Nieuwsoverzicht week 17 2022
Nieuws

Nieuwsoverzicht week 17

Het musicalnieuws van week 17. Wat is er afgelopen week allemaal gebeurd in de theaterwereld?

Theater aan de Parade verwelkomt huisgezelschap Oatmilk Studio

Vanaf 20 mei aanstaande verwelkomt Theater aan de Parade de nieuwe musicalproducent Oatmilk Studio in huis. Daarmee omarmt het theater de ontwikkeling van de nieuwe musical in Nederland. Oprichter en producent Niels van Doormalen (23) richtte Oatmilk Studio op tijdens de coronaperiode: “Ik ben blij dat de stad en het theater dit initiatief, waarin jonge makers het heft in eigen handen nemen, zo omarmen.”

Niels van Doormalen is de eerste Nederlander die studeerde aan de opleiding Producing for Musicaltheatre aan Goldsmiths, University of London met steun van de Van Den Ende Foundation, VSB Fonds en stichting VoordeKunst. Hoewel Van Doormalen een groot liefhebber is van de grote musicals in Nederland, ziet hij wereldwijd ook een trend in de ontwikkeling van kleinere, veelal maatschappelijke musicals. “Ik ben ervan overtuigd dat daar in Nederland ook behoefte aan is. De musicals van Oatmilk gaan over jij en ik. Over thema’s die in Nederland relevant zijn. Natuurlijk met aansprekende muziek.” Zijn eerste productie onderstreept dat. “Before After is een kleinschalige musical met twee acteurs en drie muzikanten. De voorstelling gaat over twee jonge mensen, ex-geliefden, millennials, die elkaar opnieuw ontmoeten en zich worstelen door de complexe wereld van nu. Verwacht daarbij geen grote showtrappen, ensembles en bombastische muziek. Ik wil laten zien hoe musical in zijn eenvoud klein en intiem kan zijn.”

Before After gaat op 4 november in voorpremière in ’s-Hertogenbosch.

Les Misérables keert in de zomer van 2023 terug naar Koninklijk Theater Carré

De legendarische musical Les Misérables zal volgend jaar niet alleen in de maand maart in Koninklijk Theater Carré Amsterdam te zien zijn. Wegens een stormloop op kaarten hebben theaterproducent De Graaf & Cornelissen Entertainment en de directie van Koninklijk Theater Carré besloten dat er in de maand juli extra voorstellingen van Les Misérables komen. 

Dit hebben we nog niet eerder meegemaakt,’ aldus de producenten. ‘Na de bekendmaking afgelopen week dat Les Misérables na ruim dertig jaar terugkeert in Carré ontstond via alle kanalen een run op kaarten. Dat is fantastisch en het bewijs dat het Nederlandse publiek behoefte heeft aan zo een legendarische en grote productie. We hebben het volste vertrouwen in de kwaliteit van deze vernieuwde versie en als dat vertrouwen wordt beloond is dat geweldig.’ 

Gisteravond tijdens de finale van het twintigste Musical Awards Gala verzorgden castleden uit de twee vorige versies en de nieuwe productie van Les Misérables (Freek Bartels en Milan van Waardenburg) een uniek optreden. ‘De reacties waren overweldigend. Nederland is klaar voor Les Misérables. Daarom is besloten om in de maand juli terug te keren. Tussen 5 en 23 juli komen er twintig extra voorstellingen, waaronder meerdere matinees. Vanaf vandaag kan het publiek ook daarvoor kaarten reserveren.

Vorige week werd de cast van deze musical al bekend gemaakt. Voor meer informatie kan je terecht op de website van Carré.

Disney’s Aladdin grote winnaar Musical Awards 2022

Gisteravond zijn vanuit RTM Stage (de nieuwe grootste theaterzaal van Nederland) in Rotterdam Ahoy, de Musical Awards 2022 uitgereikt. De vakjury, bestaande uit Jon van Eerd, Hilde Scholten, Arno Gelder, Dianne Zuidema, Joy Kreiken, Maurice Luttikhuis, Michiel de Regt, Henriëtte Tol en Rennie Rijpma heeft in 19 verschillende categorieën de winnaars verkozen. Grote winnaar is Disney’s Aladdin met 7 awards. Aladdin ontving ook nog de Leukstetickets.nl Publieksprijs voor Beste Musical 2022. The Rocky Horror Show ontving de award voor Beste Kleine Musical en 14 de musical ontving de award voor Beste Nederlands Oorspronkelijke Musical.

Oeuvre Award

Vijfendertig jaar na haar grootse Nederlandse debuut in de musical Cats heeft Pia Douwes tijdens het Musical Awards Gala de Holland Casino Oeuvre Award ontvangen. De Stichting Musical Awards kende deze prijs in het verleden al diverse keren toe aan grootheden in de nationale en internationale musicalwereld. 

Alle winnaars checken? Dat kan hier

Scènefotos Spektakelmusical Dagboek van een Herdershond

Vandaag wordt de Spektakelmusical Dagboek van een Herdershond voor het eerst aan het publiek getoond. Deze week werden ook de scènefoto’s, gemaakt door Roy Beusker, naar buiten gebracht. 

In Dagboek van een Herdershond treedt de jonge kapelaan Erik Odekerke in 1914 toe tot een gelovige gemeenschap in Geleen. Een klein landbouwdorp in Limburg dat geregeerd wordt door de notaris, de herenboer en de pastoor. Door de opkomst van steenkolenmijnen in Limburg komt het rijke Roomse leven steeds meer onder druk te staan. De onhandige, naïeve Erik probeert zich staande te houden in het katholieke dorp. Maar ondanks zijn goede bedoelingen jaagt hij veel mensen tegen zich in het harnas.

Klik op de foto’s om ze te vergroten. 

Voor meer informatie en kaartjes check je de website

Header: ©AVROTROS Musical, ©De Graaf & Cornelissen, ©Oatmilk Studio

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *