rebecca
Review

REBECCA: betoverende muziek en meeslepende karakterbogen

REBECCA is een musical gebaseerd op het gelijknamige boek, geschreven door Daphne du Maurier. Sinds de musical in première ging in 2006 in Wenen, heeft de productie in meerdere landen op de planken gestaan. Sinds 2022 is REBECCA opnieuw te zien in Wenen, in het Raimund Theater, geproduceerd door de Vereinigte Bühnen Wien. MusicalSpot bezocht deze Duitstalige musical en vertelt je graag hoe het was.

Het verhaal

REBECCA vertelt het verhaal van Maxim de Winter die een nieuwe liefde vindt (“Ich”) nadat zijn vorige vrouw Rebecca de Winter is overleden. Wanneer hij, na het huwelijk, met deze nieuwe dame terugkomt op zijn landgoed Manderley ontmoet de nieuwe Mrs. De Winter (“Ich”) daar huishoudster Mrs. Danvers. Mrs. Danvers was erg hecht met Rebecca en kan haar dood moeilijk accepteren. Ze maakt “Ich” dan ook heel duidelijk dat zij niet in de schaduw kan staan van de vorige Mrs. De Winter. “Ich” moet hierdoor opboksen tegen deze strenge vrouw die haar het leven behoorlijk zuur maakt.

Als op een gegeven moment een boot aanspoelt waarin de verdronken Rebecca wordt aangetroffen, moet Maxim zich verantwoorden. Want hoe kan het dat hij een ander lichaam al eerder geïdentificeerd heeft als die van zijn vrouw Rebecca? Heeft hij misschien iets met haar dood te maken? 

Double show, double fun!

Zoals je misschien wel weet, zijn er veel Nederlandse musicalacteurs te zien in REBECCA. Zo speelt Nienke Latten de rol van “Ich” en was Willemijn Verkaik tot voorkort te zien als Mrs. Danvers. Daarna is de rol overgenomen door Annemieke van Dam met Marcella Adema als alternate. Om zo veel mogelijk ‘fellow dutchies’ te zien schitteren, heeft MusicalSpot twee shows van REBECCA gezien. En we verklappen je vast: dat is absoluut geen straf!

REBECCA heeft alles wat je als musicalliefhebber wilt

REBECCA heeft alle ingrediënten voor een boeiend verhaal. Het is een romance en thriller ineen met de blootlegging van de duistere geheimen als rode draad. Ieder karakter maakt een boog door en die ontwikkelingen worden mooi naar voren gebracht tijdens de gehele voorstelling. Gedurende het verhaal vallen alle puzzelstukjes langzaam op hun plek. Dat maakt het een fascinerend geheel om naar te kijken.

Het toneel van het Raimund Theater is groter dan een gemiddeld Nederlands theater en al snel wordt duidelijk waarom. Gelet op het decor val je van de ene verbazing in de andere. Van de artistieke manier waarop er een lift wordt gevisualiseerd in het Grandhotel van Monte Carlo tot aan het spectaculaire slotstuk waarin het landgoed van Manderley in vlammen opgaat, inclusief de reusachtige trap. Een mooi moment waarop de spanning van het verhaal extra door het decor wordt ondersteund is wanneer Mrs. Danvers de gordijnen van Rebecca’s slaapkamer op magische wijze opent. Het zijn allemaal voorbeelden waaruit duidelijk wordt dat er enorm veel energie is gestopt in het ontwerp van het decor ter ondersteuning van het fascinerende verhaal.

rebecca nienke latten
©Deen van Meer

Nienke Latten: kan het allemaal!

Nienke Latten speelt inmiddels al ruim een jaar de rol van “Ich” en wat zijn wij onder de indruk van haar! De rol van “Ich” vereist veel; het spelen van een grote karakterontwikkeling, het zingen van uitdagende nummers, ontelbaar veel snelverkledingen en dan ook nog eens de Duitse taal. Nienke kan het allemaal!

De karakterboog die ze neerzet is zeer geloofwaardig. In haar hele houding, mimiek en stemgebruik is te merken hoe ze van een onzeker meisje naar een zelfverzekerde Mrs. de Winter gaat. Het hoogtepunt van deze zelfzekerheid komt heerlijk tot uiting tijdens het nummer “Mrs. Winter bin Ich” waar ze Mrs. Danvers op haar plek zet.

Vocaal gezien is Nienke ijzersterk en enorm stabiel van de eerste tot de laatste noot. Dat betekent achterover leunen en genieten! Ze zingt de hoge, af en toe licht klassieke, noten weg alsof het niks is. Ze weet je eigenlijk in elk nummer te ontroeren, zowel in haar solo’s als in haar duetten met onder andere Maxim en Mrs. Danvers. 

rebecca willemijn verkaik
©Deen van Meer

Een andere invalshoek

De rol van Mrs. Danvers is een hele complexe. Haar precieze relatie met Rebecca blijft erg vaag, maar toch merk je aan alles dat ze ontzettend gehecht was aan deze vrouw. Met als gevolg dat er veel emotie komt kijken bij het spelen van deze rol. Mooi was om te zien hoe Annemieke van Dam en Marcella Adema dat met een andere invalshoek deden.

Annemieke legde de nadruk vooral op het verdriet en de wanhoop die Mrs. Danvers voelt nadat Rebecca is overleden. Je merkt aan alles hoe veel Rebecca voor haar heeft betekend en dit voel je duidelijk in haar spel. Ook vocaal bezorgde ze ons meerdere keren kippenvel.

Marcella laat op haar beurt ook zien dat ze vocaal staat als een huis. Ze heeft een prettige, warme stem om naar te luisteren en dat is een fijne tegenhanger van de strenge rol die zij speelt. Marcella stopt in haar versie van Mrs. Danvers wat meer wrok waardoor de strijd tussen haar en “Ich” erg voelbaar is.

We waren bijzonder onder de indruk van beide vrouwen en zijn natuurlijk toch een beetje extra trots dat ze van Nederlandse bodem zijn. 

rebecca mark seibert
©Deen van Meer

Goed op elkaar ingespeeld

De musical speelt al een tijdje in het Raimund Theater en dat merk je aan de manier waarop deze cast op elkaar is ingespeeld. De groepsnummers zijn ijzersterk en ook de hoofdrolspelers zijn naadloos op elkaar afgestemd.

Zowel Mark Seibert als Philipp Dietrich hebben we mogen zien in de rol van Maxim de Winter. Met beide mannen heeft Nienke een fijne chemie en dat is erg belangrijk voor de geloofwaardigheid van het verhaal. “Ich” valt meteen als een blok voor Maxim en bij zowel de versie van Mark als Philipp snappen we dat onmiddellijk. Allebei bezitten ze over een goeie dosis charisma en een prachtige (zang)stem.

Ook James Park, die de beste vriend van Maxim speelt, sluit je meteen in je hart. Hij is misschien wel het meest oprechte karakter in dit verhaal en James brengt dit met overtuiging. Als het gaat over dit laatste, willen we graag ook een extra applausje geven aan Aris Sas. Aris speelt de geestelijk gehandicapte Ben, een toch wel pittige rol, zeker als je dit moet afwisselen met diverse ensemblerollen. Voor Aris is dit geen enkel probleem en hij zet een zeer geloofwaardige Ben neer.

rebecca das musical
©Deen van Meer

Prachtige muziek

Naast de fantastische cast en het indrukwekkende decor, is ook de muziek van REBECCA prachtig. Het is gecomponeerd door Sylvester Levay, die ook de muziek schreef voor o.a. Elisabeth en Mozart!. Dat deze man over een flinke portie muzikaliteit beschikt, moge duidelijk zijn.

 De liedteksten zijn bovendien ook magnifiek geschreven. Ze bevatten veel metaforen en dat maakt dat de tekst echt met je fantasie aan de haal gaat. Spreek je geen Duits? Ook daar houden ze in het Raimund theater rekening mee. In de zaal hangen een aantal schermen waar Engelse ondertiteling op wordt geprojecteerd. De zichtbaarheid van deze ondertiteling hangt af van je zitplek, maar als je het kan lezen, is het ontzettend slim bedacht en een fijne ondersteuning voor het volledig begrijpen van het verhaal. 

Bezoek Rebecca in Wenen nu het nog kan!

REBECCA das musical in Wenen is een waar genot voor iedere musicalliefhebber. De muziek is betoverend mooi, de bogen die de karakters doormaken zijn meeslepend en het decor is reusachtig spectaculair. Tel hier nog eens de getalenteerde (deels Nederlandse) cast én het live orkest bij op en jouw musicalgeluk is compleet!

De musical REBECCA is nog slechts t/m 7 januari 2024 te zien in Wenen en geloof ons, dit wil je echt niet missen! Tickets zijn te koop via musicalvienna.at

Mocht je nou toch nog niet helemaal overtuigd zijn, dan raden we je zeker aan om deze enthousiaste REBECCA backstage vlogs van Nienke Latten te bekijken!

Header: ©Deen van Meer

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *