Musicalnieuws week 35
Nieuws

Nieuwsoverzicht week 35

Het musicalnieuws van week 35. Wat is er afgelopen week allemaal gebeurd in de theaterwereld?

Haye van der Heyden lanceert eerste hybride musical: de boeksical

Het musicalseizoen is weer begonnen, maar als het aan de Nederlandse comedyschrijver en uitgever Haye van der Heyden ligt hoef je daar binnenkort niet meer het huis voor uit. Medio september lanceert hij de eerste hybride musical van Nederland. De boeksical is de samensmelting van een papieren boek en een musical.

De hybride musical, een combinatie van een geschreven musical, songteksten en vertelmomenten door professionele acteurs moet volgens Van der Heyden gaan zorgen voor een betoverende leeservaring. Hij wil hiermee meer mensen aan het lezen krijgen.

De eerste Boeksical heet In liefde en oorlog. Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en vertelt over ontluikende liefdes die onmogelijk lijken tegen de achtergrond van de bezetting. Het verhaal is geschreven door Haye van der Heyden, die ook ‘de verteller’ is. Daarnaast is er muziek en zijn er stemmen te horen van onder andere acteur Maarten Wansink, cabaretier Erik Brey en musicalster Jacqueline Aronson.

Scanbare QR codes maken de boeksical tot een interactieve belevenis waarbij de lezer tegelijkertijd teksten leest en songteksten hoort, alsof de acteurs bij hen in de woonkamer staan.“Het is een unieke gelegenheid om kennis te maken met een verhaal waarbij de stem van de acteur, de teksten en muziek je meenemen in alle emoties die de schrijver heeft bedoeld”, zegt musicalster Jacqueline Aronson die onder meer schitterde in de musicals Chicago, Sister Act en Ciske de Rat.

Om lezen toegankelijk te maken voor een groot publiek, waaronder ook jongeren, startte Van der Heyden in 2021 de eerste uitgeverij ter wereld met anderhalfuurboeken met de dramaturgische strakte en leestijd van een speelfilm. “Ook bij de hybride musical staat het leesplezier centraal”, zegt de comedyschrijver die bekend is van Nederlandse tv-series zoals Familie Kruys en Kinderen geen Bezwaar.

Scènefoto's Charlie and the Chocolate Factory

Hieronder zie je de eerste scènefoto’s van Charlie and the Chocolate Factory. Charlie and the Chocolate Factory vertelt het alom bekende verhaal over Charlie die één van de gouden tickets bemachtigt waarmee hij toegang krijgt tot de mysterieuze chocoladefabriek van Willy Wonka. Deze geheimzinnige chocolademaker maakt van de felbegeerde rondleiding een ware beproeving om te bepalen wie zijn opvolger wordt.

De cast bestaat uit Remko Vrijdag, Anne-Marie Jung, Eva van Gessel, Peter van Heeringen, Debbie Korper, Rein Hofman, Kevin Klein, Julia van der Vlught, Aniek Venhoeven, Stijn Westenend, Lakshmi Gajadin, Rick Bok en Niek van der Deijl.

Charlie and the Chocolate Factory is tot en met begin maart 2023 te zien zijn in 17 grote theaters door het hele land. De première is op 11 september in het DeLaMar Theater.

Scènefoto’s door: Margot de Heide.

2 miljoen kijkers voor Musical Awards: The Kick-Off 2022

Afgelopen zondag vond op het Museumplein in Amsterdam de traditionele afsluiting van de Uitmarkt plaats met de Musical Sing-a-long, tegenwoordig de Musical Awards: The Kick-Off. Het was de 45ste editie van de Uitmarkt en de zeventiende editie van de Musical Sing-a-long. Dit uitzending op NPO1 werd dit jaar gepresenteerd door Frits Sissing en Marlijn Weerdenburg en werd in totaal bekeken door 2.082.000 mensen (Stichting KijkOnderzoek). 

Er waren deze editie optredens van de musicals Charlie and the Chocolate Factory, Dagboek van een Herdershond, Blind Date, Les Misérables, Grease, The Prom, De Mol en de Paradijsvogel, Before After, Sweeney Todd, Checkpoint Charlie, We hadden liefde, we hadden wapens, en Spring Awakening. Daarnaast bracht Marlijn Weerdenburg een eerbetoon aan nationale en internationale musicalgrootheden dit jaar zijn overleden.

Het meest bijzonder optreden volgens ons was toch wel de terugkeer van Jim Bakkum en Bettina Holwerda als Danny en Sandy in Grease. Wat was jouw favoriet?

Dagboek van een Herdershond keert terug met deels nieuwe cast

Albert Verlinde en Servé Hermans hebben aangekondigd dat de spektakelmusical Dagboek van een Herdershond terugkomt. Vanaf volgend jaar 12 april is de voorstelling tot en met 4 juni opnieuw te zien in het pop-up theater in het MECC Maastricht.

“Eigenlijk zijn we nog steeds overdonderd door het succes van Dagboek van een Herdershond,” zegt producent Albert Verlinde. “Tijdens de afgelopen speelperiode was de vraag naar kaarten al groot en die aanhoudende vraag is ook na de laatste voorstelling op 17 juli gebleven. De lovende recensies en de mond-tot-mondreclames zijn daar wellicht de oorzaak van.”

Wat betreft de cast zal Nandi van Beurden in ieder geval terugkeren in de rol van Miete van der Schoor. Verder is duidelijk dat Angela Schijf en Joes Brauers niet zullen terugkeren in hun rollen van engelbewaarder en Kapelaan Odekerke. Wie de cast voor volgend jaar verder aanvullen is nog niet duidelijk.

Audities: Tim Koldenhof Events uit Apeldoorn zoekt acteurs

Deze herfst gaat Tim Koldenhof Events dromen voor kinderen (2-12) vervullen in de regio Apeldoorn. De producent laat ze kennis maken met echte avonturiers. Wil jij onderdeel zijn van hun dromen? Check dan deze vacature.

Gezocht worden acteurs (m) die:

  • Een passie hebben om kinderen te entertainen
  • Een acteer/dans opleiding hebben gedaan
  • De Nederlandse taal spreken
  • In de periode 22 t/m 30 oktober (veel) beschikbaar zijn
  • Goed kunnen acteren en bewegen/dansen
  • Op basis van beschikbaarheid wordt een voorstel gedaan voor de vergoeding. De locaties zijn in en rondom Apeldoorn.

Ben jij de allround entertainer die gezocht wordt, veel beschikbaar in deze periode en heb jij zin om lekker in de buitenlucht te acteren, te zingen en te dansen voor deze doelgroep? Stuur dan een mailtje naar events@timkoldenhof.nl of een berichtje naar 06-19 79 12 28 voor meer info of om je aan te melden.

Header: ©Margot de Heide, ©Albert Verlinde Producties en Toneelgroep Maastricht, ©Haye van der Heyden

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *