Review

Groot applaus en luid gejoel voor de ‘SIX’ Queens

De wereldwijde hitmusical SIX is al een gigantisch succes op onder andere West End en Broadway en nu is de UK tourversie ook exclusief 3 weken in Nederland te zien. Bovendien werd er afgelopen week zelfs aangekondigd dat deze musical wegens groot succes volgend jaar wederom te zien zal zijn in Nederland. Reden genoeg dus voor ons als MusicalSpot om deze internationale sensatie eens te bekijken. Wij bezochten de voorstelling van zaterdag 23 september om 21.30 uur.  

Het verhaal

De ex-vrouwen van Henry VIII pakken de microfoon en vertellen – eindelijk – hun verhaal. In de internationale hitmusical SIX vormen de Queens van het vroegere Engeland een koninklijke meidengroep. Met een soundtrack die Spotify wereldwijd veroverde, bewijzen de zes Queens in een concert van 80 minuten wie van hen het ergste lot trof. Verhalen over liefde, verlies en de meest beruchte ex van het afgelopen millennium komen aan bod in deze Britse musical, geschreven door Tony Award winnaars Toby Marlow en Lucy Moss. Met award winnende muziek, geïnspireerd door popiconen zoals Beyoncé, Adele en Ariana Grande, is SIX hét wereldwijde fenomeen waar theater, popconcert en musical samenkomen.

Luid applaus en gejoel

Onder luid applaus en gejoel worden de 6 Queens (inclusief volledig vrouwelijke band) toegejuicht wanneer ze het toneel betreden en hun eerste meerstemmige noten eruit knallen. Het is direct duidelijk; SIX is veel meer dan alleen een musical. Sterker nog, door de opzwepende muziek en interactie met de zaal voelt het eerder als een popconcert. Sommige SIX-bezoekers kunnen zelfs amper op hun stoel blijven zitten tijdens de voorstelling en kennen de teksten ongetwijfeld woord voor woord. Na elk nummer is er voor iedere Queen luid applaus te horen dat soms zelfs minutenlang aanhoudt. Dit is zeker geen gewone musicalbelevenis, maar een hyped popconcertachtige ervaring, waarbij je dankzij het overenthousiaste publiek niet anders kan dan hierin meegaan.

©Pamela Raith Photography

Een shinemoment voor iedere Queen

Tijdens de voorstelling vertelt iedere Queen – oftewel ex-vrouw van Henry VIII – haar verhaal en nee die verhalen zijn zeker niet allemaal goed afgelopen. De één is gescheiden, de ander overleden tijdens haar bevalling en weer een ander zelfs onthoofd. Het klinkt als zwaar materiaal, maar door het moderne format met flitsende kostuums en de sarcastische vertelling is het dat zeker niet. 

Het mooie aan de opzet van de voorstelling is dat iedere Queen haar shinemoment heeft. Ze zingen allemaal hun eigen nummer, waarbij de andere Queens het nummer helemaal afmaken met hun fantastische backings en strakke dansmoves. In de voorstelling die wij zagen speelde Nicole Louise Lewis de rol van Catherine of Aragon, Laura Dawn Pyatt de rol van Anne Boleyn, Erin Caldwell de rol van Jane Seymour, Ellie Jane Grant de rol van Anna of Cleves, Lou Henry de rol van Katherine Howard en Aoife Haakenson de rol van Catherine Parr. We kunnen zeker zeggen dat ze allemaal van het podium afknalden tijdens hun moment of fame en dat het niveau van deze dames ontzettend hoog is. We geven graag een extra mention aan Erin Caldwell die tijdens haar ballad ‘Heart of Stone’ op een ongekende manier heeft laten zien wat ze vocaal in huis heeft.

©Pamela Raith Photography

In rap tempo

Het format is vernieuwend, de vocalen zijn uitmuntend en het publiek is laaiend enthousiast. Is alles dan perfect aan deze voorstelling? Wij vinden dat het zeker in de buurt komt.

Toch kan het helpen als je vooraf leest waar het verhaal enigszins over gaat. De verstaanbaarheid van de Queens wordt soms overstemd door de harde bas van de muziek of het laaiend enthousiaste publiek. Los daarvan ligt het tempo ook aardig hoog – in 80 minuten ga je toch even heel wat jaren van de geschiedenis door. Als je dus exact wilt weten waar alles over gaat, is enige voorkennis handig. Tegelijkertijd is dit zeker geen must. SIX is zo’n voorstelling waarbij je ook gewoon lekker achterover kan leunen en kan genieten van alles wat er op het toneel (én in de zaal) gebeurt. 

©Pamela Raith Photography

SIX komt in 2024 terug!

SIX is zeker een must see voor iedereen die toegezongen wil worden door SIX Queens met een vocaal bereik en energie van top niveau. De voorstellingen in Nederland zijn op dit moment nagenoeg uitverkocht, maar er is goed nieuws! Volgend jaar is SIX opnieuw te zien. Van 30 oktober t/m 3 november 2024 maken de Queens een stop in Martiniplaza Groningen en van 6 t/m 10 november 2024 zijn te zien in Koninklijk Theater Carré. De kaartverkoop is al gestart dus wees er snel bij. Meer informatie op: sixdemusical.

Header: ©SIX

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *