musicaloverzicht week 47
Nieuws

Nieuwsoverzicht week 47

Het musicalnieuws van week 47. Wat is er afgelopen week allemaal gebeurd in de theaterwereld?

Eerste hoofdrolspelers Musical De Tocht bekend

Over iets minder dan een jaar gaat Musical De Tocht in Leeuwarden in première. De producent heeft vandaag de eerste drie hoofdrolspelers bekendgemaakt. Nandi van Beurden, Wolter Weulink en Thijs Meester zullen vanaf oktober 2023 de Elfstedentocht tot leven brengen. 

Nandi en Wolter spelen twee van de vijf vrienden. Nandi van Beurden is met hoofdrollen in The Sound of Music en Dagboek van een Herdershond een grote naam in de musicalwereld. ‘’Ik was zes jaar toen de laatste Elfstedentocht is geschaatst,’’ zegt Nandi. ‘’Ik kan me daar eigenlijk niets meer van herinneren, maar ben wel altijd geïntrigeerd geweest. De Elfstedentocht is onderdeel van de Nederlandse cultuur. Ik verheug me er enorm op om die Elfstedenmagie te voelen in het theater.’’

Wolter Weulink, is bekend van onder andere Dolfje Weerwolfje, Het Verzet Kraakt en 14, het theater- spektakel over Johan Cruijff. Hij speelt de rol van Sjoerd en is al druk in voorbereiding. ‘’In januari 2023 reis ik af naar de Weissensee in Oostenrijk om daar de alternatieve Elfstedentocht te schaatsen,’’ laat Wolter weten. ‘’Om me in te leven in het verhaal, maar ook om te trainen.’’

Thijs Meester is tot nu toe vooral in Friesland bekend. In de afgelopen jaren speelde hij in veel Friese theatervoorstellingen en in kinderprogramma’s op Omrop Fryslân. Hij won een Gouden Gurbe, een soort Friese Oscar, voor zijn dubbelrol in Smorro. In Musical De Tocht speelt hij de rol van Jelmer, een elfsteden-veteraan die tegen beter weten in nog één keer de finish op de Bonkevaart wil halen. 

Musical de Tocht gaat op 1 oktober 2023 in Leeuwarden in première. Kaarten zijn hier te koop.

Alvast een voorproefje? Bekijk dan onderstaande video waarin Nandi en Wolter het nieuwe nummer ‘Waar ben jij’ zingen.

Marjolijn Touw, Esmée Dekker, William Spaaij en Jonathan Vroege in Grease

Vandaag heeft Albert Verlinde Theater de eerste namen bekendgemaakt die in de klassieker Grease de hoofdrollen zullen vertolken.  Marjolijn Touw (schooldirecteur), Esmée Dekker (Rizzo), William Spaaij (Vince Fontaine) en Jonathan Vroege (Kenickie) zijn vanaf het voorjaar 2023 in deze iconische musical te zien. 

Later wordt duidelijk wie de rol van Danny en Sandy gaan spelen. Vanaf 23 december is er bij AVROTROS op NPO 1 namelijk het televisieprogramma Op zoek naar Danny en Sandy te zien. Het is voor het eerst dat de talentenjacht twee kandidaten zoekt. Na zeven afleveringen zal bekend worden wie deze rollen zullen gaan mogen vervullen.

Vanaf het voorjaar 2023 reist Grease langs de Nederlandse theaters. Het is dan 45 jaar geleden dat de filmversie de wereld veroverde. De voorstelling is een feest voor jong en oud met een cast van 24 grote talenten, een live orkest en natuurlijk alle hits.

Klik hier voor meer informatie en kaartverkoop.

Elise Berends, multitalent achter Robin Hood de musical (NJMT)

Op 14 januari 2023 gaat Robin Hood de musical, de nieuwe voorstelling van het Nationaal Jeugd Musical Theater, in première. Het creatieve brein en de artistieke leiding achter deze productie is Elise Berends (38), een uitzonderlijk multitalent. Het komt zelden voor dat een productie door één en dezelfde persoon wordt gecomponeerd, geschreven én geregisseerd. Daarnaast is ze zelf ook altijd actief bezig met het ontwerpen en maken van kostuums, props en decor.

Mensen vragen mij vaak of het ten goede komt aan de productie om alle disciplines bij één persoon te houden. Maar ik denk dat het niet uitmaakt hoeveel petten je op hebt bij het maken van een voorstelling. Wel maakt het uit of je telkens opnieuw afstand kan nemen, kritisch kan kijken, en dingen van mensen aan kan nemen. Dat kan ik heel goed. Ik ben zelf al een behoorlijk kritisch iemand, maar ik heb daarnaast ook nog een team om me heen van mensen die me daar bij helpen. Als die zinvolle dingen zeggen, gooi ik met gemak de hele boel om. En we kunnen ons daarnaast als kleine producent natuurlijk ook geen dure extra krachten veroorloven en is het soms gewoon efficiënter als ik het zelf doe.”, aldus Elise.

Mijn passie en kracht liggen echt bij het maken van musicals én het lesgeven aan en begeleiden van de volgende generatie. Als docent, artistiek leider en maker kan ik alles kwijt wat ik in mijn carrière heb geleerd én waar ik mij persoonlijk voor wil inzetten. Dat geeft erg veel voldoening. Vooral het interdisciplinaire aan het genre maakt musical voor mij zo interessant.”, vertelt ze enthousiast.

Benieuwd naar de nieuwste productie van Elise? Robin Hood de musical speelt van 7 januari tot en met 4 juni in 30 theaters door het hele land, en gaat op 14 januari in première in Het Zaantheater te Zaandam. Voor de volledige speellijst klik hier.

Richard Groenendijk verrassende artiest tijdens Musical Cruise 2023

Richard Groenendijk zal, naast de al eerder aangekondigde Pia Douwes en Stanley Burleson, te zien zijn tijdens de Musical Cruise 2023. De spectaculaire Musical Cruise 2023 vaart van 10 tot en met 17 juni 2023 een bijzondere route van Barcelona naar Civitavecchia (Rome). Tijdens de cruise, georganiseerd door ‘musicalprofessor’ Maxim Bezembinder in opdracht van cruiseorganisatie Zeetours, zullen de sterren, ondersteund door een vermaard musicalensemble en top-pianist Billy Maluw, verschillende optredens verzorgen.

De all-inclusive Musical Cruise 2023, inclusief vluchten, transfers, dranken- en internetpakket en fooien, is uitsluitend te boeken via reisorganisatie Zeetours. Meer informatie en de mogelijkheid om te reserveren vind je hier.

Cast spektakelmusical Red Star Line van Studio 100 compleet

Vandaag stelt Studio 100 de laatste namen voor van de hoofdcast van de spektakelmusical Red Star Line. Zo zullen Marleen Merckx en musicalster Vera Mann, die speciaal voor deze rol overkomt vanuit Nederland, de rol van Rosalie spelen. Daarnaast deelt Free Souffriau haar rol van Martha met het jonge talent Laura Seys. Peter Thyssen en Jan Schepens kruipen in de huid van Jef. Ook de rest van de hoofdcast en het ensemble wordt ingevuld met sterke namen.

Naast deze nieuwe namen was reeds bekend dat Jelle Cleymans en Jonas Van Geel ook aan boord zijn. Voor Marie werden Lotte Stevens en Ianthe Tavernier aangetrokken. Samen vormen Jan en Marie het koppel dat centraal staat in deze musical.

Ik ben heel tevreden met de groep acteurs die we voor de hoofdcast en het ensemble van Red Star Line hebben kunnen verzamelen. Het is een mooie mix van ervaren topacteurs en nieuwe talenten. Nu is het aftellen naar de start van de repetities in januari en dan uiteraard naar de grote wereldpremière op 19 maart 2023!” aldus Gert Verhulst

Red Star Line is de grote opvolger van de iconische succesmusical 40-45. Op dit moment zijn er al meer dan 100.000 tickets de deur uit. De wereldpremière zal plaatsvinden op 19 maart 2023. Meer informatie vind je hier.

Header: ©LucasKemper©Studio 100, ©Bob Awick

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *