Op zoek naar René
Review

Op zoek naar René: een muzikale ode aan de (musical)carrière van René van Kooten

René van Kooten viert dit jaar zijn 50ste verjaardag én zit 25 jaar in het (musical)vak. Dat vraagt om een feestje dat hij viert met het publiek in de vorm van een eigen voorstelling genaamd Op zoek naar René. Hierin blikt hij terug op zijn leven en carrière aan de hand van verhalen en vooral heel veel muziek.

We gaan op zoek naar René

De avond begint met een hilarische video waarin producent Hans Cornelissen op zoek gaat naar de perfecte acteur die René kan gaan spelen. We zien diverse theatercollega’s van René de revue passeren. Allemaal azen ze op die ene rol van hun leven, namelijk die van René van Kooten. Met veel sarcasme en humor leggen o.a. Chantal Janzen, Alex Klaassen en Freek Bartels uit waarom zij denken deze rol wel te kunnen vervullen.

Uiteindelijk kan er maar één iemand de rol van René van Kooten spelen en dat is natuurlijk hijzelf. Dit is ook het moment dat René het podium betreedt en meteen het eerste nummer inzet. De toon is gezet, laat het feest maar beginnen!

Vrouwelijke versterking

Gedurende de tour van deze voorstelling nodigt René diverse gastartiesten uit die hij de afgelopen 25 jaar is tegengekomen. Afwisselend zijn dit Brigitte Heitzer, Lone van Roosendaal, Vajèn van den Bosch, Maaike Widdershoven en Carolina Dijkhuizen.

Op de première was het de eer aan Brigitte Heitzer om René te versterken en dat lukte met verve. Het is een heerlijke combinatie om naar te kijken en je merkt dat René meteen relaxed is als zijn “Gretel” het podium oploopt. Als zij samen op het podium staan, voelt het niet als een ingestudeerd optreden, maar als twee vrienden die ervan genieten om met elkaar te zingen en te performen. 

Helemaal bijzonder is dat deze avond werd aangekondigd dat René de rol van Sam mag gaan vertolken in de nieuwe versie van Mamma Mia! die volgend jaar te zien zal zijn. Eerder werd al bekend dat Brigitte Donna zal spelen. Wij kijken er enorm naar uit om René en Brigitte hierin samen te zien stralen!

Op zoek naar René
©Andy Doornhein

Muzikale hoogstandjes

Voor muziekliefhebbers is het een genot om René op het podium bezig te zien. Hij wordt deze avond niet alleen versterkt door Brigitte, ook heeft hij een vijfkoppige live-band meegenomen. Samen zetten ze echt de tent op de kop en door het goede geluid in het Stadstheater van Zoetermeer kun je hier nog eens extra van genieten.

Bovendien komt er deze avond een uitgebreid aanbod van muziek voorbij en is er voor ieder wat wils. Van musical tot rock en van Nederlandstalig tot Engelstalig. Eén van de muzikale hoogstandjes was het nummer Toch uit Anastasia, die René heeft omgezet tot een waar hardrocknummer. Echt genieten! Een ander hoogtepunt was het nummer Breng Hem Thuis uit Les Misérables gevolgd door With or Without You van U2 waarbij tegelijkertijd foto’s werden getoond van René’s carrière.

Dat René eind van dit jaar 50 wordt, was wel een beetje te merken tijdens de show 😉 Zo had hij hier en daar nog wel een spiekbriefje nodig tijdens de (nieuw) vertaalde nummers die hij zong en verhalen die hij vertelde. Daardoor kwamen deze onderdelen net wat minder authentiek over dan de rest van de show. Maar ach, dat vergeven we hem…

Op zoek naar René
©Andy Doornhein

Trotse vader

Op zoek naar René is een heerlijke avond, vol met droge humor waar René zo goed in is. Maar er is ook ruimte voor serieuze en persoonlijke verhalen. Zo komt het verlies van zijn beide ouders voorbij en kan natuurlijk de vroege geboorte van zijn jongste dochter Sofia niet onbesproken blijven. Het is mooi om ook deze kwetsbare kant van René te zien. Vooral wanneer hij vertelt over zijn gezin, zie je wat voor trotse vader hij is.

Ook vertelt René over zijn onzekerheden en benadrukt hij hoe belangrijk het is om (jong) talent te motiveren. Dat er ruimte moet mogen zijn om te blijven groeien en motiveren en dat niet alles meteen perfect hoeft te zijn. Een mooie boodschap om mee naar huis te nemen.

Op zoek naar René
©Andy Doornhein

Boek je tickets

Op zoek naar een leuk en muzikaal avondje uit? Dan is Op zoek naar René een hele goede keuze, voor zowel jong als oud. De voorstelling is tot en met 11 februari 2023 te zien in verschillende theaters door heel Nederland. Tickets boek je hier!

Header: ©Andy Doornhein

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *