Musicalnieuws week 8
Nieuws

Nieuwsoverzicht week 8

Het musicalnieuws van week 8. Wat is er afgelopen week allemaal gebeurd in de theaterwereld?

Bertrie Wierenga in spektakelmusical De Tocht

De van oorsprong uit Friesland afkomstige Bertrie Wierenga zal vanaf oktober 2023 ook wekelijks in  spektakelmusical De Tocht te zien zijn. Bertrie wordt alternate voor Nandi van Beurden, die in de voorstelling de hoofdrol van Annet speelt. ‘Onderdeel uit maken van zo’n geweldige voorstelling, was nog iets dat op mijn wensenlijstje stond’ laat Bertrie Wierenga weten. ‘Ik ben in Leeuwarden geboren en in Friesland opgegroeid. Ik ga dus terug naar mijn roots’.

Bertrie kreeg als geboren Friezin (Hardegarijp, Fries: Hurdegaryp) haar portie mee van de Elfstedengekte. “Mijn vader, die nu 76 is, heeft de Elfstedentocht maar liefst vier keer geschaatst. Daar kan hij nog altijd mooi over vertellen. Je merkt dan pas echt goed wat een enorm nationaal evenement het is. Zelf ben ik geen fanatiek schaatser, maar ik moet eerlijk zeggen: als ik ijs zie, kriebelt het wel. Dan trek ik toch een baantje op de vaart waar de woonboot van mijn partner en mij ligt. En als ik al die mensen zie schaatsen krijg ik altijd kippenvel. Dat Friese zit klaarblijkelijk toch echt in mijn DNA”. 

Het is voor Bertrie niet de eerste keer dat ze de kans krijgt om in een musical te spelen. Tegelijk met het aanbod van haar rol als Shanti in Goede Tijden Slechte Tijden kreeg ze kans op een grote rol in een Nederlandse musical. “Ik moest toen een keuze maken omdat ik me niet in twee grote projecten tegelijk wilde storten. De keuze is toen gevallen op GTST, dat ik dat nu kan combineren met wekelijks opgaan als Annet is natuurlijk ultiem!

Victor Lammertijn in ensemble van Vlaamse Rapunzel de Musical

Victor Lammertijn is toegevoegd aan de cast van de Vlaamse versie van Rapunzel de Musical van de Vlaamse producent Deep Bridge. De acteur zal deel uit gaan maken van het ensemble van de productie. Victor wist als een van de kandidaten van Op zoek naar… de finale van het programma te behalen. In de sing-off ging de strijd tussen Victor en Tristan waarna Tristan de winst behaalde.

Naast Victor laat Deep Bridge weten dat Belle van der Pijl, Ian Schelfaut, Pim de Jonghe, Jonas Steppe en Ulrieke Storme toegevoegd zijn aan de cast.

Stany Crets heeft een nieuwe, eigentijdse versie van het geliefde sprookje van de gebroeders Grimm geschreven, Ad Van Dijk is verantwoordelijk voor de muziek, Joris van Veldhoven voor de sprookjesdecors en de rol van Rapunzel is voor Helle Vanderheyden. Rapunzel is vanaf 26 maart tot en met 22 april te zien in Stadsschouwburg Antwerpen, Trixxo Theater Hasselt en Capitole Gent.

David van den Tempel komende tijd te zien in Zo vader, zo zoon

De komende tijd zal David van den Tempel te zien zijn in de komedie Zo vader, zo zoon van Jon van Eerd. De acteur zal afwisselend met Zjon Smaal de rol van Harrie Junior op zich gaan nemen. Eind december nam Zjon Smaal de rol van Harrie Junior al over van Joey Schalker die helaas wegens persoonlijke omstandigheden niet kan spelen.

David van den Tempel is dit seizoen te zien in De schippers van de Kameleon en speelde in de afgelopen jaren in onder andere Titanic, Haal het doek maar op, Evita en The Full Monty.

Zo vader, zo zoon ging op 30 oktober in première in het Zaantheater in Zaandam. De andere rollen naast Jon van Eerd worden vertolkt door Nandi van Beurden, Arie Cupé en Suzanna Pleiter.

Een nieuw concept voor Uitmarkt 2023

De Uitmarkt in haar huidige vorm past niet meer bij deze tijd en is aan vernieuwing toe. Dit blijkt uit onderzoek naar het bestaansrecht van de Uitmarkt dat Stichting Uitmarkt heeft laten uitvoeren onder betrokkenen uit de sector, overheden en financiers.

Een uitmarkt op één centrale plek sluit niet meer aan bij het doel om een breed en divers kunst- en cultuuraanbod bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen” is één van de slot conclusies uit het onderzoek. Ook de vorm van kraampjes en folders past niet in het digitale en duurzame tijdperk. Waar de instellingen en makers in de begindagen van de Uitmarkt, het festival hard nodig hadden hun doelgroep te bereiken, hebben zij inmiddels verschillende online middelen om dit zelf te doen. Tijd dus voor een nieuw concept.

Er wordt op dit moment een nieuw concept voor een cultureel weekend ontwikkeld met betrokken partijen zoals overheden, de publieke omroep, producenten, financiers en vooral met de betreffende sector. Er vindt dit jaar dus geen Uitmarkt plaats op het Museumplein met kraampjes en een hoofdpodium. De stichting presenteert eind april 2023 het vernieuwde concept voor de opening van het cultureel seizoen.

Ensemble Aïda bekend

Afgelopen week maakte Stage Entertainment de namen bekend van het ensemble van Aïda. We lichten er een paar voor jullie uit. Zo zal Natascha Molly deel uit maken van het ensemble én is ze cover Amneris. Tjindjara Metschendorp zal te zien zijn als Farao, maar ze is ook cover Aïda en Kandake. Roman van der Werff is cover Radames en Zoser. De rest van het ensemble kun je hier zien!

Spektakel-musical 40-45 vanaf 2024 exclusief in Barneveld te zien

Studio 100 heeft vorige week bekendgemaakt dat de spektakel-musical 40-45 vanaf september 2024 in Nederland te zien zal zijn. Het was Joop van den Ende die producent Gert Verhulst overtuigde om deze unieke voorstelling ook in ons land te spelen. Studio 100 is ervan overtuigd dat het verhaal van deze donkere periode absoluut verteld moet blijven worden en brengt daarom een aangepaste versie die zich in Rotterdam afspeelt. 40-45 belooft een spectaculaire voorstelling te worden over vriendschap in tijden van oorlog en over wat polarisatie teweeg kan brengen tussen mensen. Het vernieuwende technische concept met rijdende tribunes zorgt ervoor dat de toeschouwers het verhaal op een intense manier zullen beleven. De voorstelling zal exclusief te zien zijn in de Midden Nederland Hallen in Barneveld, het verhaal van de voorstelling speelt zich af in Rotterdam.

De Tweede Wereldoorlog betekende voor ons land een zwarte bladzijde in de geschiedenis en heeft op een ingrijpende manier zijn stempel gedrukt op onze samenleving. Het is een tragedie die nooit vergeten mag worden. Studio 100 wil daarom absoluut deze spectaculaire en intense voorstelling naar Nederland brengen met steun van Joop van den Ende.

Om het verhaal van 40-45 te vertellen werd een innovatief concept ontwikkeld met rijdende tribunes. Het publiek zit zowel letterlijk als figuurlijk midden in de voorstelling en dat zorgt ervoor dat je helemaal wordt meegezogen in het verhaal. Daarnaast passeert er ook een echte trein door de zaal, stort er een vliegtuig neer en zijn de toeschouwers te gast op een groot dansfeest met de swingende muziek uit de jaren ’40. Meer dan 80 acteurs op de bühne zorgen voor een unieke voorstelling die omwille van technische hoogstandjes niet gespeeld kan worden in een regulier theater, maar enkel in een theaterhal die groot genoeg is om deze immense productie te kunnen huisvesten. Die hebben we met de Midden Nederland Hallen in Barneveld gevonden.

Auditie doen? Dat kan! Meer info vind je hier.

Header: ©Dorian Bindels, ©Uitmarkt, ©AvroTros

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *