falsettos
Interview,  Review

Falsettos: een mooie afwisseling tussen emotie en humor

Nadat de voorstelling een jaar is uitgesteld vanwege het welbekende C-woord, was het dan nu eindelijk zover. Op 25 juli ging Falsettos in première, als onderdeel van de Pride week die wordt gevierd in Amsterdam. Wij van MusicalSpot waren erbij en vertellen je wat wij ervan vonden.

Het verhaal

Falsettos vertelt het verhaal van een joodse ‘modern family’ in New York begin jaren 80. Marvin (William Spaaij) leeft onder één dak met zijn ex-vrouw Trina (Rosalie de Jong), zijn zoon Jason (Milan van Lipzig en Donny Keune) én zijn nieuwe vriend Whizzer (Job Greuter). Marvin is als homo uit de kast gekomen, maar is bij zijn gezin gebleven. Als dan ook Mendel (Ad Knippels), de nieuwe vriend van zijn ex-vrouw, bij ze intrekt, leidt dat tot pijnlijk-komische confrontaties. Gelukkig worden ze waar nodig gesteund door hun lesbische buurvrouwen Charlotte (Danique Graanoogst) en Cordelia (Julia Herfst). Het is een verhaal waarin familie en liefde centraal staat, maar overleven alle liefdeskoppels hun issues?

Falsettos: een bijzonder stuk

Opnieuw heeft OpusOne een relatief onbekende naam naar Nederland gebracht. Het is fijn om te zien dat deze producent durft te kiezen voor nieuwe geluiden, iets wat volgens ons het Nederlandse musicallandschap echt wel nodig heeft!

Het is een bijzonder stuk en zeker geen alledaagse musical. In de eerste akte vlieg je van hot naar her, om zo de personages en hun onderlinge relaties beter te leren kennen. In de tweede akte gaan we dan eindelijk de diepte in en ontstaat er een echte verhaallijn die je als publiek weet te ontroeren. Het is dan ook geen overbodige luxe om je van tevoren enigszins in te lezen, aangezien sommige scènes vliegensvlug aan je voorbij gaan. Je moet je goed focussen op het stuk, zeker omdat de (vertaalde) literaire liedteksten ook niet altijd direct te begrijpen zijn.

falsettos
©Liza Kollau

De nodige humor

Gelukkig zit er ook genoeg humor in, waardoor het kijken naar deze voorstelling niet enkel een intensieve bezigheid is. Vooral Ad Knippels en Rosalie de Jong zorgen elk apart en samen voor meerdere hilarische momenten. Het is sowieso prettig om deze twee samen te zien stralen op het toneel. Vocaal is het een feestje om naar Ad en Rosalie te luisteren en net zoals in Come From Away is het fijn om te zien hoe veel chemie zij samen hebben. 

Job Greuter is wat ons betreft misschien wel de grootste verrassing van de avond. In tegenstelling tot zijn medespelers, hebben we hem nog maar in weinig grote musicals gezien. Eigenlijk ontzettend jammer, want Job is zowel qua zang als qua spel ontzettend sterk. Met zijn 25 jaar weet hij geloofwaardig zijn karakter Whizzer neer te zetten, zelfs wanneer zijn personage ernstig ziek blijkt te zijn. Dit uit zich vooral heel mooi in de scènes waarin Marvin en Whizzer samen squash spelen. Waar Marvin eerst wordt ingemaakt is Whizzer daarna niet zo vlot meer. Je voelt als publiek dan al dat dit de verkeerde kant op gaat. De hele verhaallijn rondom de ziekte van Whizzer komt sowieso erg binnen bij het publiek, vooral dankzij het sterke acteerwerk van Job en zijn collega-acteurs.

Ook voor Danique Graanoogst en Julia Herfst is een rol weggelegd in dit stuk. Al is het jammer dat Danique en Julia pas in de tweede akte hun ‘moment of fame’ krijgen.  Dit maakt dat hun karakters, in tegenstelling tot de rest, wat minder diepgang krijgen. De twee brengen wel de nodige humor met zich mee en zorgen mede daardoor voor een frisse wind in de tweede akte. 

falsettos
©Liza Kollau

Slechts enkele weken te zien

Met betrekking tot de keuze voor het decor zijn wij niet helemaal overtuigd. Op het toneel zien we namelijk een groot schaakbord, dat eigenlijk fungeert als speelvlak. Behalve een mooie metafoor, voegt dit gigantische decorstuk weinig inhoudelijk toe aan het verhaal. Het zorgt er zelfs voor dat veel scènes onnodig op elkaar lijken, waardoor je als publiek meermaals dreigt af te dwalen. 

Toch zorgt de energieke en talentvolle cast ervoor dat je als publiek geboeid blijft. Ieder karakter heeft zo zijn of haar eigen issues en alle spelers weten dit mooi over te brengen. Je ziet aan deze cast dat ze ervan genieten om deze voorstelling te spelen en belangrijker nog, om dit verhaal aan het Nederlandse publiek te vertellen.

Falsettos speelt slechts een aantal weken en heeft op 13 augustus al de laatste voorstelling. Wil je deze voorstelling nog zien? Twijfel dan niet te lang en bestel hier je kaarten!

Bekijk onze video!

Wil jij nou weten wat de castleden verder nog vertellen over deze voorstelling? Bekijk dan hieronder ons videoverslag!

Header: ©Liza Kollau

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *