Spring Awakening ontzettend geslaagd is. 

Wil jij naar deze uitverkochte voorstelling? Zet jezelf op de wachtlijst!

Vorige week ging de voorstelling in de verkoop en binnen enkele dagen waren de shows uitverkocht. Wil je toch nog een kans krijgen om kaarten bemachtigen? Zet jezelf op de wachtlijst en hoor als eerste wanneer er meer kaarten vrijkomen!

Header: ©Neeltje Knaap

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *