Aida Stage Entertainment
Review

Mickey Vermeer steelt de show in Disney’s Aida

De musicalklassieker Aida speelt nu een paar maanden in het Circustheater. Natuurlijk waren wij ontzettend benieuwd naar deze vernieuwde versie en dus reisden we af naar Scheveningen om de musical te gaan zien. Hieronder lees je wat wij ervan vonden.

Het verhaal

Wanneer de dappere krijgster Aida de Egyptische legerkapitein Radames ontmoet in volle strijd, bloeit er iets moois op tussen de twee. Als zijn leger Aida gevangen neemt, ontdekt Radames dat ze de prinses van Nubië is. Radames laat haar in leven en schenkt Aida als bediende aan zijn verloofde Amneris, de prinses van Egypte.

Het mag niet en het kan niet, maar het gebeurt toch: Aida en Radames worden hopeloos verliefd. Als de farao het koninklijke huwelijk tussen Radames en Amneris aankondigt, rolt minister Zoser ‒ vader van Radames ‒ zijn plan uit om Nubië aan te vallen en zijn macht uit te breiden.

Mickey Vermeer is de perfecte Aida

In 2003 was Aida voor het laatst in volle glorie te zien in de Nederlandse theaters. Na het succes van de in concert-versie in 2021 kon het terughalen van deze musical niet uitblijven. Menig musicalhart ging dan ook sneller kloppen bij het horen van het nieuws dat producent Stage Entertainment de musical weer ten tonele zou brengen. Ook dit keer in het Circustheater in Scheveningen.

In principe is Gaia Aikman degene die de rol van Aida vertolkt, maar ook zij is een keer ziek of op vakantie. Dit bleek het geval toen wij de musical bezochten en dus hadden wij het genoegen om Mickey Vermeer in de rol van Aida te zien. Mickey deed dit fantastisch en wij hebben met volle teugen van haar genoten! Haar spel is doordrenkt van overgave, waardoor ze feilloos de emoties van haar personage weet over te brengen. Ook vocaal stond ze als een huis en bezorgde ze ons meerdere keren kippenvel. Wij durven wel te zeggen dat zij voor ons de perfecte Aida is.

Mickey Vermeer Aïda
©captured.by.quinty

April Darby brengt veel diepgang

Naast Mickey valt ook April Darby op, die de rol Amneris speelt. Ondanks dat zij maar weinig tijd doorbrengt op het podium, weet ze veel diepgang in haar karakter aan te brengen. Hierdoor is Amneris meer dan alleen die vrouw met haar mooie kleren; ze heeft een eigen verhaal dat April op overtuigende én ontroerende wijze overbrengt aan het publiek. 

Het is jammer dat in deze nieuwe versie ervoor is gekozen om het proloog en epiloog door Amneris uit de show te halen. Niet alleen hadden wij April (en onszelf) deze showtijd gegund, het zorgt er ook voor dat de context van het verhaal minder duidelijk wordt. Een bijzondere keuze, sinds dit materiaal gewoon voorhanden is. 

Aida
©Deen van Meer

Summier decor, sterke zang

Ook het decor van de voorstelling is flink onder handen genomen. Het is summier, wat voor sommige scènes goed werkt. Daardoor is er meer aandacht voor de personages en hun ontwikkeling. Toch zouden sommige scènes krachtiger worden met een net even wat imposanter decor. Daarnaast is het best zonde dat de capaciteit van het indrukwekkende Circustheater niet volledig wordt benut. 

Gelukkig wordt de leegte grotendeels opgevuld door de prachtige en goed doordachte kostuums. Ze geven de setting een extra dimensie, die anders toch wel zou ontbreken door het minimalistische decor.

Klein decor of niet, het is vooral de muziek die deze musical populair maakt. En het is een feestje om deze weer live in het theater te kunnen horen. Qua regie lijkt er ook het meest te zijn gefocust op de nummers. De cast blinkt duidelijk uit in hun zangkwaliteiten, al zorgt dit er jammer genoeg wel voor dat er diepte en nuance in het acteerwerk verloren gaat. Het gevolg daarvan is dat het verhaal niet zo sterk bij je binnenkomt als dat je zou verwachten. Zonde, want het is een prachtig liefdesverhaal met veel potentie.

©Deen van Meer

Tot en met januari 2024

Al met al biedt Disney’s Aida een betoverende theaterervaring met uitzonderlijke zangprestaties en prachtige kostuums. De musical is momenteel tot en met januari 2024 te zien. Meer weten over de show of kaartjes kopen? Klik dan hier!

Header: ©Deen van Meer

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *