Nieuws

Nieuwsoverzicht week 8

Het musicalnieuws van week 8. Wat is er afgelopen week allemaal gebeurd in de theaterwereld.

Wilfred Genee verrast Albert Verlinde met Award voor Jesus Christ Superstar

Voor de verkoop van meer dan 150.000 tickets heeft de rockmusical Jesus Christ Superstar een VVTP Diamanten Ticket Award ontvangen. Tijdens de TV uitzending van Vandaag Inside verraste presentator Wilfred Genee zijn gast Albert Verlinde met deze award, een prijs die in het leven is geroepen door de Vereniging Vrije Theater Producenten.

‘Dit hebben ze goed voor me geheimgehouden,’ laat producent Albert Verlinde weten. Met Jaco Kaasschieter en Matthijs Bongertman is hij de succesvolle producent van de iconische musical Jesus Christ Superstar. ‘Begin deze maand kregen we al te horen dat er 125.000 tickets zijn verkocht. Dat we zo snel op de 150.000 zouden zitten, is ook voor mij een grote verrassing. Dit maakt me heel blij. En trots op het fantastische team. Want deze award is voor iedereen die voor of achter de schermen werkt. Omdat zij zich iedere dag weer zo inzetten, staat er een geweldige productie waar het publiek dus graag kaarten voor koopt.’

Het is ongekend voor Nederland dat een musical, een maand na de première, al 150.000 tickets heeft verkocht. Uniek aan deze theaterproductie is dat het publiek op het podium kan zitten. Op de zogeheten Superseats zit je letterlijk midden in de voorstelling.

 Voor meer info en kaartverkoop: www.jesuschristsuperstar.nl

Musical De 3 Biggetjes feestelijk in première

Gisteren is in het Nieuwe Luxor theater in Rotterdam de sprookjesmusical De 3 Biggetjes in première gegaan. Onder het toeziend oog van vele bekende Nederlanders en hun kinderen speelden Marthe, Hanne en Julia met verve hun rol van de biggetjes Knirri, Knarri en Knorri. De musical De 3 Biggetjes is een kleurrijke voorstelling vol humor, spanning en een vleugje romantiek. Naast Marthe, Hanne en Julia spelen ook Marie Verhulst (konijn Pluisje) en Nurlaila Karim (mama Big) mee. De drie wolven Willy, Waldo en Wuppert worden gespeeld door Michiel De Meyer, Gio Kemper en Louis Thyssen.

Het enthousiaste publiek in Rotterdam kon niet genoeg krijgen van de voorstelling en de vele liedjes die erin worden gezongen. Ook Marthe, Hanne en Julia genoten intens van de show. Voor hen was het hun eerste musical. ‘Twee weken geleden speelden we de eerste shows al in België,’ laat Marthe weten. ‘Het was fantastisch om te zien hoe groot het enthousiasme was. Ook Hanne genoot van deze feestelijke middag. ‘We hebben al ervaring met theatershows, maar een musical als De 3 Biggetjes is iets heel anders en is een geweldige nieuwe ervaring. Ik verheug me op de komende maanden waarin we hopelijk heel veel fans gaan zien.’ Julia droomt er al jaren van om in deze musical te spelen. ‘Dit stond echt op mijn wensenlijst en die droom is nu uitgekomen.

De musical De 3 Biggetjes speelt de komende tijd nog in Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Den Haag, Breda, Leeuwarden, Apeldoorn en Heerlen. Inmiddels zijn er al meer dan 160.000 kaarten van De 3 Biggetjes in Vlaanderen en Nederland verkocht.

Kijk snel op de website voor meer informatie en kaartverkoop.

Ride the Cyclone komt naar Nederland

Een moderne musical met een bijzondere twist: de door TikTok populair gemaakte musical Ride the Cyclone komt naar Nederland! Kersverse musicalgroep Kippenhok Musicals speelt deze Engelstalige show op 22 en 23 juni 2024 in theater De Lindenberg in Nijmegen. 

In deze wervelwind van een musical strijden 6 tieners om een tweede kans: de kans om weer tot leven te komen. Na een verschrikkelijk achtbaanongeluk zijn deze leden van een schoolkoor in limbo terechtgekomen met een mechanische waarzegger. Ze vertellen elkaar (en het publiek) hun diepste gevoelens. Een show vol humor en verschillende muziekstijlen, op de planken gezet door een kleine en hechte cast. Geregisseerd door Kim van Zomeren. 

Kaarten voor deze voorstelling zijn 18 euro en te koop via de website van De Lindenberg.

Nieuwe Nederlandse musical 'Koud Vuur' in de maak

OpusOne en MusicalMakers werken samen aan de ontwikkeling van de splinternieuwe musical: Koud Vuur. Het script en de eerste composities van deze ‘musical in wording’ worden binnenkort met drie leesvoorstellingen getoond aan publiek, dat daarmee het ontwikkelen van een nieuwe musicalproductie vanaf het begin meemaakt en zo onderdeel wordt van het creatieproces.

Beide organisaties zetten zich in voor de ontwikkeling van nieuwe Nederlandse musicals. Zo willen zij talent en nieuwe verhalen een podium geven. De inspiratie van deze productie komt voort uit de ongemakkelijke driehoeksverhouding tussen de Molukken, Indonesië en Nederland, gegoten in een origineel eigentijds verhaal. Het laat zien hoe de ingrijpende nasleep van het koloniale tijdperk nog steeds voelbaar is in het leven van jonge mensen, hier en nu.

Een jong stel gaat in relatietherapie. Ellen is wit, Mingus is Moluks, al voelt hij zich compleet Nederlands. Hij heeft zijn hele leven al last van plotselinge woede-uitbarstingen. Gedrag dat hij maar al te goed kent van zijn vader, waarmee hij alle banden heeft verbroken. Met hulp van de relatietherapeute Janine, die zelf Indonesische roots heeft, probeert het stel hun problemen onder ogen te zien. Het verleden laat zich niet langer wegduwen en Mingus begint te begrijpen hoeveel invloed zijn afkomst op hem heeft. Hoeveel trauma heeft hij geërfd van de generaties voor hem? Is zijn relatie met Ellen nog te redden?

Voor meer informatie bezoek je de website van OpusOne.

Unieke ochtendvoorstelling maakt groot verlangen naar Elfstedentocht voelbaar!

Na 15 legendarische Elfstedentochten (sinds 1909), waar zo’n 240.000 deelnemers in totaal bijna 48 miljoen kilometer schaatsten, is het bijna 10.000 dagen geleden sinds de laatste Tocht werd gereden. Op 21 februari om 05.00 uur verzamelden zich meer dan 1.000 Elfstedenveteranen en Elfstedenfanaten samen met hun kinderen en kleinkinderen in de startkooi in het Friso Theater Leeuwarden. Hun missie? De magie van de Elfstedentocht herbeleven en doorgeven aan de volgende generaties. Voor het eerst in de geschiedenis van de musical werd een voorstelling opgevoerd in de vroege ochtend. Deze ongebruikelijke timing is nauw verbonden met de start van de echte Elfstedentocht. De makers van Musical “De Tocht” geloven dat dit vroege aanvangstijdstip de totale beleving nog intenser maakt, in lijn met het startmoment van de legendarische Elfstedentocht – een overtuiging die vandaag werd bevestigd. Tijdens het Elfstedenontbijt werd er uitgebreid nagepraat over de voorstelling, maar ook over de onvergetelijke herinneringen aan de afgelopen tochten.

Een van de aanwezige Elfstedenveteranen was Acronius Hettinga uit Kleasterlidlum, die vandaag het toneel betrad met zijn vrouw, dochter en zeven kleinkinderen. Hij heeft zes keer de Elfstedentocht gereden waarvan twee keer onofficieel. Met trots draagt hij vier kruisjes met zich mee, hoewel het er eigenlijk vijf hadden moeten zijn – in ’63 wist hij niet de finish te halen. Voor de familie Hettinga heeft de Elfstedentocht een bijna heilige status; volgens ‘pake’ kom je niet in de hemel als je de Tocht niet hebt gereden.

Het doorgeven van de herinnering aan de Elfstedentocht aan toekomstige generaties staat centraal in Musical De Tocht. Deze ochtend is dat bijzonder goed gelukt, met meer dan 300 jongeren onder de 18 jaar in de zaal die allemaal werden meegenomen in de betovering van dit historische evenement.

Musical De Tocht is nog te zien tot en met juni 2024. Tickets zijn verkrijgbaar via musicaldetocht.frl 

Header: ©Musical De Tocht, ©OpusOne

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *