Piaf de musical
Review

Piaf: een voorstelling die je weet te raken

In lijn met hun vorige voorstelling, brengt producent De Theater BV dit theaterseizoen de musical over muzieklegende Edith Piaf op de planken. Op vrijdag 13 oktober 2023 ging de voorstelling Piaf, in première in het DeLaMar Theater in Amsterdam en wij vertellen je wat we ervan vonden.

Het verhaal

Edith Piaf (gespeeld door Suzan Seegers) is zojuist overleden. En ze is danig in de war. Dit is niet wat ze wou. Dit is niet wat ze ooit bedacht had. Ze zou sterven in Parijs met een priester aan haar bed. Niet in een of ander gehucht. Pas overleden komt de verwarde Piaf vier karakters tegen: De Engel (Thomas Cammaert) de Duivel (Job Bovelander),  de Dwaas (Hein Gerrits) en de Dood (Cystine Carreon). Samen met deze karakters gaan we terug in de tijd en leren we Edith Piaf op een nieuwe manier kennen.

Suzan speelt Piaf moeiteloos weg

Eerlijk is eerlijk, als je nog maar weinig weet over de Franse zangeres Edith Piaf is een voorstelling over haar leven wellicht niet je eerste keuze voor een avondje theater. Maar laat het leven van deze bijzondere vrouw zich nou, treurig genoeg, goed lenen voor een nieuwe dramatische musical die je écht weet te raken. Dat komt vooral door het ongekende talent van Suzan Seegers, die de rol van Edith Piaf neerzet met een overtuigingskracht waar je u tegen zegt. Edith Piaf kan misschien overkomen als een karikatuur, en je moet ervan houden, maar Suzan speelt het personage moeiteloos weg. 

Ook vocaal gezien beheerst Suzan het repertoire van Piaf tot in de puntjes en dat zorgde meerdere keren voor flink gejoel vanuit het premièrepubliek. Alle nummers worden gezongen in het Frans en ook dat lijkt Suzan eenvoudig af te gaan. Alsof ze het haar gehele muzikale carrière al in het Frans zingt. 

Dat alle nummers Franstalig zijn, is een gewaagde keuze. Het past natuurlijk perfect bij het verhaal, maar als je geen woord Frans spreekt, begrijp je er weinig van. Het risico is dus dat je gedachten gemakkelijk kunnen afdwalen, terwijl je als kijker het liefst gefocust blijft op de voorstelling. Een mengeling met Nederlandstalige teksten was daarvoor misschien de oplossing geweest, om zo toch meer context te kunnen geven.

©Annemieke van der Togt

Een prettige chemie tussen de spelers

De gehele voorstelling wordt Edith Piaf vergezeld door vier bijzondere figuren: de Engel, de Duivel, de Dwaas en de Dood. Deze vier zijn gebaseerd op karakters van tarotkaarten. Tarotkaarten blijken al snel een belangrijke rol te hebben gespeeld in het leven van Piaf. Op basis van gesprekken tussen Piaf en de vier figuren herbeleven we belangrijke gebeurtenissen uit het leven van Edith Piaf.

Dat zorgt voor een toffe en creatieve wijze waarop het indringende levensverhaal van Piaf wordt verteld. Naast de rollen van Engel, Duivel, Dwaas en Dood nemen de vier tegenspelers van Suzan ook diverse andere personages op zich die belangrijk waren in de levensloop van Piaf. Het is fijn om te zien watvoor prettige chemie Suzan heeft met ieder van haar tegenspelers. Daardoor zijn de scènes geloofwaardig en komen ze echt bij je binnen. 

Om als kijker niet in verwarring te raken, wordt er slim gewisseld in de kostuums van de vier karakters. Hierbij trekken ze eenvoudig hun jas aan of uit en dit gaat met uiterste subtiliteit. Ook Piaf heeft meerdere kledingwissels óp het toneel waardoor de vijf spelers eigenlijk bijna altijd met z’n allen op zijn. Een hele knappe prestatie, aangezien het een flinke show is om te dragen.

©Annemieke van der Togt

Laat je meeslepen in het verhaal

Dat het acteerwerk van hoog niveau is in deze voorstelling, lieten we al doorschemeren in de vorige alinea’s. De vijf acteurs zijn stuk voor stuk ijzersterk, waardoor ieder (nieuw) personage overtuigend wordt neergezet. Cystine Carreon laat vooral haar gevoel voor humor zien in haar rol als Simone Berteaut. En je wordt zelf ook meteen verliefd op Thomas Cammaert als Edith Piaf haar toekomstige echtgenoot Theo Lamboukas voor het eerst ontmoet.

Het hoge acteerniveau én de goedgekozen verhaallijnen maken dat het verhaal van de voorstelling goed te volgen is. Ook als je werkelijk NIETS over de Franse zangeres weet, is het verhaal begrijpelijk en intrigerend. Leun dus achterover en laat je meeslepen in het verhaal over Edith Piaf!

©Annemieke van der Togt

T/m februari 2024 te zien

Deze nieuwe musical over Edith Piaf bezoeken? Wij raden het zeker aan! De voorstelling is nog tot en met 24 februari 2024 te zien in verschillende theaters in Nederland. Klik voor kaartjes én meer informatie hier!

Header: ©MusicalSpot

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *