Diana&Zonen review MusicalSpot
Musicals2spot,  Review

Diana & Zonen: een vorstelijk hoogstandje

Het is al ruim twee weken geleden dat Diana & Zonen, de nieuwe, originele musicalproductie van MediaLane, in première ging. De musical is met lovende recensies ontvangen, dus natuurlijk moesten wij hier als MusicalSpot heen! En dat deze musical de hoge verwachtingen waar kan maken, kunnen wij na de voorstelling die wij hebben gezien op 30 september zeker bevestigen. 

Het verhaal

Het verhaal van Diana & Zonen belicht verschillende kanten van het Britse koningshuis. Het schakelt heen en weer tussen het stormachtige liefdesverhaal van de jonge Lady Di en Prins Charles en de op social media overal gevolgde romance tussen Prins Harry en Meghan Markle. Met welke uitdagingen krijgen William en Harry te maken? Wat kregen de zonen van hun moeder mee? Een koninklijke musical over de keuze tussen passie en plicht.

Verfrissende voorstelling in het musicallandschap

Na het zien van deze musical is het duidelijk: Diana & Zonen is een musical die opvalt in het huidige musicallandschap. Niet alleen vanwege het verhaal, maar ook de cast en het decor zijn verfrissend en dat is meer dan gewenst.

Marlijn Weerdenburg lijkt geknipt te zijn voor de rol van Diana en weet in zowel haar spel als zang te ontroeren, mede dankzij de dynamiek die zij hierin legt. Een nummer klein beginnen en groots eindigen is iets wat Marlijn tot in de puntjes beheerst. Het resultaat: een publiek dat verbouwereerd achterblijft na het pauzenummer ‘Wijs mij niet af’. Daarnaast valt ook de chemie met tegenspeler Freek Bartels (prins Harry) op. Tijdens de intense scènes voel je als publiek simpelweg de verbondenheid tussen die twee dankzij de juiste bewegingen en emoties die zij op dat moment weten over te brengen.

diana_en_zonen
©Roy Beusker & Annemieke van der Togt

Freek Bartels is op zijn beurt een gedroomde prins HarryHoe hij het publiek meeneemt in zijn worsteling, in eerste instantie door het gemis van zijn moeder en later doordat hij zijn grote liefde Meghan Markle dreigt te verliezen, gaat werkelijk door merg en been. Als Freek onderdeel uitmaakt van een cast, stelt dat eigenlijk nooit teleur. En dat hij een musicalacteur is met vele facetten, bewijst hij ook hier. 

Het decor, dat grotendeels bestaat uit LED-schermen, komt vooral ondersteunend over waardoor de nadruk op het verhaal blijft. Het ensemble lijkt ook een ondersteunende rol te hebben, maar is zeker niet onmisbaar. De manier waarop zij worden ingezet, zorgt ervoor dat de dingen nét wat meer worden uitvergroot, waardoor het nog beter overkomt. Bovendien is het gewaagd dat er voor gekozen is om het ensemble, net als Diana, de gehele voorstelling in dezelfde kleding te laten verschijnen. Je zou denken dat dit al snel saai en eentonig wordt, maar het voelde eerder clean en overzichtelijk.

Er wordt ook gelachen in het Britse koningshuis

Naast de ontroerende scènes, is er binnen deze voorstelling gelukkig ook plek voor een vrolijke noot. Vooral Gerrie van der Klei, die Camilla speelt, brengt vaak een lach teweeg in de zaal. Zij maakt het Britse koningshuis in haar personage soms wat belachelijk, maar dat kan het nuchtere, Hollandse publiek juist enorm waarderen. 

Ook Bart van Veldhoven, zorgt dankzij zijn goede inleving in het personage van de jonge Charles voor een lach. Zijn mimiek en bewegingen lijken sprekend, waardoor de herkenning en de ongemakkelijkheid van de ontmoeting tussen hem en de jonge Diana heel goed overkomt.

Annefleur van den Berg had deze avond haar première als Daisy en dat deed ze met verve. Ze pakte haar moment en ook zij wist een lach op de gezichten van het publiek te toveren. 

©Roy Beusker & Annemieke van der Togt

Verplicht nummertje

Waar in de eerste akte ieder lied van grote toegevoegde waarde was voor het verhaal, voelde dit in de tweede akte wat minder natuurlijk. De solonummers voelden een beetje als verplichte nummertjes, alsof ieder hoofdpersoon nog even een ‘eigen’ solonummer moest hebben om te kunnen stralen. Hier had wellicht gekozen kunnen worden voor wat meer combinaties van samenzang tussen verschillende rollen. Zo had je als publiek langer en vaker kunnen genieten van de fijne chemie tussen de diverse castleden.

Beleef een koninklijke avond bij Diana & Zonen

Desalniettemin is de musical Diana & Zonen een echte avond vorstelijk genieten. Een verfrissende voorstelling met een lach en een traan die je absoluut niet mag missen. Diana & Zonen speelt tot eind 2021 in het DeLaMar theater in Amsterdam en komt daarna langs verschillende theaters in heel Nederland. Boek jouw tickets snel op de website dianaenzonen.nl.

Onze tip: Bekijk ook even deze speellijst om te zien wanneer Marlijn van Weerdenburg of Brigitte Heitzer de rol van Diana speelt. Wij zijn ervan overtuigd dat ze het beiden prachtig doen!

Afbeeldingen: ©Roy Beusker & Annemieke van der Togt

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *