Musicalnieuws week 19
Nieuws

Nieuwsoverzicht week 19

Het musicalnieuws van week 19. Wat is er afgelopen week allemaal gebeurd in de theaterwereld?

Ook René van Kooten in Les Misérables

Deze week maakt theaterproducent De Graaf & Cornelissen Entertainment bekend dat naast ‘first cast’ Milan van Waardenburg ook René van Kooten de rol van Jean Valjean in de legendarische musical Les Misérables gaat spelen. Het is voor Van Kooten de tweede keer dat hij in de huid van Jean Valjean kruipt. In 2008 speelde hij op zeer overtuigende wijze deze rol en werd daarvoor beloond met een Musical Award voor beste hoofdrol in een grote musical.

‘’René zal de rol doorgaans eens per week spelen,’’ laat artistiek directeur Hans Cornelissen weten. ‘’De andere voorstellingen vertolkt Milan van Waardenburg de rol. We zijn blij dat ook René beschikbaar is. Zeker nu we weten dat Les Misérables vanaf februari tot oktober 2023 niet alleen in Koninklijk Theater Carré te zien zal zijn maar ook exclusief in acht andere grote theaters in Nederland’’.

In het seizoen 2008/2009 werd René van Kooten geroemd om zijn vertolking. Men vergeleek hem zelfs met zijn Engelse collega op West End Londen. Alle recensies waren lovend en het was dan ook geen verrassing dat hij hiervoor werd beloond met een Musical Award. ‘’Het is een unieke kans om naast Milan van Waardenburg deze rol na vijftien jaar weer te mogen spelen,’’ laat René van Kooten weten. ‘‘Jean Valjean is voor een musicalacteur een buitengewoon interessante en uitdagende rol. Les Misérables blijft één van de mooiste producties om in te staan.’’

Meer weten? Lees dan hier verder!

VAN MUSICALARTIEST NAAR SONGWRITER - May Evans geeft eerste soloconcert in Rotterdam

Singer-songwriter May Evans gaf op woensdag 11 mei haar eerste avondvullende solo concert in Rotterdam, in Studio de Bakkerij. Een avond vol openhartige verhalen over het leven en de liefde, in al haar prachtige maar soms ook pijnlijke gedaantes. May brengt in haar muziek kleinkunst, pop en neo-soul samen in Nederlandstalige liedjes die ontstaan zijn in de stilte van de afgelopen 2 jaar.

Als May Evans staat Marije van Sonsbeek dichterbij zichzelf dan ooit. Eerder was Marije te zien in producties als Evita, Mozart, Mamma Mia en Jeans in Nederland, Duitsland en Vlaanderen. Een leven wat noodgedwongen stop werd gezet door Corona. Dit zorgde voor een pauze die Marije met beide handen aangreep om een nieuw pad in te slaan: songwriting. Wat begon als een manier van gedachtes uiten, bouwde uit naar volledig af geproduceerde liedjes in een compleet solo project. Met haar muziek was zij afgelopen zomer al in het TapasTheaeter te zien in haar voorstelling Fenix, en vorige week (6 mei) is haar derde single uitgebracht ‘Van wie ik gister hield’.

Gedurende het maakproces begonnen ook de release plannen. Zo ontstond de droom van een visueel album; een korte film verweven met May’s muziek waarin zij ook de hoofdrol zal vertolken. Hiervoor heeft zij ruim 10.000 euro opgehaald middels een crowdfunding, waardoor de voorbereidingen in volle gang gezet konden worden. Het visueel album wordt in het najaar van 2023 verwacht. Om Nederland alvast kennis te laten maken met May voordat het visueel album uitkomt, werkt zij dit jaar nog naar een debuut EP toe. Binnenkort wordt daar meer over bekend gemaakt.

Musical 2.0 start ontwikkeling eerste eigen productie De Rattenvanger

In 2022/2023 presenteert Musical 2.0 voor het eerst een geheel eigen jeugdmusical: De Rattenvanger. Het script en de liedteksten zijn in handen van Mark van Haasteren en Mieke Overwijn. De muziek wordt gecomponeerd door Aron Bruisten en Robbert van Unnik. De Rattenvanger gaat in première op zondag 7 mei 2023 in Schouwburg De Meerse in Hoofddorp.

Als (jeugd)productiehuis zet Musical 2.0 met de ontwikkeling van eigen producties een belangrijke volgende stap. “Door ons, naast het produceren van bestaande (jeugd)musicals, ook toe te leggen op de ontwikkeling van nieuwe producties, zijn we in staat om unieke en hoogwaardige musicalproducties te produceren die nog beter aansluiten bij onze leerlingen en kunnen we sneller inspelen op actuele thema’s”, aldus Dennis Piek, eigenaar en oprichter van Musical 2.0.

Als eerste voorstelling is gekozen voor een eigentijdse bewerking van het sprookje De rattenvanger van Hamelen door de gebroeders Grimm. Vertaald naar het nu speelt deze nieuwe bewerking zich af in de tijd van smartphones, likes, volgers en een nieuwe app waar steeds meer kinderen van in de ban raken…

Voor de nieuwe musical is Musical 2.0 op zoek naar talentvolle kinderen van 9 t/m 14 jaar oud. Zij kunnen zich hier opgeven voor de audities van De Rattenvanger op zaterdag 18 juni in Amsterdam.

Poppenmusical Avenue Q komt naar Nederland

De poppenmusical Avenue Q komt naar Nederland zo heeft producent Happily Ever After Productions op zijn website aangekondigd. Het gaat om een Engelstalige versie van het stuk die van 24 juni tot en met 10 juli te zien is in het Amsterdam Theaterhuis.

Avenue Q vertelt over de belevenissen van een aantal bewoners van een straat in een buitenwijk van New York. De meeste hoofdrollen in het stuk worden vertolkt door handpoppen, die op het podium worden bespeeld door acteurs. Avenue Q is vaak beschreven als Sesamstraat voor volwassenen, maar de makers van Sesamstraat hebben zich altijd expliciet van het stuk gedistantieerd.

De liedjes gaan onder meer over homoseksualiteit, racisme, dronkenschap en porno. De musical was van 2003 tot 2019 te zien op Broadway, waar het stuk onder meer werd bekroond met de Tony voor beste musical. Sindsdien was Avenue Q al te zien in tientallen andere landen.

Het is voor het eerst dat de poppenmusical te zien is in Nederland. Wel werd in 2011 door producent 3 and a crowd het plan aangekondigd om een Nederlandse versie van Avenue Q te gaan maken maar dit plan is uiteindelijk niet doorgegaan.

Header: ©De Graaf en Cornelissen ©Avenue Q, ©May Evans

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *