Nieuwsoverzicht week 14
Nieuws

Nieuwsoverzicht week 14

Het musicalnieuws van week 14. Wat is er afgelopen week allemaal gebeurd in de theaterwereld?

Viermaal is scheepsrecht: Lelies heeft première in zicht!

Iedereen was er klaar voor afgelopen december, de puntjes werden op de i gezet en de première was binnen handbereik. Ondanks eerdere tegengestelde berichten, besloot het demissionair kabinet een lockdown af te kondigen. Teleurstelling heerste bij de producent, cast en orkest. Stichting NDM Theaterproducties heeft ondertussen niet stil gezeten en heeft besloten de productie te verplaatsen naar april en mei 2022. Regisseur Niels de Mossenau: “Iedereen heeft hier zijn hart en ziel ingestoken en iedereen wil dit prachtige verhaal gaan vertellen, dus we zijn er met zijn allen gewoon weer voor gegaan.” De voorstelling zal nu spelen op 29 en 30 april in ’t Zonnehuis te Amsterdam en op 21 en 22 mei in Theater De Bussel te Oosterhout.

Lelies vertelt het verhaal van een groep gevangenen, die onder leiding van Simon Doucet in de
jaren ’20 een toneelstuk opvoeren ter ere van bisschop Jean Bilodeau. Onder het mom van ‘de laatste biecht’ lijkt dit toneelstuk een schuldbekentenis van Doucet, maar langzamerhand ontrafelt het verhaal zich tot een waarheid die de bisschop niet onder ogen wil komen. De belangrijkste thema’s in het verhaal zijn homoseksualiteit, religie en identiteit. De cast bestaat uit onder andere Gregory Langen, Philip Janssen en De Mossenau zelf. Een groot deel van de cast was ook al te zien tijdens Showstoppers – In Concert, een musicalconcert met onder andere Tony Neef en Ellen Evers.

Stichting NDM Theaterproducties mag voor de musical Lelies gebruik maken van het originele decor en de originele kostuums, die de Vlaamse producent Judas Theaterproducties ter beschikking heeft gesteld. De Mossenau: “De kostuums zijn prachtig gemaakt van de meest alledaagse voorwerpen. Dat wij ze nu weer kunnen gebruiken, heeft zo’n toegevoegde waarde voor de voorstelling.” De cast zal worden begeleid door een live-orkest onder leiding van Robert Stoop. “Muziek is zo belangrijk in een voorstelling en het live-orkest draagt bij aan de volledige ervaring van het stuk.”

Voor meer informatie over Lelies kan je terecht op de website.

Simone Kleinsma gaat VERDER in september

Samen met muzikanten Menno en Maria is Simone Kleinsma ook in het nieuwe seizoen te zien in de theaters met haar theatervoorstelling VERDER. In de voorstelling, geproduceerd door MediaLane Theater, vertelt Kleinsma haar persoonlijke verhaal over de afgelopen jaren, waarin ze heeft moeten ontdekken hoe het is om alleen verder te gaan. Om een nieuw begin te maken zul je eerst moeten opruimen, je moet durven weggooien, zodat je iets kan overhouden wat het begin kan zijn van iets nieuws. Simone neemt je mee in haar verhaal waarbij uiteraard muziek een grote rol speelt. Met zowel bestaand als speciaal voor haar nieuw geschreven repertoire. Wil je alvast een voorproefje? Sinds deze week is de muziek te beluisteren op de bekende streamingsdiensten!

Het nieuwe speelschema zie je hiernaast (klik voor de grotere afbeelding). Voor meer informatie en tickets ga je naar de website

IMG_DCA676963F76-1
Afbeelding: MediaLane Theater

Jan Kooijman speelt Rudolf Nureyev

Jan Kooijman is vanaf februari 2023 te zien in het nieuwe Nederlandse toneelstuk Nureyev, gebaseerd op het leven van de wereldberoemde balletdanser Rudolf Nureyev. Dat maakt producent De Theater BV vandaag bekend. Twee balletdansers maken de cast compleet. De voorstelling wordt geschreven door Allard Blom en geregisseerd door Martin Michel. De twee balletdansers dansen choreografieën van Rinus Sprong. Nureyev gaat op dinsdag 21 februari 2023 in première in DeLaMar in Amsterdam. 

“Het verhaal van Rudolf Nureyev is een verhaal van passie, zowel in het leven als in de dans. De complete overgave van een artiest aan zijn ambacht. Een voorstelling over een stervende man die zocht naar een thuis, naar acceptatie en naar de liefde, maar alles vond in de schoonheid én de wreedheid van ballet.”, zegt producent Christian Seijkens. “Dat Jan Nureyev moest spelen was voor ons meteen duidelijk. Hij neemt het verleden, de bouw, de inzet en de passie van een danser allemaal mee in de rol.”

Het verhaal

Nureyev, 54 jaar oud, heeft zojuist een generale van La Bayadère gezien en is niet blij. Hij heeft de twee hoofdrolspelers bij zich op het toneel geroepen en heeft verder iedereen weg gestuurd. Het gaat niet goed met Nureyev. Een tijd geleden kreeg hij de diagnose AIDS en hij weet dat hij stervende is. En dat La Bayadère waarschijnlijk het laatste ballet is waar hij ooit aan zal werken. Als Nureyev begint te praten, vertelt hij aanvankelijk over La Bayadère. Maar vertellend over het ballet, vertelt Nureyev over zijn leven. Enkele weken nadat hij de rol van Solor op ditzelfde toneel danste liep hij over van zijn zeer strenge leven in de Sovjetunie naar de vrijheid van het westen, waar hij kon zijn wie hij was. Maar hij vond nooit rust, hij bleef een zwervende ziel. Hij woont de première bij, liggend op zijn divan in de coulissen. Aan het einde van de voorstelling wil hij graag nog één keer applaus halen. Alleen. De stervende en gebroken Nureyev staat op en als de danser van weleer loopt hij voor de allerlaatste keer naar het licht.

Nureyev is van maart tot begin mei 2023 te zien in heel Nederland. Klik hier voor meer informatie over de voorstelling. 

Header: ©Ernst Coppejans, ©Kickens Visual Xpressions, ©MediaLane Theater

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *