recensie Petticoat
Review

Musicalvereniging OVA speelt nostalgische musical Petticoat!

Op vrijdag 21 juni 2024 ging de allernieuwste voorstelling van musicalvereniging OVA in première. Familie, vrienden en vele anderen reisden af naar de Schouwburg Amstelveen om daar de musical Petticoat te aanschouwen. Eerder mocht de cast al een voorproefje geven van hun talent tijdens de Musical Autumn Nights in Amstelveen. Dit weekend mochten ze dan écht los en MusicalSpot was erbij!

Het verhaal

Patricia Jagersma droomt groot, groter, grootst! Later wil zij als Pattie Hunt de nieuwe Doris Day worden. Opgegroeid in het kleine plattelandsdorp Winschoten, lonkt de grote stad Amsterdam. Ze trekt haar stoute schoenen aan en gaat op avontuur. Met vallen en opstaan ontdekt Pattie dat de showbizz helemaal niet zo glitter en glamour is als het lijkt. Lukt het haar om alle tegenwinden te trotseren?

Petticoat is een hartverwarmende musical over het najagen van je dromen, het loslaten van je kind en het luisteren naar je hart. Met heerlijke muziek, wapperende petticoats en vooral heel veel humor!

Musicalvereniging OVA

Musicalvereniging OVA werd op 9 oktober 1970 opgericht. Het doel van OVA: “amateurtheater maken op het hoogst mogelijke niveau”. Na eerdere successen als Beauty and the Beast en Ciske de Rat stond dit jaar de musical Petticoat op de planning! 

Al jaren speelt OVA de voorstellingen in de grote zaal van Schouwburg Amstelveen. Zo ook Petticoat. Maarliefst drie keer mocht de musicalvereniging daar hun versie van deze nostalgische musical laten zien. De cast hiervoor bestond uit: Indra, Guido, Joka, Ronald, Ivar, Daan, Daphne, Maike, Sharon, Roza Celia, Marcel, Niels, Astrid, Debbie, Inge, Jelle, Ad, Alex, Amber, Annemarie, Anouk, Arjen, Aura, Edwin, Eva, Isis, Jan, Mark, Maura, Rico, Romeé, Sandra, Sara, Vivi en Wilma.

Petticoat OVA Amstelveen
©Anniek with a camera

Compleet eigen draai

Petticoat ging in 2010 voor het eerst in première. Deze toen nieuwe Nederlandse musical is speciaal gemaakt voor niemand minder dan Chantal Janzen. Zij speelde dan ook de hoofdrol in de oerhollandse voorstelling waarin we teruggaan naar het jaar 1958.

Het zijn grote schoenen om te vullen, die van Chantal Janzen. Aan Indra de eer om deze taak op zich te nemen en dat deed ze ontzettend goed! Het is best lastig om het plaatje dat Chantal toentertijd heeft geschetst, anders in te kleuren. Toch geeft Indra een compleet eigen draai aan de rol van Pattie, zonder daarbij de belangrijke karaktereigenschappen van Pattie uit het oog te verliezen.

Indra zet een naieve, dromerige Pattie neer met een hart van goud. In de rol laat Indra zien dat ze beschikt over een flinke dosis komische timing en een geweldige zangstem. Als hoofdpersonage van de voorstelling moet ze de voorstelling dragen en daar slaagt ze met vlag en wimpel in! Daarnaast is ze goed ingespeeld op haar verschillende tegenspelers, zoals Daan (Peter Koot), Ronald (vader Jagersma) en Ivar (Willem van Rooden).

Petticoat Amstelveen
©Anniek with a camera

Komisch en gevoelig

Een ander kenmerkend personage uit deze musical is Rogier van Rooden, in 2010 gespeeld door Freek Bartels. Rogier is een belangrijk persoon voor Pattie, aangezien hij haar helpt om haar dromen werkelijkheid te maken. Tegelijkertijd struggelt hij met zijn seksuele voorkeur. Rogier is namelijk homoseksueel en zeker in de jaren 50 was dit een groot taboe.

In de versie van OVA wordt Rogier van Rooden gespeeld door Guido. Hij doet dat fantastisch en zeker vocaal is het een feestje om naar hem te luisteren. Vooral zijn eerste nummer, ‘Grote Mannen , Grote Namen‘ maakt veel indruk door de komische en tegelijkertijd gevoelige boodschap die Guido hiermee over weet te brengen. 

Iemand anders die er voor ons uitspringt is Sharon, die de rol van Wilma mag vertolken. Wilma is een oer-Amsterdamse artiest die haar inkomsten genereert met schnabbels. Ze staat graag in het middelpunt en dat laat Sharon zich geen twee keer zeggen. Op verschillende momenten pakt ze als een ware wervelwind volledig haar moment, waarbij ‘Tante Sjaan‘ het absolute hoogtepunt is. 

Petticoat OVA
©Anniek with a camera

Geoliede machine

Wat ook opvalt, is de grote zorg en aandacht voor zowel kostuums als decor. De kostuums zien er prachtig uit en iedere scène worden we opnieuw verrast door de decorstukken die op het toneel worden geplaatst.  Less is more, daar doet OVA niet aan. Bovendien worden de decorstukken met uiterste professionaliteit op het podium gezet. De cast werkt als een geoliede machine, waardoor de voorstelling tijdens decorwissels geen enkele keer wordt vertraagd.

Wel moet worden gezegd dat de cast van OVA’s Petticoat ontzettend groot is, soms net wat te. Zeker in de scènes waarbij ieder castlid op het podium staat, oogt het toneelbeeld soms wat rommelig. Er gebeurt dan te veel tegelijk waardoor je als kijker het overzicht dreigt kwijt te rijken. Desalniettemin heeft de cast het ontzettend leuk met elkaar en dat is voor een (amateur)voorstelling het allerbelangrijkste!

Goed en slecht nieuws

Het slechte nieuws is dat Petticoat inmiddels niet meer te zien is. Het goede nieuws is dat de volgende voorstelling van OVA alweer gepland is! Op 21 en 22 maart 2025 staan zij opnieuw in de Schouwburg Amstelveen met hun versie van de duistere musical The Addams Family. Houd hun website en/of socials in de gaten voor meer informatie.

Header: ©Wesley Kobussen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *