Musicalnieuws week 20
Nieuws

Nieuwsoverzicht week 20

Het musicalnieuws van week 20. Wat is er afgelopen week allemaal gebeurd in de theaterwereld?

Dit zijn alle winnaars van de Musical Awards 2023

Afgelopen maandag zijn vanuit het Circustheater Scheveningen voor de 21e keer de Musical Awards uitgereikt. De vakjury, bestaande uit Hilde Scholten, nieuwkomer Jamai Loman, Henriëtte Tol, Maurice Luttikhuis, Joy Kreiken, Arno Gelder en Dianne Zuidema, heeft in 19 verschillende categorieën de winnaars verkozen.

Grote winnaars zijn Les Misérables met 6 awards (waaronder die van Beste Grote Musical) en Sweeney Todd met 4 awards (waaronder die van Beste Kleine Musical). Les Misérables ontving de VriendenLoterij Publieksprijs voor Beste Musical en Assepoester ontving de Eventim Publieksprijs voor Beste Familiemusical. De musical Blind Date ontving de award voor Beste Nieuwe Nederlandse Oorspronkelijke Musical.

Zie hieronder een overzicht van alle winnaars;

 • Beste Vrouwelijke Hoofdrol in een Grote Musical: Gaia Aikman (Disney’s AIDA)
 • Beste Mannelijke Hoofdrol in een Grote Musical: Freek Bartels (Les Misérables)
 • Beste Vrouwelijke Hoofdrol in een Kleine Musical: Brigitte Heitzer (Blind Date)
 • Beste Mannelijke Hoofdrol in een Kleine Musical: Hans Peter Janssens (Sweeney Todd)
 • Beste Vrouwelijke Bijrol: Esmée Dekker (Grease)
 • Beste Mannelijke Bijrol: Samir Hassan (Sweeney Todd)
 • Nationaal Theaterfonds Award voor Aanstormend Talent: Joes Brauers (Dagboek van een Herdershond)
 • Beste Regie: Laurence Connor & James Powell (Les Misérables)
 • Beste Choreografie: Daan Wijnands (Grease)
 • Beste Decorontwerp: Matt Kinley (Les Misérables)
 • Beste Lichtontwerp: Paule Constable (Les Misérables)
 • Beste Geluidsontwerp: Maarten Houdijk (Sweeney Todd)
 • Beste Kostuums: Mattijs van Bergen (Charlie and the Chocolate Factory)
 • Beste Liedteksten: Stef Bos (Checkpoint Charlie)
 • Beste Script en Dialogen: Allard Blom (Blind Date)
 • Beste Vertaling: Jurrian van Dongen (The Prom)
 • Beste Grote Musical: Les Misérables – De Graaf & Cornelissen Entertainment ism Van Lambaart Entertainment
 • Beste Kleine Musical: Sweeney Todd – MediaLane Theater
 • Beste Nieuwe Nederlands Oorspronkelijke Musical: Blind Date – De Theater BV
 • Eventim Publieksprijs Beste Familiemusical 2023: Assepoester
 • VriendenLoterij Publieksprijs Beste Musical 2023: Les Misérables

Bos Theaterproducties presenteert De Ongeplukte Zusters van Almere county

Komend theaterseizoen brengt Bos Theaterproducties De Ongeplukte Zusters van Almere county naar het theater. Een hilarische muzikale komedie die voortborduurt op het werk van Jane Austen. Ilse Warringa tekent voor het script en zal tevens te zien zijn in de voorstelling, naast Plien van Bennekom, Rop Verheijen, Wart Kamps en Bart Rijnink. De regie is in handen van Timothy de Gilde.

Ilse Warringa: “Momenteel schrijf ik het script en het is heer-lijk! Ik dompel me helemaal onder in het Engelse landhuizensfeertje. In de voorstelling gaan we twee eeuwen terug de tijd in en daar weef ik dan thema’s uit de huidige tijd doorheen. Dus verwacht wapperende jurken, smachtende boezems, prinsen op witte paarden, pruiken en balavonden maar ook gesprekken over bijvoorbeeld grensoverschrijdend gedrag en consent. Ik vind niets leuker dan het beschrijven van menselijk gedrag en het op de korrel nemen van de tijdgeest. Daarnaast kijk ik er ontzettend naar uit om met deze club mensen op tournee te gaan!

In De Ongeplukte Zusters volgt het publiek drie zussen en hun moeder in hun zoektocht naar de ware liefde. De oudste en verstandigste zus laat zich leiden door sense, de romantische middelste verlangt naar een leven vol sensibility en de jongste smacht naar vurige begeerte. Maar strookt dit wel met de tijd van nu? Kan er nog wel ouderwets gehunkerd, veroverd en versierd worden? Staan we in onze zoektocht naar een partner nog wel in contact met onze hartstocht of stellen we te hoge eisen? Hoe maak je elkaar, anno 2023, het hof? Wachten de zussen als muurbloempjes af tot ze geplukt worden door Mister Darcy of nemen ze het heft in eigen handen tijdens dé balavond van de eeuw?

De Ongeplukte Zusters is van 4 oktober 2023 t/m 2 maart 2024 te zin in diverse theaters in Nederland en gaat op 23 oktober 2023 in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Rep en Roer Musicals zoekt jongens en meisjes voor inzingen schoolmusical 2024

Rep en Roer Musicals maakt afscheidsmusicals voor de basisschool. Elk jaar maakt Rep en Roer een nieuwe productie die door scholen in het hele land wordt uitgevoerd. De cd waar de scholen mee oefenen, wordt ingezongen door kinderen. Hiervoor is Rep en Roer op zoek naar jongens (11 t/m 14) en meisjes (11 t/m 13) die…

 • … ervaring hebben met solozang in een (semiprofessionele) musical en/of popmuziek.
 • … (voor jongens) nog niet de baard in de keel hebben.

De opnames vinden plaats in de studio in Utrecht. Het zal zijn in de weekenden van 9 – 10 september, en van 16 – 17 september. Welke dag precies is in overleg te bepalen. De opnamesessie zal ongeveer vier uur in beslag nemen. Alle kinderen worden los van elkaar opgenomen. De ouders kunnen geheel of gedeeltelijk bij de opname aanwezig zijn, als ze dat willen. Er worden tien liedjes ingezongen. De bedoeling is dat je je goed op de opnamedag voorbereidt: je krijgt een ingezongen voorbeeld van de liedjes toegestuurd en die studeer je zelfstandig in, zodat je ze door en door kent voordat de opnames beginnen.

Het is in principe een vrijwillige opdracht, voor kinderen die het leuk vinden om studio- ervaring op te doen. De kinderen ontvangen een kleine vergoeding en de ouders een reiskostenvergoeding. Als je belangstelling hebt, stuur dan een mailtje met je naam, leeftijd en ervaring. Stuur daarnaast een opname of een link naar een YouTube-filmpje mee waarop je goed te horen bent en in het Nederlands zingt.

Als je zelf een mailtje stuurt: zet het mailadres van je ouders in de cc, zodat Rep en Roer weet dat zij akkoord zijn met je aanmelding. Reageren kan t/m zondag 21 mei 2023. Uiterlijk 4 juni ontvang je een reactie. Je kunt je mailtje sturen naar: info@repenroer.nl t.a.v. Meike Veenhoven.

Sanne Franssen te zien in Musicals Gone Mad

Tijdens De Bonte Avond van het musicalseizoen treden verder de volgende namen op in de genderswapped all male cast: Soraya Gerrits, Nurlaila Karim en Marisa van der Meer. Met al dit talent belooft Musicals Gone Mad ook dit jaar weer het hoogtepunt voor musicalliefhebbers te worden!

Het creatieve team achter Musicals Gone Mad bestaat uit Bart Mijnster (liedteksten), Aron Bruisten (muzikale supervisie en liedteksten), Robbert van den Bergh (regie en presentatie) en Marinus de Graaf (vormgeving en productie).

Kaarten voor de voorstelling op 12 juni in het DeLaMar West zijn nu in de verkoop via www.delamar.nl

Bezoek voor meer info www.musicalsgonemad.nl

DeLaMar trakteert op 12,5 jaar gratis theater

Het Amsterdamse theater DeLaMar opende 12,5 jaar geleden officieel haar deuren. Sindsdien kunnen bezoekers genieten van o.a. toneel-, cabaret- en musicalvoorstellingen. Om dit jubileum te vieren, nodigt DeLaMar op zaterdag 27 mei 2023 theaterliefhebbers uit voor een heus verjaardagsfeestje. Met als hoogtepunt: een speurtocht door het theater naar 12,5 jaar gratis theaterbezoek! Om 14:00 uur wordt het feestelijke startschot gegeven aan de Marnixstraat. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Tijdens het verjaardagsfeest op zaterdag 27 mei zijn er in de foyers van het theater waardevolle garderobehangers verstopt. De gelukkige vinders van deze hangers winnen een jaar lang gratis DeLaMar, met toegang tot het diverse aanbod aan voorstellingen. Twaalf garderobehangers geven recht op één jaar lang gratis theater en een dertiende staat gelijk aan een half jaar: bij elkaar dus 12,5 jaar. Om 14:00 uur wordt het startschot gegeven, gaan de deuren van het theater open en kunnen liefhebbers op zoek naar deze bijzondere prijzen.

Ook als je niet één van de gelukkige vinders bent is er een hoop te beleven op deze feestelijke dag. Ga op de foto in Mamma Mia!-stijl, dans in de silent disco van Grease, win mooie prijzen in de SIX wervelwind cabine en nog heel veel meer. Natuurlijk hoort er bij een jubileum ook taart en gaan alle bezoekers naar huis met mooie jubileumvoordelen.

Voordat op 28 november 2010 de deuren van DeLaMar geopend werden als het theater zoals we dat nu kennen, kende het pand al een rijke geschiedenis. Vanaf 1887 was het gebouw bestemd voor lager onderwijs en in de jaren dertig werd het gebruikt als pakhuis voor het opslaan van decors uit de Stadsschouwburg. Op dat moment kreeg de plek al een connectie met theater. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het een opbergplaats van de Duitse bezetters en brandde het gedeeltelijk uit door een aanslag in 1945. Na de oorlog kocht architect Piet Grossouw het gebouw, om een mooie speelplek te creëren voor zijn vrouw, cabaretière Fien de la Mar, en noemde het theater De la Mar als eerbetoon aan zijn schoonvader.

Echt rendabel bleek het theater met vooral voorstellingen van Fien niet en in 1952 neemt Wim Sonneveld de leiding samen met Piet Meerburg en Paul Kijzer op zich. Met de hoop dat andere artiesten zich ook durfden aan te sluiten en zich niets meer zouden aantrekken van de legende in de theaterwereld dat er een vloek op het theater rustte vanwege het oorlogsmonument voor deur. Het theater kreeg de naam ‘Nieuwe De la Mar Theater’, tot ongenoegen van Fien de la Mar.

Decennia later werd Joop van den Ende aangetrokken om nieuw leven in het theater te blazen. Voor de uitbreiding naar twee zalen moesten een klein hotel en zeven appartementen plaatsmaken. Na een uitdagende bouwperiode in de smalle straten van centrum Amsterdam, opent Koningin Beatrix op 28 november 2010 het theater. Een cultuurhuis waarin het aanbod van kwalitatief en aantrekkelijk theater samenvalt met het stimuleren van talent en cultureel ondernemerschap, naar het initiatief van Joop en Janine van den Ende en de VandenEnde Foundation.

Naast de locatie in het centrum van Amsterdam met twee zalen, is in 2020 de locatie in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer geopend: DeLaMar West. Deze tweede locatie richt zich nog meer op de ontwikkeling van jonge theatermakers en nieuwe voorstellingen en biedt met een kleinere zaal o.a. werkplaatsvoorstellingen aan die doorontwikkeld kunnen worden voor de grote zaal.

Het 12,5 jarig jubileum van DeLaMar wordt op zaterdag 27 mei gevierd op de Marnixstraat 402 in Amsterdam. Om 14:00 uur gaan de deuren open en start de zoektocht naar de unieke garderobehangers en de activiteiten. De feestelijkheden duren tot 17:00 uur.

Header: ©Musicals Gone Mad, ©Mark Engelen i.s.m. Studio ROOM

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *