De Komedie over een Bankoverval
Review

De Komedie over een Bankoverval: een avondje lachtherapie

Overgekomen uit London is deze voorstelling van West End inmiddels ook in de Nederlandse theaters te bewonderen. Maandag 16 oktober kwamen de mensen vanuit het hele land naar de Goudse Schouwburg voor de première van deze hilarische voorstelling. Het startschot van De Komedie over een Bankoverval. Wij waren erbij!

Het verhaal

Wanneer bekend wordt dat de peperdure diamant van een Hongaarse prins beveiligd wordt in een nogal bijzondere bank, komen de criminelen tot leven. Ze ontsnappen uit de gevangenis, of zoals ze het graag zelf noemen: ze zijn met bijzonder verlof.

Echter zijn zij niet de enige die achter de diamant aangaan. Want in een stad waar iedereen een crimineel is komen zakkenrollers van de straat, dochters van bankiers, medewerkers en geliefden allemaal op hetzelfde idee.

Je zult begrijpen dat wanneer deze mensen elkaar allemaal ontmoeten er ook romances ontstaan die het nog net even ingewikkelder maken. Ze zijn namelijk niet op de hoogte van elkaars plannetjes. En oh ja, dan heb je nog Lars Vaessen die meerdere rollen tegelijkertijd speelt en een nogal interessant gesprek met zichzelf voert.

Snap jij het nog? Nee? Geeft niks, het is gewoon hilarisch!

Topsport op het hoogste niveau

Na het spelen van deze voorstelling heb je als acteur een flinke workout achter de rug. Het is namelijk een hele fysieke voorstelling. Zo zie je Buddy Vedder een bijzonder sterkte prestatie leveren in zijn non-verbale communicatie. Zijn lichaamstaal spreekt boekdelen deze voorstelling. Maar ook zie je hem klimmen in decorstukken, rollen onder het bed en zichzelf dubbelvouwen in een bedstee.

Ook Joey Schalker weet een geloofwaardige meneer Liefjes te spelen. Zijn karakter is op het eerste gezicht niet het meest slim van allemaal, maar je gelooft het allemaal. Ook bij hem wordt dit goed ondersteund door zijn lichaamstaal. Het feit dat hij daardoor maar van hot naar her sjouwt en medespelers het hele podium over zeult maakt het ook een fysieke uitdaging.

De Komedie over een Bankoverval
©Pretpakhuis

Jazzy decor- en tijdwissels

In het begin wisten we niet zeker of De Komedie over een Bankoverval een musical of een toneelstuk was. Het leek op een toneelstuk, maar als je naar de cast keek, riep dat musical. Na het zien van de voorstelling hebben we besloten het een toneelstuk met muzikale invloeden te noemen.

De decorwissels gebeuren allemaal in het volle licht. Hier komen de muzikale invloeden voor het eerst in beeld. Jazzy liedjes, veelal gezongen door Cathalijne de Sonnaville, zorgen ervoor dat het niet vervelend is om hiernaar te kijken.

Daarbij hebben veel van de decorwissels ook een functie. Vaak spoel je ook direct een stuk door in de tijd. Je krijgt in een vogelvlucht en vaak op grappige manier een gebeurtenis te zien die belangrijk is voor het verhaal.

De twee T’s: Timing & Tempo

Komedie is timing. Daar kan niemand omheen. Als je het ons vraagt is de timing in deze voorstelling van een bijzonder hoog niveau. Of het nou gaat om woordgrapjes, een scène uit een deurenkomedie of gewoon het snel reageren op een goede grap. Het is er allemaal. Zeker ook de timing tussen Rogier Comproe en Arie Cupé vonden we erg prettig om te zien.

En dan het tempo. Eerder is al vermeld dat het een fysieke voorstelling is, dit komt mede door het hoge tempo van de voorstelling. Er zitten weinig rustmomenten in en verhaal dendert maar door.

Je ziet aan alle spelers dat er hard gewerkt is om deze voorstelling neer te zetten. Je hebt namelijk maar een split second om te doen wat je moet doen. Ben je te laat, gaat dat ten koste van de grap of de energie van de scene. Heel knap dat dit niet 1x is gebeurd. Chapeau!

De Komedie over een Bankoverval
©Pretpakhuis

¡doʞ uɾız dO

Alsof deze voorstelling nog niet grappig genoeg is, weten de makers nog een stapje verder te gaan. Zo is er een scène waarbij het lijkt alsof je van bovenaf naar een 3D scherm kijkt. Maar feitelijk hangen de acteurs aan kabels en speelt deze scene zich in de hoogte af. Respect!

Als je denkt dat dit het was, dan zit je fout. Er komen namelijk aan het eind ook acteurs aan kabels uit het plafond. Niet één, niet twee maar wel drie. Buddy Vedder, Suzanna Pleiter en Martin van der Starre hangen een heel stuk van de scène ondersteboven en bungelend aan een touw. Niet makkelijk, wel hilarisch!

Ook een avondje lachtherapie?

We kunnen nog uren doorschrijven over deze humoristische voorstelling, maar we vinden eigenlijk dat je zelf maar moet gaan kijken.

Dus heb jij behoefte aan een hilarische avond, boek dan hier je kaartjes. De Komedie over een Bankoverval is tot en met 3 maart 2024 te zien in verschillende theaters door het land.

Maar wees gewaarschuwd: kramp in je kaken en pijn in je buikspieren zijn gegarandeerd.

Header: ©Pretpakhuis

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *