Musicalnieuws week 39
Nieuws

Nieuwsoverzicht week 39

Het musicalnieuws van week 39. Wat is er afgelopen week allemaal gebeurd in de theaterwereld?

Op zoek naar ...? komt terug: Wie worden Danny en Sandy?

Na het succes van Op zoek naar… Maria is AVROTROS terug met een nieuwe musical show. Dit keer staat een van de bekendste muziek- en dansfilms ter wereld centraal: Grease.

De musical van de hit-film was 25 jaar geleden voor het eerst in Nederland te zien en keert nu terug met een nieuwe cast en hoofdrolspelers. Voor het eerst in de geschiedenis van het programma gaan we naar niet 1 maar naar 2 hoofdrolspelers op zoek!

De zoektocht start vanaf vandaag, dan kan iedereen boven de 16 jaar zich aanmelden via avrotros.nl/opzoeknaar. De beste Danny’s en Sandy’s blijven over en zijn te zien in zeven vrijdagavond shows vanaf 23 december die worden gepresenteerd door Frits Sissing.

Frits Sissing: ‘Deze editie gaan we voor het eerst op zoek naar twee hoofdrolspelers, deze keer naar Danny Zuko en Sandy. Een heerlijk romantisch verhaal voor iedereen, waarin dans een hele grote rol speelt. Hoewel het een jaren ‘50 verhaal is, wordt het dit keer in een moderner jasje gestoken. Met Op zoek naar… krijgen nieuwe talenten een kans om onze mooie cultuursector te verrijken.’

Ivo van Hove regisseert Jesus Christ Superstar

Albert Verlinde Theater presenteert in samenwerking met Senf Theaterpartners en Jaco Kaasschieter in 2024 een nieuwe versie van de iconische rockopera Jesus Christ Superstar van Tim Rice en Andrew Lloyd Webber. De regie is in handen van de internationaal prijswinnende Ivo van Hove. Het is na het overweldigende succes van LAZARUS de tweede keer dat Albert Verlinde en Ivo van Hove samenwerken. 

De musical Jesus Christ Superstar wordt gemaakt door dezelfde producenten als Grease. ‘Tijdens de voorbereidingen voor LAZARUS in Amsterdam vroeg ik Ivo welke musical hij nog eens wilde regisseren,’ zegt Albert Verlinde. ‘Daarin was hij heel duidelijk: Jesus Christ Superstar. Ik ben blij dat Ivo nu samen met ontwerper Jan Versweyveld en hun vaste team zijn artistieke licht laat schijnen op deze geliefde musical.

Jesus Christ Superstar is een prachtige – puur door songs gedreven – musical over een sociaal bevlogen vriendengroep waarin iemand, Jezus zich tot een leider ontwikkelt met vernieuwende ideeën om op te komen voor mensen die geen stem hebben in de samenleving,’ aldus van Hove. ‘Het leidt tot een nieuwe beweging, een volksopstand. Woede neemt het over. Een verhaal van én voor onze tijd. Ik ben ontzettend blij dat Albert Verlinde de droom om deze voorstelling te mogen regisseren nu waarmaakt.’.

Verhaak Casting verzorgt de casting, die dit najaar plaatsvindt. Meer informatie daarover volgt later. 

De première van Jesus Christ Superstar vindt plaats op 21 januari 2024 in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Daarna reist de voorstelling langs twintig Nederlandse theaters.

Unieke sectorbrede theatercampagne van start met steun van overheid

Vanaf 26 september is de theatercampagne Zin om je te zien van start gegaan. Het Nationaal Theater Fonds heeft in de afgelopen weken met de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties, de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten en de Vereniging Vrije Theater Producenten de handen ineengeslagen om deze campagne te realiseren. Het publiek zal door diverse campagnes op radio, televisie, online, langs de weg en in print zien dat er weer mooie producties in het theater staan. Hadewych Minis, Remy van Kesteren, Shary-An Nivillac en Soy Kroon zullen hieraan hun medewerking verlenen.

‘Het theaterseizoen is begonnen,’ laat Albert Verlinde, voorzitter van het Nationaal Theater Fonds, weten. ‘Heel veel mooie producties zijn het komend jaar te zien en het zou fantastisch zijn wanneer de theaters en concertzalen straks weer vol zitten. Om dat te bereiken, trekken we samen op. Een grote landelijke campagne waarin we naar het publiek uitspreken dat we zin hebben om je weer te zien. Het is geen geheim dat de cultuursector het de afgelopen twee jaar enorm moeilijk heeft gehad. We zijn dan ook verheugd dat het ministerie van OCW deze campagne financieel steunt.’ 

De campagne moet ervoor zorgen dat het publiek weer zin krijgt om naar het theater en de concertzalen te gaan. Remy van Kesteren (harpist) gaat zich hiervoor inzetten, net als Soy Kroon (acteur), Shary-An Nivillac (zangeres) en Hadewych Minis (actrice). Er komen onder andere acties op radio en televisie via commercials, speciale online events en uiteraard op sociale media.  

Tegelijkertijd met deze campagne wordt de website www.totinhettheater.nl gelanceerd. Hierop kan het publiek makkelijk vinden welk theater bij hen in de buurt zit en welke voorstellingen hier te zien zijn.

De campagne Zin om je te zien duurt van 26 september tot en met 16 oktober 2022

Theaterspektakel 14 viert éénjarig bestaan

Op de dag dat 14 het theaterspektakel over Johan Cruijff haar eenjarig bestaan viert in het AFAS Theater Leusden, is de producent verheugd bekend te maken dat er inmiddels honderdduizend kaarten zijn verkocht. Vol vertrouwen zien zij dan ook de toekomst tegemoet. ‘De belangstelling voor dit theaterspektakel over het leven van Johan Cruijff blijft onverminderd groot.’

Producent Wolter Lommerde is enthousiast dat het theaterspektakel 14 voor een tweede seizoen in Leusden te zien zal zijn. ‘Wanneer je met zo’n grootse productie begint, hoop je daar natuurlijk stiekem op,’ laat Lommerde weten. ‘Het is echter een moeilijke tijd voor veel theaters. Dat wij vandaag alsnog bekend mogen maken dat we inmiddels honderdduizend kaarten hebben verkocht, is voor ons echt een mijlpaal. We hopen dan ook nog wel even in dit prachtige theater in Leusden te mogen staan.’ 

De voorstelling 14, met Tobias Nierop in een glansrol als Johan Cruijff, werd vorig jaar uitgeroepen tot beste originele Nederlandse productie. Ook recensenten waren unaniem enthousiast. Vrijwel alle kranten gaven de theatervoorstelling vier sterren. Trouw gaf zelfs vijf sterren én maar liefst veertien redenen om deze productie te bezoeken. 

Voor meer informatie en kaarten: www.14theaterspektakel.nl

Werk mee aan de nieuwe commercial van Soldaat van Oranje!

Dinsdag 18 oktober neemt Soldaat van Oranje een deel van de nieuwe commercial op en jij kan hier als zaalfigurant bij aanwezig zijn! Je zit dan in de draaiende theaterzaal, ziet exclusieve beelden en bent onderdeel van het publiek in de commercial. Na afloop van de opnamedag ontvang je twee 1e rang vrijkaarten voor een voorstelling naar keuze in de periode t/m 23 december 2022.

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en aanmelden kan t/m 5 oktober. De inschrijvingen worden op volgorde van binnenkomst ingedeeld. Je ontvangt uiterlijk 10 oktober per email bericht of je bent ingedeeld. 

Ben jij 18 oktober van 14.00 tot 20.00 uur beschikbaar en ouder dan 12 jaar? Meld je aan via het formulier op de officiële website hier.

Audities: Doe mee aan de kerstmusical SCROOGE in Muziekcentrum Enschede

Wie speelt mee in de magische kerstmusical SCROOGE? Iedereen tussen de 8 en 14 jaar die ervaring heeft met acteren en houdt van zingen en dansen is welkom om auditie te doen. Ook heel leuk: Wie wordt de nieuwe Tiny Tim?

De musical, gebaseerd op A Christmas Carol van Charles Dickens speelt tijdens de kerstperiode in het Muziekcentrum Enschede. Het beloven vele heerlijke middagen te worden waar het voor jong en oud genieten is van het prachtige kerstverhaal, de mooiste liedjes en de overweldigende decors.
 

Wanneer is de auditie? De auditie van de kindercast is op zaterdag 22 oktober in het Wilminktheater in Enschede. Daar zijn ook de finals op zaterdag 29 oktober. Wie zich aanmeldt, krijgt de exacte tijd en informatie uiterlijk een week voor de auditie. Kinderen die hebben gespeeld in vorige edities van SCROOGE mogen aansluiten bij de finals, mits ze niet ouder zijn dan 14 jaar. Ze hebben echter geen garantie weer mee te mogen doen.

Wie wordt Tiny Tim? Naast de kindercast is het Wilminktheater ook op zoek naar Tiny Tim. Jongens tussen de 8 en 10 jaar die goed kunnen acteren en zingen kunnen zich opgeven om auditie te doen voor deze belangrijke rol. Timothy ‘Tiny Tim’ Cratchit heeft een grote rol in deze musical.

Wanneer speelt de musical? SCROOGE wordt opgevoerd op zondag 25, maandag 26, dinsdag 27, woensdag 28, donderdag 29 en vrijdag 30 december en zondag 1 januari. Alle voorstellingen beginnen om 13.30 uur en vinden plaats in het Muziekcentrum Enschede.

Aanmelden voor de auditie en meer informatie? Ga dan vliegensvlug naar www.wilminktheater.nl/auditie.

Scrooge

Header: ©Soldaat van Oranje – De Musical, ©Deen van Meer, ©Albert Verlinde Theater, Senf Theaterpartners en Jaco Kaasschieter

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *