Interview

Perspresentatie Elisabeth: een veelbelovend voorproefje!

Elisabeth De Musical komt terug naar Nederland! Daar zullen veel musicalliefhebbers ontzettend blij van worden. De musical was in Nederland voor het laatst in volle glorie te zien in 2001. Wel is er nog een concert-variant te zien geweest in 2017 en 2018.

Maar nu is Elisabeth terug, met alles erop en eraan! Wie Elisabeth zal gaan spelen? Dat is waarschijnlijk geen verrassing. Pia Douwes kruipt opnieuw in de huid van Sissi, maar dat doet ze niet alleen. Ook Danique Dusée zal te zien zijn als Elisabeth, maar dan de jongere versie. Het is voor het eerst in Nederland dat de rol gedeeld zal worden. In Wenen is dit al wel eerder gedaan.

Epische, dramatische musical

Het is producent Albert Verlinde die deze musical terughaalt naar Nederland. Na het succes van Grease en Jesus Christ Superstar is hij op zoek gegaan naar een epische, dramatische musical en dat is Elisabeth geworden. Bijzonder aan deze show is dat het een reizende productie wordt, waarbij de show in ieder theater minstens een week is te zien.

Daarnaast wordt het een non-replica versie. Dat betekent dat de cast en creatives de vrijheid krijgen om hun eigen versie te mogen maken. Het is de allereerste keer dat hier toestemming voor is gegeven. Albert laat zich dat geen twee keer zeggen en pakt meteen groots uit! Er wordt getourd met een groep van 26 acteurs en 15 orkestleden.

Dit alles lichtte Albert Verlinde toe in de perspresentatie op 30 januari. De cast kwam met paarden en koetsen, geheel in stijl, aan bij de locatie. Daar vertelde niet alleen Albert maar ook regisseur Frank van Laecke meer over hun visie voor de voorstelling. Daarnaast spraken we met verschillende castleden over hun rol en het stuk.

Kun je ons wat meer vertellen over jouw rol in het stuk?

William Spaaij: Ik speel de rol van Luigi Lucheni, de moordenaar van Sissi. Het is een anarchist die in armoede is opgevoed. Hij koestert heel veel wrok en woede tegen alles wat macht en rijkdom heeft. Hij is ook enorm trots op zijn daad, omdat hij echt vond dat hij een martelaar was en iets heel belangrijks had gedaan. Eigenlijk ging hij voor een andere prins, maar die was er op dat moment even niet. Door zijn daad hoopte hij zelfs onthoofd te worden, om zo een soort idool te worden. Dat zit niet in de voorstelling, maar dan heb je een beetje een idee van zijn achtergrond. In de voorstelling zie ik hem als de hofnar en de verteller. Door het verhaal heen situeert hij waar je bent, maar benoemt hij ook wat er gebeurt. Dat alles met een vleugje cynisme en humor.

Milan van Waardenburg: Ik speel de rol van de Dood, dat is natuurlijk geen historisch figuur zoals de andere personages. Dat vond ik eerst heel spannend, want ik dacht ja waar moet ik dan m’n inspiratie vandaan halen? Maar ik ben er eigenlijk achter gekomen dat dat ook de ultieme vrijheid is. Want de Dood is alles; ik kan doen wat ik wil! Het hoeft in die zin nooit hetzelfde te zijn. We zijn met een nieuwe versie bezig; dat betekent dat we echt het wiel opnieuw aan het uitvinden zijn. En ik krijg ook echt de vrijheid van onze regisseur om te zoeken en te proberen. In vorige versies was de Dood een heel statig en mannelijk figuur, maar de Dood kan alles zijn. Het kan ook heel vrouwelijk en heel sierlijk. Daar gaan we naar zoeken. Het is een soort kameleon, hij is overal en nergens.

Guido Gottenbos: “Het verhaal van Frans Jozef is zo’n tragisch verhaal. Het is een man die in een positie is geboren die niet bij hem paste. Die heel erg gemoduleerd en gedrilld is en vanaf jonge leeftijd al een militaire opvoeding heeft gehad. Die echt de liefde van zijn leven heeft ontmoet en ja we weten allemaal hoe dat verlopen is. Het is ook iemand die heel erg volgens zijn principes, eigenlijk opgedrongen principes, heeft proberen te leven. En een rijk bijeen heeft proberen te houden wat al uit elkaar aan het vallen was.

Elisabeth perspresentatie
©Mischa Visser

Op zoek naar de ziel

Elisabeth zal dus worden geregisseerd door Frank van Laecke, een bekende regisseur met een CV waar je u tegen zegt. Hij benoemt watvoor geschenk de groep acteurs is met wie hij mag werken en vertelt ons over de plannen voor het decor. Het verhaal zal zich afspelen binnen een soort schildersatelier, waarbij LED-schermen de doeken zullen zijn. Met die schermen kan iedere locatie worden afgebeeld. Frank noemt het authentiek met gebruik van hedendaagse technieken. Daarnaast is het voor Frank belangrijk om samen met iedere acteur op zoek te gaan naar de ziel van hun personage. Hoe zien de acteurs dat zelf?

Wat is volgens jou de ziel van het karakter dat jij speelt?

William Spaaij: Allereerst wil ik zeggen dat ik voor altijd met Frank van Laecke wil werken. Wij zijn echt een match made in heaven. Wat een visie heeft hij en wat is het heerlijk om met hem te werken. De ziel die bepalend is voor de rol is de kleine jongen die geen liefde en aandacht kreeg van zijn ouders en zo in armoede leefde. Ik weet niet of ik ‘m nu al goed vang, maar daar zoek ik de hele tijd naar; waar komt dat gevoel nou vandaan? Zodat je ook empathie kan hebben voor de man, dat vind ik heel belangrijk. In plaats van dat hij echt als slechterik of psychopaat wordt gezien. Wij maken daarin echt een andere keuze; de daad overkomt hem bijna gewoon.  

Guido Gottenbos: De tweestrijd tussen enerzijds wat hem opgedrongen wordt door zijn moeder Sophie; dat hele regime, een veranderende wereld, en anderzijds een vrije ziel als Elisabeth en waar hij zich toch tot aangetrokken voelde. Dat hij totaal niet wist hoe hij daarmee om moest gaan. Dat is ontzettend interessant.

Pia Douwes: “Ze heeft zo mooi geschreven over de zwarte meeuw. Dat zegt alles. De meeuw is vrijheid, is vliegen, maar omdat die zwart is, heeft die een zwaar hart. Dus haar behoefte om te ontsnappen, haar behoefte aan vrijheid. En tegelijkertijd ook die rusteloosheid die ze heeft.”

Danique Dusée: Ze was altijd aan het vechten tegen zichzelf, tegen anderen, tegen de plekken waar ze was. Ik denk dat rusteloos een goed woord is. En de Dood begeleidt haar, hij is een beetje het rustpunt in haar leven.”

 Milan van Waardenburg: “Wat ik interessant vind, is het conflict van de Dood. Veel mensen denken heel zwaar over de rol, maar hij vervult zijn plicht: hij haalt de mensen op. Dat is zijn werk. Dat gaat hem makkelijk af totdat hij Elisabeth tegenkomt waar hij verliefd op wordt. Dan heeft hij een probleem, want als hij doet wat hij normaal doet, dan is hij haar kwijt. Daar zit een soort machtsspel. Het wringt ook; hij leert haar kennen als ze nog kind is en wordt dan al verliefd op haar. Dat gaan we ook meer uitlichten. Het wordt daardoor een veel dieper karakter.

Als je jouw personage één vraag zou mogen stellen, wat zou dat dan zijn?

William Spaaij: Ik ben toch wel nieuwsgierig naar zijn keuze voor Elisabeth. Ik wil in elk geval iets weten over de dag zelf. Het moment, het doen en de keuze durven maken. Heb je getwijfeld? Of niet? Was je echt trots op je daad? Dat zou ik wel willen weten.

Guido Gottenbos: Ik vraag me af of hij antwoord zou geven. In zijn familie was men onderling namelijk niet gewend om echt op niveau met elkaar te spreken. Het was allemaal politiek correct. Misschien zou ik wel van hem willen weten of hij het was aangegaan met Elisabeth, als hij van tevoren zou weten hoe het zou gaan. Ik denk dat zijn antwoord daarop een volmondige ja zou zijn. Hij hield nou eenmaal zielsveel van haar.”

Pia Douwes: Heb je je rust gevonden? Heb je het gevonden voor jezelf?

Elisabeth ensemble
©Mischa Visser

Vakmanschap!

Wij kunnen in elk geval niet wachten tot de première. Het decor ziet er veelbelovend uit, de kostuumontwerpen zijn prachtig en cast & creatives staan te springen om er iets moois van te maken. Als wij je nog niet hebben kunnen overtuigen, laten we het de castleden zelf nog even proberen:

Waar kijk je het meest naar uit?

Milan van Waardenburg: “Ik zeg het tegen iedereen: met Pia Douwes op het toneel staan. Dat zeg ik nu lachend, maar een voorstelling maken is een groeps-effort. We doen het met z’n allen. En we hebben zulke goede mensen! We hebben natuurlijk Danique, die komt net van school en dat is zo’n ontdekking; die zong ons laatst echt tegen het plafond aan. Zo ontwapenend! Ik heb ook nog nooit met William gewerkt en zo zijn er nog veel meer nieuwe gezichten en dat is super leuk. Je moet het toch met z’n allen gaan doen. Daar kijk ik altijd wel het meest naar uit!”

Waarom moeten mensen deze versie van Elisabeth zien?

William Spaaij: “Eén woord: vakmanschap. Ik kijk de hele tijd naar vakmanschap: van de regisseur tot de spelers. Decorbeeld, lichtontwerp, het is allemaal vakmanschap. Iedereen heeft straks natuurlijk een mening en dat mag. Maar je kan deze voorstelling nooit betichten dat het geen vakmanschap is.”

Guido Gottenbos: “Nou, hoe lang is het wel niet geleden dat het stuk in Nederland is opgevoerd? Veel te lang geleden! Dit is de kans om het, in het Nederlands, te zien. Het is je eigen taal en die raakt toch meer. We hebben daarnaast een hele goede cast, een hele sterke groep mensen. Ook wat het creatief team allemaal maakt; het wordt een voorstelling van kwalitatief hoog niveau.”  

Milan van Waardenburg: Normaal moeten mensen hiervoor naar een theater in Scheveningen, maar nu staat het bij wijze van spreken in je achtertuin! In zo ongeveer elke stad waar een theater staat, gaan we heen. En dan zo groots: 15 man orkest, een gigantisch decor, prachtige kostuums. Het heeft alle elementen in zich om een groot succes te zijn!”  

Elisabeth Pia Douwes
©Mischa Visser

Vanaf maart 2025

Elisabeth De Musical is vanaf maart te zien in verschillende theaters in Nederland. De première vindt plaats op zondag 23 maart. Meer informatie over de voorstelling én de speellijst vind je hier.

Header: ©Mischa Visser

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *