willem junior
Review

Willem Junior: maakt van geschiedenis een feestje!

Duitse bloed? Maar Willem is toch Willem van Oranje? Onze Vader des Vaderlands?
Wat heeft Duitsland daar mee te maken? En hoe zat het ook alweer met die Spaanse Koning? En hoe komt het toch dat we bij elke voetbalwedstrijd een lied over hem zingen?

Al deze vragen en nog veel meer komen aan bod gedurende Willem Junior, de nieuwste (kinder)voorstelling van STENT producties. Op 7 november was de première in de Speeldoos in Baarn en wij van MusicalSpot mochten daar bij zijn. 

Het verhaal

In Willem Junior reizen twee nieuwsgierige jongens via een magische app terug in de tijd. Hier ontmoeten ze de jonge Willem en proberen ze de mysteries te ontrafelen rondom deze ‘Grootste Nederlander Aller Tijden’. Van wie we allemaal ooit weleens gehoord hebben, maar waar we eigenlijk niet zo heel veel van weten.

Sterk acteerwerk

Willem Junior is een leuke en frisse jeugdvoorstelling. Vaak worden er kindervoorstellingen gebaseerd op (on)bekende sprookjes, zoals de Prinses op de Erwt of Belle en het Beest. Des te vernieuwender is het van STENT Producties om een eigen verhaal te schrijven. Notabene over onze eigen Hollandse held Willem van Oranje!

Dat maakt de voorstelling niet alleen leuk, maar ook nog eens heel leerzaam. Een belangrijk stukje Nederlandse geschiedenis vormt de basis van deze voorstelling. Saai? Totaal niet! Met de nodige humor weten hoofdrolspelers Luuk Haaze en Merijn Oerlemans de aandacht van het publiek volledig te trekken. 

©Annemieke van der Togt

Luuk en Merijn spelen met z’n tweeën diverse rollen. Zo beginnen ze als Willem en Jan, twee scholieren die een werkstuk moeten maken over Willem van Oranje. Dat stellen ze nog even uit, eerst maar voetbal kijken! Maar door een rare samenloop van omstandigheden belanden ze ineens in de 16e eeuw. Daar zien we Luuk in de rol van een jonge Willem van Oranje.

Later blijkt dat ook Merijn een dubbelrol heeft. Hij speelt namelijk ook de zelfingenomen en arrogante Koning Filips II. Beide mannen weten ontzettend goed het onderscheid te maken tussen hun verschillende rollen. Enerzijds komt dat door de slimme inzet van kostuums. Maar het is ook zeker te danken aan het sterke acteerwerk van Luuk en Merijn. 

Ook de humor komt dankzij dit duo goed tot uiting. Dit leidt meerdere keren tot kinderlijke schaterlachjes in de zaal. Ook als volwassene is het lastig om niet af en toe hardop te grinniken. Het klinkt misschien cliché, maar de voorstelling is echt leuk voor jong én oud!

De beste scène van de show

Het begin van de voorstelling voelt wat langdradig. Dat is jammer, aangezien in de rest van de voorstelling het tempo er lekker inzit. Bijvoorbeeld wanneer een voetbalwedstrijd als metafoor wordt gebruikt voor De Tachtigjarige Oorlog tussen Spanje en Nederland. Geniaal! 

Ook de inzet van decor en attributen, maakt dat deze scène de beste scène is van het stuk. Met paspoppen worden de twee legers verbeeld, met als aanvoerders Willem van Oranje en Filips II. Ook de Hertog van Alva mag niet ontbreken en heeft zo zijn eigen aankleding. 

©Annemieke van der Togt

Een onderwerp voor kinderen?

Van tevoren kun je je misschien afvragen of onderwerpen als de Nederlandse Opstand en de Beeldenstorm wel geschikt zijn voor (jonge) kinderen. Wij zeggen: absoluut! Er wordt niet al te lang stilgestaan bij de diverse onderwerpen en ze worden mooi subtiel verpakt. Zo wordt Willem van Oranje niet neergeschoten met een pistool, maar is er slim gebruik gemaakt van diverse instrumenten.

Heb je wat jongere kinderen? Dan kan dit een leuk opstapje voor ze zijn om onze geschiedenis te leren kennen. Ze zullen niet alles begrijpen, maar hoe mooi is het als ze over een paar jaar onderwerpen herkennen? Voor de wat oudere kinderen zal vooral deze herkenning erg leuk zijn. Zo maakt STENT Producties van geschiedenis een feestje!

Zelfs voor volwassenen is het genieten, want als je een beetje hebt opgelet tijdens de geschiedenislessen, heb je een hoop “ohja-momentjes”. Je wordt bovendien ook echt aan het denken gezet, want Margaretha van Parma, wie was dat ook alweer? En de Watergeuzen, wat hadden die ook alweer met Nederland te maken?

willem junior
©Annemieke van der Togt

Tickets kopen en gaan!

Heb je (jonge) kinderen? Dan kunnen wij niets anders zeggen dan dat je deze voorstelling echt moet zien! En even tussen jou en mij? Het is zelfs leuk zonder kinderen. Iedereen wil toch wel even de kennis over Willem van Oranje opfrissen? Zeker als Max Verstappen straks wereldkampioen wordt.. Dan weet je in ieder geval over wie dat volkslied gaat!

Dus… tickets kopen en gaan! Dat kan hier. Daar zul je ook zien dat deze voorstelling op diverse tijden wordt gespeeld: in de ochtend, middag en ’s avonds. Ideaal!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *