Nieuws

Nieuwsoverzicht week 45

Het musicalnieuws van week 45. Wat is er afgelopen week allemaal gebeurd in de theaterwereld?

Wegens groot succes komt Blind Date in december terug naar DeLaMar

De met sterren overladen nieuwe Nederlandse musicalcomedy Blind Date komt wegens groot succes terug naar DeLaMar. De extra voorstelling met Freek Bartels, Brigitte Heitzer en Sanne Franssen is te zien op zondagmiddag 11 december om 14:30 uur. De kaartverkoop is op dit moment al geopend.  

“Na alle mooie recensies en lovende woorden die Blind Date na de première vorige maand mocht ontvangen, hadden we niet gedacht ook nog eens zo snel weer terug te zijn in het prachtige DeLaMar,” zegt producent Christian Seijkens. “Het is in deze bijzondere tijden een groot compliment voor iedereen die zo hard en met zoveel liefde aan deze voorstelling heeft gewerkt.”

Blind Date ging op 10 oktober 2022 in première en is nog t/m 23 december te zien in heel Nederland. Wil je weten wat wij van Blind Date vonden en of het de moeite waard is om kaartjes te kopen, lees dan snel onze recensie.

Meer informatie vind je op de website.

Twee winnaars voor Nederlandse Loterij in Beweging Prijs 

De Nederlandse Loterij in Beweging Prijs, de grootste maatschappelijke bewegingsprijs van Nederland, kent dit jaar twee winnaars. Stichting KLABU en theaterproductie Laat Het Licht Aan delen de geldprijs van 50.000 euro en ontvangen ieder 25.000 euro voor hun initiatief.  

De Nederlandse Loterij in Beweging Prijs is een juryprijs. Na pitches van de vier genomineerden besloot de vijfkoppige jury bestaande uit Fien Vermeulen, Pieter van den Hoogenband, Hugo Borst, Marjan Olfers en Hedy d’Ancona, dat er echt sprake was van twee gelijkwaardige winnaars, waarna besloten werd dat de prijs gedeeld moest worden. Pieter van den Hoogenband gaf aan dat de beslissing niet gemakkelijk was “Alle vier de nominaties waren erg goed, maar de twee winnaars behandelen onderwerpen die maatschappelijk relevant zijn. De mentale gezondheid van jongeren baart ons zorgen en initiatiefnemer Jarno Korf zet zijn eigen ervaring op een hele krachtige manier in om jongeren depressie te laten herkennen. KLABU is een uniek initiatief: sport kan op zichzelf aangewezen jongeren perspectief bieden op een toekomst. Het sprak mij ook persoonlijk aan, want ik ken verschillende topsporters die als asielzoeker in Nederland begonnen zijn, bijvoorbeeld Siffan Hassan.”

Laat Het Licht Aan

De voorstelling ‘Laat Het Licht Aan’ wordt opgevoerd op middelbare scholen door het hele land. De nominatie geeft een heel andere invalshoek aan in beweging komen, maar past erg goed binnen de missie van de prijs om Nederland gelukkig, gezond en sportief te maken. “We proberen eraan bij te dragen de energie en motivatie om te bewegen terug te vinden door de focus te leggen op depressiepreventie. Door daadwerkelijk te sporten, na het terugvinden van die energie en motivatie, gaat vervolgens de eigenwaarde nog verder omhoog”, vertelt initiatiefnemer Jarno Korf (25), die de voorstelling schreef op basis van zijn eigen ervaringen met depressies in de puberteit. 

“Het Ontzet van Coevorden” locatiemusical met René van Kooten, Raymond Kurvers en Robin van den Heuvel

Op 3 december a.s. gaat de musical “Het Ontzet van Coevorden” van Homemade Productions in première, met in de hoofdrollen René van Kooten, Raymond Kurvers en Robin van den Heuvel. Verder een cast van zo’n twintig lokale en regionale acteurs in een voorstelling die is geschreven door Dick van den Heuvel, en gecomponeerd door Fons Merkies en Jeroen Sleyfer. Het is niet alleen het verhaal van 350 jaar geleden toen Coevorden werd ingenomen door een gruwelijke bezetter uit het Oosten. Het zijn vooral de geschiedenissen van mensen die ineens worden geconfronteerd met overheersing, geweld en oorlog.

In de Hervormde Kerk van Coevorden zal de voorstelling een viertal keren te zien zijn. Daar, op die plek, ligt ook de schoolmeester en koster Mijndert van der Thijnen begraven. Hij was in 1672 (het Rampjaar) degene die inlichtingen verzamelde over de troepenbeweging van Bisschop Bernhard von Galen uit Münster. En met die informatie wist hij Generaal Carl von Rabenhaupt ervan te overtuigen dat Coevorden bevrijd kon worden. Het was een listige operatie die alleen maar kon slagen vanwege de grote solidariteit in de bevolking van de stad.

Voor theatermaker Dick van den Heuvel waren de overeenkomsten tussen dat wat er dit jaar in Kiev en Oekraïne gebeurt zo groot dat hij de menselijke (en onmenselijke) verhalen over die verschrikkelijke oorlog gebruikte om een beeld te schetsen van hoe het destijds geweest moest zijn in de Drentse stad. De overeenkomsten zijn groot… ook in 1672 was er een machtswellusteling die aanspraak maakte op grondgebied, en dacht dat hij zijn doel kon bereiken door het inzetten van geweld. 

Audities voor ‘Pretty Woman’ van Stage Entertainment Nederland

Deze week plaatste Stage Entertainment Nederland een auditie-oproep voor de musical Pretty Woman. De audities zullen plaatsvinden tussen december 2022 en januari 2023 en de musical zal in seizoen 2023/2024 gaan spelen. 

Pretty Woman is gebaseerd op de gelijknamige film uit 1990, met Richard Gere en Julia Roberts. Het verhaal gaat over de prostitué Vivian Ward, die door zakenman Edward Lewis wordt ingehuurd om hem te vergezellen bij zakelijke bijeenkomsten. Tijdens hun week samen ontwikkelt hun relatie steeds verder.

De musical, met muziek van Bryan Adams, ging in 2018 in premiére in Chicago en heeft ongeveer een jaar op Broadway gespeeld. Stage Entertainment Germany heeft deze musical in 2019 al in Hamburg op de planken gezet. 

Op de website vind je meer informatie over de rollen en het aanmeldformulier.

Header: ©Homemade Productions, ©Nederlandse Loterij in Beweging©Stage Entertainment

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *