Musicalnieuws week 23
Nieuws

Nieuwsoverzicht week 23

Het musicalnieuws van week 23. Wat is er afgelopen week allemaal gebeurd in de theaterwereld?

Laatste hoofdrol Les Misérables bekend

Deze week maakte De Graaf en Cornelissen Entertainment met trots de laatste hoofdrol voor de legendarische musical Les Misérables bekend. Met de zeer talentvolle Michael Muyderman, die de rol van Marius zal vertolken, is de hoofdcast voor de legendarische musical compleet. Michael treedt in de voetsporen van Jamai Loman en Danny de Munk, die de rol van Marius in voorgaande versies speelden.

‘Michael zien wij als een grote belofte in de musicalwereld,’ laat artistiek directeur Hans Cornelissen weten. ‘Het is niet voor niets dat hij twee jaar geleden al genomineerd werd voor aanstormend talent voor zijn rol in Annie de Musical. Bij zijn auditie voor de rol van Marius maakte hij meteen grote indruk op het creatieve team’.

Andere hoofdrollen worden gespeeld door Milan van Waardenburg (Jean Valjean), René van Kooten (alternate Jean Valjean), Freek Bartels (Javert), Vajèn van den Bosch (Eponine), Ellen Pieters (Madame Thénardier), Yannick Plugers (Thénardier), Channah Hewitt (Fantine), Mark Roy Luykx (Enjolras) en Sem Gerritsma (Cosette).                                                                

Vanaf februari 2023 zal deze legendarische musical exclusief te zien zijn in negen grote theaters in Nederland. De kaartverkoop is inmiddels gestart! Kaarten scoor je via www.eventim.nl  

Muziek Dagboek van een Herdershond uitgebracht

De muziek van de musical Dagboek van een Herdershond is uitgebracht op CD en vanaf nu ook te beluisteren via Spotify. Het album is te koop voor en na afloop van de voorstellingen in MECC Maastricht. De liedteksten zijn van André Breedland, de composities van Ad van Dijk. De muziek is van philharmonie zuidnederland o.l.v. dirigent Enrico Delamboye.

In de musical treedt de jonge kapelaan Erik Odekerke in 1914 toe tot een gelovige gemeenschap in Geleen. Een klein landbouwdorp in Limburg dat geregeerd wordt door de notaris, de herenboer en de pastoor. Door de opkomst van steenkolenmijnen in Limburg komt het rijke Roomse leven steeds meer onder druk te staan. De onhandige, naïeve Erik probeert zich staande te houden in het katholieke dorp. Maar ondanks zijn goede bedoelingen jaagt hij veel mensen tegen zich in het harnas.

Dagboek van een Herdershond is een productie van Albert Verlinde Producties en Toneelgroep Maastricht en ging op 8 mei in première. De hoofdrollen worden gespeeld door Angela Schijf, William Spaaij, Joes Brauers, Suzan Seegers, Nandi van Beurden en Anne-Mieke Ruyten.

De productie is nog te zien in Maastricht tot en met 17 juli.

LOKGROEP: Eerste Nederlandse musical over #metoo

Ruim twee jaar lang is er door een collectief van nieuwe musicalmakers gewerkt aan een vooruitstrevende voorstelling die het publiek in vijf verhalen meesleurt naar de uithoeken van seksueel grensoverschrijdend gedrag; LOKROEP de eerste Nederlandse musical over #metoo. Een heftig thema, maar niet per se een loodzware voorstelling. Bedenker en creatief leider Anouk Beugels: ‘Ik ben ervan overtuigd dat de musical het hart en hoofd kan samenbrengen. Het is onze missie om voor een breed publiek hoogwaardige musicals te maken over actuele maatschappelijke thema’s zoals #metoo’. Op 23 juni aanstaande zal LOKROEP in première gaan in DeLaMar West, de try-outs en pre-première zijn komende week te zien in Werkplaats Walhalla in Rotterdam.

LOKROEP is de eerste voorstelling die ontwikkeld is door NANOEK. ‘De keuze voor het thema #MeToo zat al heel lang in mijn hoofd. Ik heb -net als velen met mij – persoonlijk ervaren wat machtsongelijkheid voor verantwoordelijkheid met zich meebrengt en wat het kan betekenen als er misbruik van wordt gemaakt,’ aldus Beugels. De verhalen van LOKROEP zijn stuk voor stuk geschreven nog voordat de #MeToo-gebeurtenissen in Nederland begin 2022 een dieptepunt bereikten. ‘We zijn met een aantal scenes zelfs ingehaald door de actualiteit, waardoor we soms moesten kiezen om stukken te schrappen. Wel voelden we hierna nog sterker de noodzaak om deze voorstelling te maken.’ Binnen de raamvertelling staan de spotlights niet alleen op de directe slachtoffers en de daders gericht. LOKROEP, de #wetoo musical laat het complexe systeem rondom grensoverschrijdend gedrag zien. Dus ook aandacht voor de mee-lachers, de wegkijkers en de schouderophalers. Uiteindelijk speelt iedereen – op wat voor een manier dan ook – een rol in dat systeem, vandaar de ondertitel: de #wetoo musical.

LOKROEP is geschreven en gemaakt door een creatief collectief van talentvolle musical-performers, veelal met ook een makerstalent. Zo is de muziek van LOKROEP gecomponeerd door Job Greuters. De vijf verhalen zijn geschreven door meerdere scenaristen, waaronder Elisabeth van Nimwegen en Marijn Bellaard, waarvan de laatstgenoemde – net als Job – ook als performer op het podium staat. Beugels pleit voor het verdwijnen van ‘hokjes’ in het maakproces. De cast van LOKROEP bestaat verder uit Charlotte Dommershausen (Annie, The Last 5 Years), Lisse Knaapen (In het Licht, Soldaat van Oranje – De Musical), Tjyying Liu (scenario ‘Zucht’, Gouden Kalf nominatie, performer), Saskia Mees (toneelgroep De Appel, ALBA Theaterhuis), Shanice Redan (Radio6 Soul en Jazz Talent, Music Matters Award) en Okke Westdorp (bestuurder culturele sector).

Kijk voor meer informatie over de voorstelling en voor kaartverkoop op
www.stichtingnanoek.nl

Uitmarkt dit jaar op 26, 27 en 28 augustus

Al 45 jaar markeert de Uitmarkt in Amsterdam de nationale start van hét culturele seizoen. Na twee jaar waarin de hele culturele sector hard is getroffen, is het nu tijd om de rug te rechten. Als vanouds wordt het landelijke kunst en cultuuraanbod van het komend seizoen gepresenteerd en wordt de enorme kwaliteit en diversiteit van kunst en cultuur gevierd. Dit alles is zoals altijd in het laatste weekend van augustus op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 augustus. Maar wel met een aangepast concept en programma dat zich concentreert op het Museumplein en het Leidseplein en landelijk wordt uitgezonden. De Uitmarkt van dit jaar heeft drie onderdelen: Uitmarkt: in Concert, Uitmarkt: de Cultuurtuin en Uitmarkt: op Locatie.

Wil je meer informatie? Kijk dan zeker even hier op de officiële website van de Uitmarkt.

Laatste kans! Tina, Dear Evan Hansen en Come From Away stoppen op Broadway

Deze week kwam er veel nieuws naar buiten van verschillende bekende musicals die gaan stoppen op Broadway:

  • Tina – The Tina Turner Musical, over het leven van Tina Turner, ging op 7 november 2019 in première het Lunt-Fontanne Theatre en zal op 14 augustus dit jaar voor het laatst te zien zijn. Op dat moment zullen er 482 reguliere voorstellingen zijn gespeeld plus 27 try-outs. De productie is momenteel nog te zien op West End en ook in Nederland in het Beatrix Theater.
  • Dear Evan Hansen ging eind 2016 in première op Broadway en gaat over een impopulaire middelbare scholier, wiens sociale leven verbetert nadat hij zich opdringt bij de familie van een klasgenoot die zelfmoord heeft gepleegd. In 2017 won de musical de meeste en de belangrijkste Tony Awards. De laatste voorstelling zal op 18 september worden gespeeld. Dear Evan Hansen zal dan op 18 september 1678 keer hebben gespeeld, met voorafgaand aan de première 21 try-outs. Dear Evan Hansen zal ook op West End gaan stoppen. Daar zal de laatste voorstelling op zaterdag 22 oktober in het Noël Coward Theatre worden gespeeld.
  • Come From Away, De musical die op 12 maart 2017 in première ging in het Gerald Schoenfeld Theatre zal op 2 oktober voor het laatst te zien zijn. In totaal zullen er dan 1670 reguliere voorstellingen van Come From Away te zien zijn geweest. Voor de première werden er 25 try-outs gespeeld. In Nederland had Come Frome Way afgelopen maandag haar laatste voorstelling. Tip van ons! Een registratie van de musical werd afgelopen jaar in het Gerald Schoenfeld Theatre speciaal opgenomen voor Apple TV+, de streamingdienst van Apple. Bekijk hem hier

Header: ©NANOEK, ©Albert Verlinde Producties en Toneelgroep Maastricht, ©De Graaf en Cornelissen Entertainment

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *