
De Confrontatie: confronteert jong én oud met belangrijke thema’s
‘De Confrontatie’ is een interactieve voorstelling voor middelbare scholieren (en hun ouders) over (de nasleep van) pesten, seksuele diversiteit, cultuurverschil, social media, vooroordelen én in actie komen! Op 17 mei waren we aanwezig bij een openbare voorstelling in de Verkadefabriek om deze interactieve voorstelling te bekijken.
Het verhaal
Wat als je middelbare school een hel was en je, twintig jaar later, de ultieme kans krijgt om je pester(s) te confronteren? Het overkomt Bas. Na een zeer vervelende schooltijd lijkt zijn leven eindelijk in balans: hij heeft een liefdevolle vriend, geweldige vrienden en een mooie carrière. Echter, achter die opgewekte lach zit nog altijd dat diepgewortelde trauma verborgen. Dan doet zich een onverwachte kans voor… Bas komt als forensisch psycholoog oog-in-oog te staan met één van zijn pesters: Lucas. Lucas zit vast voor de mishandeling van een minderjarige jongen. Maar wat heeft hem tot deze daad gedreven? En zorgt dat er misschien voor dat Bas en Lucas dichter bij elkaar komen dan ooit.
Twee verhaallijnen
In ‘De Confrontatie’ zien we Bas en Lucas in een boksring, die symbool staat voor de kleine ruimte, waaruit ze niet kunnen ontsnappen. De pester tegenover de gepeste. Het slachtoffer tegenover de dader. Wat volgt is een intense confrontatie met vurige gesprekken, vooroordelen en ontroerende momenten. Terwijl het publiek de mannen en hun motieven steeds beter leert kennen, rijst de vraag: wie is het echte slachtoffer én wat is de rol van dat, haast, anonieme meisje die we steeds in de videobeelden zien?
De voorstelling vlecht twee verhaallijnen soepel door elkaar heen. De ene van vroeger, waarin we zien hoe Bas wordt gepest door Lucas en wat voor impact dit heeft op hem en de relatie met zijn moeder. Daarnaast zijn we getuige van een verhaal dat zich afspeelt in het heden. Een pestsituatie waarin social media een gevaarlijke rol speelt. De twee verhaallijnen komen samen in een heftige en emotionele climax.
Het verhaal van ‘vroeger’ zal hoogstwaarschijnlijk zeer herkenbaar zijn voor middelbare scholieren. Vermoedelijk zal dit hen ook de meeste inzichten geven. We vragen ons echter wel af of de andere verhaallijn, die van het heden, op dezelfde manier impact weet te maken. We zien dan twee volwassen mannen, een fase die voor jongelingen nog verre toekomstmuziek is. De boodschap die hierin zit, zal wellicht wat abstracter blijven.
Interactie met leerlingen
Na de confronterende voorstelling te hebben gezien, komt het publiek in actie. Tijdens het interactieve deel mogen de leerlingen meedenken, roepen, fluisteren en (als ze de noodzaak voelen) spelen. Samen zoeken publiek en spelers naar verbinding, worden onderwerpen bespreekbaar gemaakt en wordt bewustwording gecreëerd, die de toekomst van de leerlingen mooier, veiliger en rijker maakt.
Wij vinden het heel indrukwekkend dat de leerlingen de mogelijkheid wordt gegeven om letterlijk in de situatie van Bas en Lucas te stappen. Hierdoor wordt hen belangrijke tools aangereikt om het echte leven misschien beter met pestgedrag om te gaan, door bijvoorbeeld in te durven grijpen. Als je het al eens gedaan hebt, wordt het immers de volgende keer makkelijker om dit gedrag te laten zien. Een onwijs sterke toevoeging aan een educatieve en intense voorstelling.

Voorstelling van hoog niveau
De voorstelling werd in de Verkadefabriek gespeeld door Leon van Uden, wiens ervaringen de basis vormen van dit verhaal, en Casper Schimmel. Hun acteerwerk is van hoog niveau waardoor je vanaf moment één in het verhaal wordt gezogen. De heldere verhaallijn laat je echt nadenken over de belangrijke thema’s die aan bod komen.
Extra knap is dat de mannen na het intense spel direct de ‘confrontatie’ aangaan met het publiek middels stellingen, vragen en rollenspellen. Ook met het publiek in de Verkadefabriek, die in principe niet bestond uit middelbare scholieren, komen mooie en open gesprekken op gang. De acteurs weten een fijne en veilige sfeer neer te zetten waar toeschouwers hun verhaal durven doen.
Samenvatting
Thema’s: (de nasleep van) pesten, social media, seksuele diversiteit & vooroordelen e.a.
Geschikt voor: alle leerlingen van het Voortgezet Onderwijs (klas 1 t/m 4)
Ouderavond: In aangepaste vorm is de voorstelling te boeken voor ouderavonden
Speelperiode: begin oktober 2023 t/m juni 2024
Speelduur voorstelling (Inclusief interactief deel): 75 minuten
Speelruimte: Aula, gymzaal of groot lokaal
Aantal leerlingen per voorstelling: Max. 75
Aantal voorstellingen: max 2 op één dag
Locatie: Er wordt gespeeld door heel Nederland
Aantal acteurs: 2
Techniek: Geluid
Meer weten? Neem dan hier contact op met de makers! Of download hier de brochure.
Header: ©Theater in Actie
Onderdeel van Leon van Uden – Creative Studio


Dit vind je misschien ook leuk

Een geslaagde versie van Bare: A Pop Opera door MAE Stage Productions
7 juni 2023
RooxLive: Disney Classics in de koepelgevangenis
6 juli 2020