Murder Ballad
Musicals2spot,  Review

Murder Ballad: Mysterieus & vol kippenvelmomenten

Maandagavond 12 oktober 2020 ging de musical Murder Ballad van STENT Producties in première. Het leek bijna een première als vanouds, weliswaar wel in een halfvolle Goudse Schouwburg. Toch bracht deze premièreavond een extra emotionele lading met zich mee. Aan de vooravond van een nieuwe persconferentie beseft iedereen zich dat geen enkele musical er zeker van is dat deze doorgang kan vinden. Ondanks deze onzekerheid voor de komende speelperiode wist de cast bestaande uit Vajèn van den Bosch, Buddy Vedder, Jonathan Demoor en Cystine Carreon een krachtige en indrukwekkende première neer te zetten vol met kippenvelmomenten.

Het verhaal

De Off-Broadway hit ‘Murder Ballad’ is een doorgecomponeerde rockmusical waarin de mysterieuze vertelster (Cystine Carreon) het publiek meeneemt in het verhaal van Sara.

Sara (Vajèn van den Bosch) is een ambitieuze, levenslustige twintiger, die niets van het leven wil missen. Na een stormachtige relatie met de ruige Tom (Jonathan Demoor) ontmoet ze de veel rustigere en stabielere Michael (Buddy Vedder). Ze trouwen en krijgen een dochtertje. Maar na jaren gaat het knagen, heeft ze wel de juiste keuze gemaakt en past de rol van jonge moeder haar wel? Als ze dan Tom weer tegen het lijf loopt, laait de passie van vroeger weer op.

Eén ding is zeker: voor één iemand loopt het fataal af. Maar de vraag is, wie is het slachtoffer en wie is de dader?

Grijpt je direct

Zodra de eerste noten op de piano worden gespeeld en Cystine begint te zingen, word je meegezogen in het verhaal. De krachtige, vertellende manier waarop Cystine met haar zang inzet, grijpt je direct en zet meteen de mysterieuze toon van de voorstelling die je niet meer loslaat. Als vertelster lijkt Cystine in eerste instantie het verhaal vanaf een afstandje te bekijken, maar al gauw merk je dat haar rol verre van objectief is. De vertelster heeft duidelijk een sterke mening over de gebeurtenissen die plaatsvinden in Sara’s leven. Deze worden dan ook op een subtiele manier geuit dankzij het sterke acteren van Cystine.

Murder Ballad

Achtbaan aan kippenvelmomenten

Het doorgecomponeerde karakter van de musical, zorgt voor een veelvoud aan uithalen en harmonieën. Stuk voor stuk momenten die voor de nodige kippenvel zorgen. Vajèn kan goed zingen, dat weten we, maar toch liet ze zich hier weer van een totaal andere kant zien. De kwetsbaarheid van haar stem in het kleine en hoge is iets wat prachtig uitkomt binnen de nummers van deze musical. Ook Buddy, die maar liefst 2,5 octaaf moet overbruggen qua zang in deze voorstelling (!), is stabiel en weet in elk nummer een andere emotie te leggen. Tel daar nog eens de rauwe zang van Jonathan, die perfect in zijn rol van Tom past, bij op en je hebt genoeg kippenvolmomenten.

Sterk acteerwerk met verbeeldingskracht

Iets dat opviel in deze musical was het minimale decor. Grote elementen van het decor waren enkel de piano die als bar diende, het achterdoek in de vorm van een barcode waar de acteurs doorheen konden lopen en twee losse blokken die bedden moesten voorstellen. Voor andere dingen en situaties moest de cast in hun acteerwerk gebruikmaken van hun verbeeldingskracht. En dit pakte goed uit! Zo leek het op een gegeven moment echt alsof Vajèn en Buddy hun dochtertje op de schommel aan het duwen waren en of Buddy zich in de badkamer aan het klaarmaken was. Een knap staaltje acteerwerk, waardoor je als publiek bijna vergeet hoe leeg het podium eigenlijk is.  

Een echte aanrader!

Kortom, Murder Ballad is een musical die je weet te grijpen en niet meer weet los te laten. Het mysterieuze karakter sleept je direct mee in het verhaal en de perfecte samenzang zorgt voor een grote hoeveelheid aan kippenvelmomenten. Wat ons betreft een echte aanrader en zeker eentje die je moet ‘spotten’!

Benieuwd geworden? Kijk voor tickets en speeldata op de website van Stent producties.  

Afbeeldingen: © Annemieke van der Togt

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *