Masterclass Pia Douwes
Review

Masterclass: authentiek stuk met Pia Douwes als stralend middelpunt!

In het toneelstuk Masterclass kruipt Pia Douwes opnieuw in de huid van operaster Maria Callas. Eerder deed ze dit al in 2011 en nu is dit Amerikaanse stuk opnieuw te zien in de Nederlandse theaters. Wij waren bij de première op 2 mei in het DeLaMar Theater in Amsterdam en vertellen je hoe het was!

Het verhaal

In Masterclass komt het bijzondere leven van de legendarische operazangeres Maria Callas tot leven. Naast Pia Douwes als Maria Callas spelen Michelle van de Ven, Amy Egbers en Mark Roy Luyks de andere hoofdrollen. In dit toneelstuk van Terrence McNally confronteert Maria Callas, gespeeld door Pia Douwes, drie van haar operastudenten genadeloos met hun muzikale tekortkomingen. Callas pepert haar pupillen haar kritiek in met humor en een boosaardig gevoel voor superioriteit. Haar opvattingen over tekst en interpretatie. De noodzaak om persoonlijk te zijn… Getergd en ontmoedigd door het talent van haar leerlingen, vecht Callas met de spoken uit haar verleden.

Masterclass Amy Egbers
©Annemieke van der Togt

Ontluikend verhaal

In Masterclass kan Pia Douwes laten zien wat ze als actrice in huis heeft. Dat is een genot om naar te kijken. Ze speelt alsof haar leven er vanaf hangt. De emotie spát er vanaf en daarnaast is haar humoristische timing spot-on! Heel fijn om Pia met haar spel in een relatief kleine productie als stralend middelpunt te zien.

Maar, Pia speelt deze voorstelling niet in haar eentje. Het stuk heet niet voor niets masterclass. Om-en-om komen drie studenten het toneel op met ieder een eigen doel. Elke student wakkert een ander gevoel en andere herinnering bij Maria Callas aan. Dit zorgt voor een ontluikend verhaal waarin we de bekende operaster een beetje beter leren kennen.

We zeggen bewust ‘een beetje’. Het is namelijk jammer dat de voorstelling relatief weinig uit de doeken doet over het leven van Callas. Op twee monologen na over Maria’s liefdesleven, ligt de focus voornamelijk op haar ervaring als operazangeres. Echter zorgen het verhaal én de indrukwekkende performance van Pia ervoor dat we graag meer te weten waren gekomen over Callas haar leven achter de schermen. Dan maar vragen aan Google… 😉 

Masterclass Mark Roy Luykx
©Annemieke van der Togt

Fijne combinatie van toneel en opera

Masterclass is een fijne combinatie van toneel en opera. Hoewel spelscènes de overhand hebben, wordt het publiek ook af en toe getrakteerd op een aantal prachtig-gezongen operaklassiekers. Hierbij een extra groot applaus voor Mark Roy Luykx en Amy Egbers. Zij brengen de operamuziek tot leven met hun indrukwekkende zangstemmen.

De feedback en kritieken van Maria Callas in haar masterclass zorgen ervoor dat je óók als toeschouwer met een andere blik naar het genre opera gaat kijken. Degenen die een opera spelen moeten niet alleen knettergoed kunnen zingen, maar ook snappen waar ze over zingen én dit gevoel kunnen overbrengen.

Het geheel voelt erg authentiek aan. Het is bijna alsof je naar een echte lesruimte zit te kijken. De timing en inleving van de groep spelers is perfect. Scènes worden naadloos door elkaar opgevolgd, ook al wordt de masterclass soms ruw onderbroken door de onbenullige toneelmeester, gespeeld door Florus van Rooijen. Het is een boeiend verhaal, waar in een relatief simpele context toch veel (tegelijk) gebeurt.

Het geheel wordt op piano begeleid door Kees van Zantwijk. Naast de sterke muziekstukken die hij uit z’n vingers weet te krijgen, zorgt hij ook voor de nodige humor in het stuk. Het is een fijne, vrolijke tegenhanger van de hevigheid van het personage van Pia.

Masterclass Michelle van de Ven
©Annemieke van der Togt

Vliegt aan je voorbij

Masterclass is een voorstelling die je zeker niet wil missen, of je nou van opera houdt of niet. Door het intrigerende verhaal en de authentieke speelstijl van de spelers vliegt de avond aan je voorbij. 

De voorstelling reist nog tot en met midden juni 2024 langs verschillende theaters in Nederland. Meer informatie over de show en de mogelijkheid om tickets te boeken, vind je hier!

Header: ©Annemieke van der Togt

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *