Grease premiere
Review

Grease: hetzelfde verhaal, dezelfde vibe

Grease is de laatste jaren al in verschillende gedaantes opgevoerd in de Nederlandse theaters. Dat weerhield producent Senf Theaterproducties er echter niet van om het opnieuw op te planken te brengen. Op maandag 3 april was de première in het DeLaMar in Amsterdam en hoewel de avond begon met een stroomstoring kreeg het publiek uiteindelijk toch de show waar het naar verlangde.

Het verhaal

Grease vertelt het verhaal over de tieners Danny en Sandy die na een wervelende zomerromance onverwachts worden herenigd wanneer Sandy voor haar laatste schooljaar naar Rydell High overstapt. Danny blijkt al snel niet de lieve jongen van tijdens de zomer te zijn, maar een lid van de T-Birds die vooral stoer wil overkomen op zijn vrienden. De brave Sandy probeert te veranderen en sluit zich aan bij de Pink Ladies. Een danswedstrijd moet de twee geliefden weer samen brengen, maar voor hoe lang? Overleven ze de beproevingen van het tienerleven en vinden ze opnieuw de ware liefde?

All-time-favorite

Menig musicalliefhebber heeft wekenlang meegekeken en -gestemd en zag uiteindelijk Danique Graanoogst en Tristan van der Lingen de nieuwe Danny en Sandy worden. Aan promotie voor deze musical dus geen gebrek. Sowieso heeft Grease weinig marketing nodig. Al tientallen jaren wordt de film grijs gedraaid en is de muziek, al dan niet tijdens het Foute Uur, nog steeds op de radio te horen. Grease is leuk voor jong én oud, juist omdat het zo heerlijk herkenbaar is. Een echte all-time-favorite. Geen wonder dus dat Senf Theaterproducties besloot om deze productie terug te brengen naar de theaters.

©Roy Beusker en Annemieke van der Togt

Groepschoreo's zijn een feest!

Tijd voor iets anders, dacht Senf Theaterproducties samen met Albert Verlinde. Zij besloten een nieuwe, frisse versie van Grease te gaan maken. We vallen maar meteen met de deur in huis: dat is niet per se gelukt. Het verhaal is hetzelfde, de vibe is hetzelfde. Behalve een andere volgorde van liedjes, voelt het niet per se nieuw. 

Het verwisselen van de nummers komt ook niet altijd even goed uit de verf. Zo komt het nummer ‘Hopeloos Verlang Ik Naar Jou’ dat Sandy zingt vrij uit de lucht vallen. En ook het nummer ‘We Blijven Samen’ dat voor de pauze is geplaatst, geeft je het gevoel alsof de musical al is afgelopen.

Desalniettemin is de energie die we kennen van Grease als vanouds. De cast geeft werkelijk alles om het premièrepubliek mee te nemen in het verhaal. De groepschoreo’s zijn een feestje om naar te kijken. Bovendien is de lol die deze cast duidelijk met elkaar heeft erg aanstekelijk. Daar wordt je zelf automatisch vrolijk van!

©Roy Beusker en Annemieke van der Togt

Weinig chemie

Danique en Tristan als de nieuwe Danny en Sandy zijn helaas wat minder overtuigend. Er is weinig chemie tussen de twee. Danny geeft Sandy enkel red flags, waardoor je als toeschouwer denkt: “blijf weg van die jongen!” Ook wordt er in het verhaal maar weinig focus gelegd op Danny en Sandy als setje. We zijn namelijk ook veel aan het kijken naar de andere T-Birds en Pink Ladies. Dat is prima, want het zorgt voor gelijkwaardige personages, maar brengt tegelijkertijd weinig diepgang in de verhaallijn. Zeker wanneer hét liefdesstel uit de voorstelling hun moment niet weet te pakken. Heeft het programma ‘Op zoek naar’ op dit vlak wellicht gefaald?

Individueel is Danique een geweldige Sandy, dus dat zij het programma heeft gewonnen snappen we wel. Ze zingt en danst alsof haar leven ervan afhangt. Het is duidelijk dat je naar een echte professional zit te kijken. Helemaal respect hebben we voor de wijze waarop ze op mega hoge hakken het laatste deel van de voorstelling eruit knalt alsof het niets is.

Grease
©Roy Beusker en Annemieke van der Togt

De verborgen parel: Luuk Haaze

Een verborgen parel in de voorstelling die wij maar al te graag aanstippen is Luuk Haaze als Eugene. Wat een talent heeft deze jonge musicalacteur! In één van de eerste scenes valt hij meteen op met zijn sterke en grappige spel, waardoor je hem in andere scenes wel móet opzoeken. Hij speelt heerlijk nerdy en houdt dit werkelijk de hele voorstelling vast, zo goed zit hij in zijn rol. Wat ons betreft is het duidelijk dat er een glansrijke carrière voor Luuk in het verschiet ligt.

Tot en met oktober te zien

Grease tourt tot en met oktober 2023 langs verschillende theaters in Nederland. Sommige theaterzalen zijn (bijna) uitverkocht, dus mocht je deze klassieker willen gaan zien, sla dan snel je slag. Bekijk de volledige speellijst hier!

Header: ©Mischa Visser

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *