Spot the Week 13
Nieuws

Nieuwsoverzicht week 13

Het musicalnieuws van week 13. Wat is er afgelopen week allemaal gebeurd in de theaterwereld.

Nominaties Musical Award 2024 bekend

De Stichting Musical Awards is verheugd vandaag mede te delen dat de genomineerden voor de Musical Awards 2024 bekend zijn. De afgelopen maanden bezocht de vakjury, bestaande uit Hilde Scholten, Jamai Loman, Henriëtte Tol, Maurice Luttikhuis, Joy Kreiken, Arno Gelder en Dianne Zuidema, alle producties. Na vakkundig beraad hebben zij hun nominaties bekend gemaakt. Jesus Christ Superstar is met 14 nominaties het meest vertegenwoordigd vrijwel direct gevolgd door Mamma Mia! met 11 nominaties. Ook dit jaar kan het publiek bepalen welke musical van het afgelopen seizoen, volgens hen, de beste is via de VriendenLoterij Publieksprijs voor Beste Musical en de Eventim Publieksprijs voor Beste Familiemusical. De prijsuitreiking vindt plaats op 24 april 2024 in het AFAS Theater in Leusden en wordt live uitgezonden door AVROTROS op NPO1. Het gala wordt gepresenteerd door Frits Sissing en Marlijn Weerdenburg.

De complete lijst met genomineerden vind je hier.

William Spaaij speelt moordenaar van Sissi in Elisabeth de musical

In de musical Elisabeth gaat William Spaaij de rol van Luigi Lucheni spelen. Producenten Albert Verlinde, Jaco Kaasschieter en Matthijs Bongertman zijn verheugd dit vandaag bekend te maken. William is de tweede grote naam, na Pia Douwes, die in deze iconische voorstelling gaat spelen.

In de musical Elisabeth gaat Pia Douwes de rol van de oudere Elisabeth (Sissi) spelen. Wie de jongere versie van Sissi vertolkt, wordt later bekend. ‘’Voor de rol van Luigi Lucheni zijn we op zoek gegaan naar een ervaren en veelzijdige acteur,’’ laat Albert Verlinde weten. ‘’Luigi is een uitdagend karakter om te spelen en we zijn ervan overtuigd dat William Spaaij een indrukwekkende Luigi Lucheni kan neerzetten.’’

De Italiaan Lucheni was een anarchist die van plan was om graaf van Chambord te vermoorden. Omdat de graaf zijn reis naar Genève afzegde, besloot hij om in 1898 keizerin Elisabeth te doden. Hij rende op de keizerin af toen zij, incognito, met haar hofdame langs het Meer van Genève liep. Met een geslepen vijl stak hij diep in haar borst.  Later werd Lucheni gearresteerd en tot levenslang veroordeeld voor de moord op keizerin Elisabeth van Oostenrijk-Hongarije. In 1910 werd hij opgehangen gevonden in zijn cel.

‘’Ik vind het fantastisch om deze rol te gaan vertolken,’’ laat William Spaaij weten. ‘’Vaak word ik gecast voor vriendelijke karakters. Ook geweldig om te spelen. Alleen, deze rol staat zo ver van mij af dat het voor een acteur heerlijk is om je daarin vast te bijten. En om samen met Pia Douwes te spelen, is een droom die uitkomt. Zij heeft het musicalgenre in Nederland toch wel op de kaart gezet.’’

Elisabeth de musical gaat begin volgend jaar in première, waarna een tournee volgt langs de grote theaters in Nederland.

Meer informatie en kaartverkoop: www.elisabethdemusical.nl

Na film nu ook Vlaamse versie van musical Blind Date

De musical Blind Date van De Theater BV gaat, na het succes in Nederland, in het voorjaar van 2026 in première in België. Eerder werd al bekendgemaakt dat regisseur Johan Nijenhuis de filmrechten van de voorstelling heeft gekocht.  

Blind Date was in het najaar van 2022 te zien in de Nederlandse theaters. De voorstelling, met hoofdrollen voor Brigitte Heitzer en Freek Bartels, werd genomineerd voor acht Musical Awards. Drie ervan werden er verzilverd, waaronder die voor Beste Oorspronkelijke Nederlandse Musical en Beste Script en Dialogen.

De Vlaamse versie wordt geproduceerd door Iskariot en krijgt een geheel Vlaamse cast die binnenkort bekendgemaakt wordt. De regie is, net als in Nederland, in handen van Joep Onderdelinden.

Het succes van Blind Date in Nederland was een droom die uitkwam. Het is enorm bijzonder dat de voorstelling de eerste Nederlandse musical ooit is, die een eigen bioscoopfilm krijgt”, zegt producent Christian Seijkens van De Theater BV. “Dat er nu ook een Vlaamse versie komt, is een totaal nieuw en spannend hoofdstuk in het verhaal van bankier Bob en hondentrimster Jenny.

Blind Date gaat in het voorjaar van 2026 in première in Antwerpen. Rokjesnacht, de verfilming van de voorstelling, is vanaf 3 oktober 2024 te zien in de Nederlandse bioscopen.

Muziektheaterproductie - viering van afschaffing van slavernij

Op 23 juni 2024 is de muziektheaterproductie ‘Een Stem uit het Verleden’ van Stichting Featherhair Creations te zien in theater COOL kunst en cultuur te Heerhugowaard. Met spetterende optredens van o.a. GerdaLentenHavertong, percussieband Drumboost en black gospelkoor G-Roots.

Een Stem uit het Verleden gaat over Asha, die wil meer weten over de cultuur en geschiedenis van het land van haar voorouders. Oma vertelt Asha over het leven van haar eigen oma. Zij woonde op een plantage ten tijde van de trans-Atlantische slavenhandel, maar was geen tot slaafgemaakte. Mary woonde in het grote huis en werd
verliefd… 

Laat je meeslepen door een familievoorstelling over een verboden liefde die zich afspeelt rond 1850. Tickets zijn hier verkrijgbaar.

Renée van Wegberg en Suzan Seegers brengen met THOES een theaterconcert over thuiskomen

Renée van Wegberg en Suzan Seegers brengen met THOES een theaterconcert over thuiskomen
Suzan en Renée hebben beiden hun sporen in het theater ruimschoots verdiend, met vele rollen en Awards op zak. Suzan schitterde afgelopen theaterseizoen als Edith Piaf in de gelijknamige musical en Renée speelde voor uitverkochte zalen met haar eigen voorstelling #PERFECT. Nu komen de dames samen naar de theaters met THOES, een theaterconcert over thuiskomen.

Wie sjoen os Limburg is’, dat weten Suzan Seegers en Renée van Wegberg als geen ander. Toch kozen deze twee Limburgse zangeressen ervoor om hun vleugels te spreiden en uit te vliegen. De één kwam na vele omzwervingen weer terug, de andere daalde neer in de Randstad. Beiden met Limburg nog in het bloed, want je kunt het ‘maedje’ uit Limburg halen…

In zomer 2023 stonden de leading ladies samen op de planken bij het Limburgse spektakelstuk ‘Het was Zondag in het Zuiden’. De twee toneelzussen vonden elkaar niet alleen op de bühne, maar het was tijdens gesprekken in de kleedkamer dat ze ontdekten hoeveel moois er te vertellen valt over het onderwerp ‘thuiskomen’.

Dus dat gaan ze doen in THOES, een theaterconcert over thuiskomen. Zoals zij dat het beste kunnen: met prachtige muziek, onder andere met liedjes die elke Limburger kan meezingen en persoonlijke verhalen. En dit alles met het Limburgse hart op de tong. Waar is thuis? Wát is thuis, en bij wie? De theatervrouwen maken de balans op en dat doen ze met humor, een vleugje melancholie en met vlaai. Natuurlijk met vlaai, anders is het geen thuiskomen.

Het theaterconcert THOES is vanaf september 2024 in verschillende theaters in Limburg te zien. Meer informatie vind je hier.

Pretty Woman ontvangt VVTP Diamanten Ticket Award

Deze week heeft Walter Drenth, Managing Director van Stage Entertainment Nederland, de cast en crew van de musical Pretty Woman verrast met de VVTP Diamanten Ticket Award voor de verkoop van meer dan 175.000 kaarten. In het Beatrix Theater Utrecht heeft hij de felbegeerde award aan de gehele cast en crew overhandigd. ‘We zijn super blij met deze bijzondere award, dit hebben we met z’n allen echt verdiend’, laat hoofdrolspeelster Shanna Slaap weten.

Het is ongelofelijk dat we in zo’n korte tijd zo’n groot succes mogen ervaren met deze musical’, laat Walter Drenth weten. ‘De voorstelling, gebaseerd op een van de meest iconische films van de afgelopen vijftig jaar, is een absolute must see en dat wij nu al deze mijlpaal mogen behalen is een groot compliment aan iedereen die voor en achter de schermen werkt. Deze VVTP Diamanten Ticket Award is dan ook dik verdiend.

Pretty Woman is nog maar een kleine twee maanden in het Beatrix Theater Utrecht te zien. Op 26 mei valt het doek voor deze feelgood musical.

Header: ©Albert Verlinde Theater, ©Thoes, ©Stichting Featherhair Creations

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *