musicaloverzicht week 34
Nieuws

Nieuwsoverzicht week 34

Het musicalnieuws van week 34. Wat is er afgelopen week allemaal gebeurd in de theaterwereld?

Cast Les Misérables geeft eerste optreden tijdens Uitmarkt

Tijdens het live tv-programma Musical Awards: The Kick-Off op zondagavond 28 augustus geeft de bijna voltallige cast van de nieuwe Nederlandse versie van de legendarische musical Les Misérables een optreden. Dit optreden is enigszins vergelijkbaar met wat destijds door de filmcast werd gebracht tijdens de Oscaruitreiking in Hollywood. Musical Awards: The Kick-Off is zondag 28 augustus live te volgen via AVROTROS om 21:22 uur op NPO1.

Voor het hele team van De Graaf & Cornelissen Entertainment is het de eerste keer om hoofdrolspelers als Freek Bartels, Milan van Waardenburg, Vajèn van den Bosch, Channah Hewitt en Ellen Pieters, met de bijna volledige cast van Les Misérables, zo’n dertig mensen, samen aan het werk te zien. “We zijn nog niet aan de repetities begonnen, dus dan spreek of zie je de castleden met name afzonderlijk,” laat artistiek directeur Hans Cornelissen weten. “Het wordt voor ons dus ook een bijzonder moment om iedereen samen te zien optreden en om de uitstraling en chemie te voelen die we tijdens de audities samen met het team uit Londen al mochten ervaren.”

Bewust heeft De Graaf & Cornelissen Entertainment ervoor gekozen om met een uitgebreide groep acteurs op het podium te staan. ‘Ze gaan een groot optreden verzorgen enigszins vergelijkbaar met dat wat de filmcast van Les Misérables destijds bij de uitreiking van de Oscars heeft laten zien. We hebben dan ook speciaal voor deze Kick-Off dagenlang gerepeteerd. Regisseur James Powell die eerder op belangrijke podia in vele wereldsteden Les Misérables regisseerde, komt speciaal voor deze repetities en het live-optreden over uit Engeland”.

Voorproefjes van Spring Awakening en De Mol en de Paradijsvogel op de Uitmarkt

Ook OpusOne is verheugd te melden dat Spring Awakening en De Mol en de Paradijsvogel op 28 augustus zullen optreden tijdens de opening van het musicalseizoen op de Uitmarkt in Amsterdam. Beide producties zullen volgend jaar weer terugkeren in het theater. Spring Awakening zal gaan touren door het land en De Mol en de Paradijsvogel is in een doorontwikkelde versie te zien tijdens de Amsterdam Pride 2023 in de Mary Dresselhuyszaal van DeLaMar.

Elk jaar wordt op de Uitmarkt op feestelijke wijze de nationale start van het culturele seizoen ingeluid, The Musical Awards The Kick Off. Het musicalaanbod van komend jaar wordt daar getoond en de kwaliteit en diversiteit daarvan wordt gevierd. Ook dit jaar mag OpusOne weer een voorproefje geven van hun komende producties. Hiermee wordt ook meteen de terugkeer van Spring Awakening en De Mol en de Paradijsvogel bekendgemaakt. Met beide producties laat OpusOne zien dat zij haar beleid – dat gericht is op kansen geven aan een nieuwe generatie getalenteerde musical performers – onverminderd doorzet. En daarmee richt zij zich ook steeds nadrukkelijker op het bereiken van een jonge publieksgroep.

Al ruim 400 aanmeldingen voor audities Grease

In een paar dagen tijd zijn voor de nieuwe musical Grease vierhonderd aanmeldingen binnengekomen van allemaal jonge enthousiaste dansers, zangers en acteurs. Albert Verlinde Theater kan inmiddels ook bekend maken dat Servé Hermans deze eigentijdse en aanstekelijke musical gaat regisseren. Daarnaast wordt Daan Wijnands verantwoordelijk voor de choreografie en ontwerpt Joris van Veldhoven het decor. 

“In Servé Hermans hebben we een fantastische regisseur,” laat Albert Verlinde weten. “Bij Dagboek van een Herdershond hebben we intens mogen samenwerken en dat is uitstekend bevallen. Hij heeft daar een prachtige voorstelling neergezet en ook voor Grease zit hij vol met geweldige ideeën.” Albert is trots dat choreograaf Daan Wijnands in het creatieve team zit. Maar liefst negen keer werd hij als choreograaf genomineerd voor een Musical Award, waarvan hij er vijf heeft gewonnen. Het decor voor Grease wordt ontworpen door Joris van Veldhoven, een grote gevestigde naam in de musical-/theaterwereld.

De nieuwe eigentijdse versie van deze musical zal vanaf volgend jaar februari in de Nederlandse theaters te zien zijn. Na diverse try-outs staat Grease vrijwel de gehele maand maart in DeLaMar Amsterdam, waarna de voorstelling tot en met oktober in verschillende Nederlandse theaters staat. Nu de inschrijving voor de audities is gestart, verwachten de producenten halverwege september met de eerste audities te beginnen.

“We merken aan alles dat de musical Grease bij iedereen leeft,” zegt Albert. “In een paar dagen hadden we vierhonderd aanmeldingen voor de audities binnen. Tot 31 augustus kan men zich nog inschrijven. We zijn op zoek naar een jonge enthousiaste diverse cast met de beste dansers en zangers van Nederland.”

Aanmelden voor de audities kan nog tot en met woensdag 31 augustus aanstaande, bij Verhaak Casting & Agency via casting@greasemusical.nl

Musical Autumn Nights met o.a. René van Kooten en Jolijn Henneman

Op 3 september zal de eerste voorstelling van de tournee van de Musical Autumn Nights te zien zijn in Theater De Kring in Roosendaal. De Musical Autumn Nights staan garant voor de perfecte start van jouw theaterseizoen. Jolijn Henneman (MAMMA MIA! & Grease), Linda Verstraten (Titanic & Tarzan), Annefleur van den Berg (MAMMA MIA! & Diana en Zonen), René van Kooten (Evita & Anastasia) en Yoran de Bont (Rocky Horror Show & My Fair Lady) trakteren je op de beste en mooiste musicalnummers uit hun eigen carrière afwisselend met beroemde klassiekers en nieuwe musicalhits. Het ensemble wordt gevorm door leden van Stichting JONG! Theater. De muzikale begeleiding ligt in handen van Bernd van den Bos, Richard Veltman en Jurre Hogervorst. Tickets zijn verkrijgbaar via www.dekringroosendaal.nl

Het theaterconcert Musical Autumn Nights wordt geproduceerd door Nathan Markuszower, “Ik ben enorm vereerd en trots om dit seizoen zo een mooie tournee te mogen produceren. De Musical Autumn Nights is een unieke kans om van dichtbij te genieten van onvergetelijke musical songs, gezongen door een selectie aan topsolisten. In een gloednieuw, intiem theaterconcert brengen zij de mooiste musicalhits ten gehore. Ik ben ervan overtuigd dat de veelzijdige topcast het publiek een fantastische avond uit gaat bezorgen.” Eerder al produceerde Nathan succesvolle concerten als het Musical Summer Concert en het intieme theaterconcert van Jolijn en Yoran.

De Musical Autumn Nights zijn vanaf september 2022 exclusief te zien in zes theaters in Nederland: De Kring, Roosendaal (3 september), Zuiderparktheater, Den Haag (18 september), De Stoep, Spijkenisse (22 september), De Schalm, Veldhoven (28 september), De Mythe, Goes (8 oktober) en De Markant, Uden (19 oktober). Meer informatie vind je hier!

SIX naar Nederland

De wereldwijde hitmusical SIX komt voor twee weken naar Amsterdam! SIX is een gigantisch succes op o.a. West End en Broadway en zal nu in de originele Engelstalige versie te zien zijn in DeLaMar.

De tour die momenteel door Engeland reist maakt in september 2023 een stop in Nederland. In dit internationale fenomeen bewijzen de zes ex-vrouwen van Henry VIII in een concert van 80 minuten wie van hen het ergste lot trof. Verhalen over liefde, verlies en de meest beruchte ex van het afgelopen millennium komen aan bod in deze Britse musical, geschreven door Tony Award winnaars Toby Marlow en Lucy Moss.

Wil je hierheen? Zet dan even een wekker in je agenda! Zondag 28 augustus begint de reguliere verkoop en OP=OP!

Simone Kleinsma en Jonathan Demoor in de musical Sweeney Todd

Simone Kleinsma, Hans Peter Janssens en Jonathan Demoor gaan de hoofdrollen spelen in een gloednieuwe bewerking van Sweeney Todd: The demon barber of Fleet Street. Hans Peter Janssens zal de titelrol op zich nemen, Simone Kleinsma kruipt in de huid van eigenzinnige taartenbakster Mrs Lovett en Jonathan Demoor gaat Anthony spleen. De musicalklassieker wordt door MediaLane geproduceerd en is vanaf april 2023 voor vier weken te zien in het Amsterdamse theater DeLaMar. Aansluitend is de voorstelling nog een week te zien in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam.

Sweeney Todd: The demon barber of Fleet Street is een spannende en humoristische musical over liefde, wraak en moord. De muziek en liedteksten zijn van de vorig jaar overleden musicallegende Stephen Sondheim. Sweeney Todd is een van zijn meest beroemde titels, bekroond met vele prijzen waaronder acht Tony Awards en negen Drama Desk Awards. In 2008 werd de musical verfilmd door regisseur Tim Burton, met Johnny Depp en Helena Bonham Carter in de hoofdrol. De regie van de nieuwe Nederlandse versie is in handen van Frank Van Laecke.  

Simone Kleinsma en Hans Peter Janssens mochten beiden deze hoofdrollen al eerder ten tonele brengen. “In 1993 mocht ik deze bijzondere en uitdagende rol voor het eerst spelen. Dat ik nu bijna 30 jaar later weer mijn tanden in deze briljante muziek mag zetten, vind ik naast een uitdaging heel bijzonder”, aldus Kleinsma. “Stephen Sondheim heeft zulke prachtige muziek gemaakt en dat we dat met elkaar via deze musical weer kunnen laten horen aan het Nederlandse publiek is een cadeau. Met een briljante vertaling van Koen van Dijk is deze musical niet alleen spannend maar ook vol humor, precies waar ik van houd.” 

Voor Hans Peter Janssens, die Sweeney Todd al eerder in Vlaanderen vertolkte, blijft de barbier een interessante rol. “Hij is een mysterieuze man die alles overheeft voor degenen waar hij van houdt”, vertelt Janssens. “Ondanks dat zijn manieren uiterst onethisch zijn, kun je je identificeren met zijn vastberadenheid. Daarnaast is de muziek steengoed en blijft het verhaal verrassen. Het zou namelijk geen thriller zijn zonder goede plot twists… En om dit alles te mogen doen naast Simone, is echt een bucketlist moment.” 

Kaarten kopen? Dat kan hier!

Header: ©Nathan Markuszower, ©De Graaf & Cornelissen Entertainment, ©DeLaMar Theater

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *